Ali TEZEL

Ali TEZEL

Polislikten ayrılıp emekli olmak isteyenler bu yazıyı iyi okuyun

Polislikten ayrılıp emekli olmak isteyenler bu yazıyı iyi okuyun

Sorulara cevap vermeye devam ediyoruz. Okurumuzdan gelen soru şöyle: “1973 doğumluyum. Eylül 1995'te başladığım polislik mesleğinden 01.10.2014 tarihinde 1/4 derecede iken ihraç edildim. Halen mahkemelerimiz hem idari hem adli yönden devam ediyor. Ne tazminat ne de maaş almadan 20 yıla yakın hizmet ettiğim devlet dairesinden atıldık. Rızkı veren Allah ve hayat devam ediyor. Ben bir iş yerinde işçi konumunda 01.01.2015'ten bu yana asgari ücretle çalışıyorum. Ayrıca kendime ait bir iş yerim de var. Emekli olabilmem için 1 yıl 10 ay daha prim yatırmam gerektiği söylendi. Sekiz ay kısa dönem yaptığım askerliği ve dört sene polis akademisini çalıştığım dönem içerisinde saydırmamıştım. Benim sormak istediğim ama yetkililerden cevap alamadığım hususlar;
 
1- Halen işçi olarak SSK primi yatırmaktayım ne kadar daha bu şekilde yatırayım?
 
2- Emekli olursak idari davaları kazandığımda geri dönüşte bir problem yaşar mıyım?
 
3- Emeklilikte son üç sene ortalaması önemli demişlerdi, ne zamana kadar nasıl bir yol izlemeliyim? (İsmi Saklı)
 
Sayın Okurum,
 
Polis Akademisinde geçen süreleri borçlanma talebinizi SGK halen 4/1-c sigortalısı olmadığınız gerekçesiyle reddedecektir. Gerçi bu konu hakkında 2014/5 sayılı genelgedeki ile “Bu haktan, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte (1 Ekim 2008’de) Emniyet Hizmetleri Sınıfında görev yapan ve bu görevini yapmakta iken borçlanma talebinde bulunmadan veya borçlanma işlemi sonuçlandırılmadan bu görevlerinden ayrılarak başka bir hizmet sınıfında göreve başlayanlar ile borçlanma talebinde bulunmadan görevde iken ölenlerin hak sahipleri de yararlandırılacaktır” hükmü ile bir kısım genişleme sağlansa da sizin durumunuzu içerecek bir değişiklik getirilmiş değil. Sekiz aylık askerliğinizi borçlanırsanız emekliliğiniz için 52 yaşa tabi olursunuz. Fiili hizmet süresinin yaştan ikinci indirim hakkını da Emekli Sandığı emekliliğinde kullanabileceğinizden 52 yaşını doldurmaya 4 yıl 9 ay 7 gün önce emekli olabilirsiniz.
 
BAĞ-KUR'A DİKKAT
 
Tam doğum tarihinizi vermemişsiniz, o nedenle 2020 yılındaki doğum gününüzden 2 ay 23 gün sonra emekli olabileceğinizi söyleyebilirim. Bu arada SSK süreniz ile Bağ-Kur sürenize maksimum ikişer yıl devam etmelisiniz ki son 7 yıl kavramına göre Emekli Sandığı’ndan emeklilik hakkını kaybetmemiş olursunuz. Bundan dolayı yakın gelecekte bağımsız ticari faaliyetinizi devretmeniz veya kapatmanız gerekebilir. Zira ticari faaliyetiniz açık olduğu sürece güne ihtiyacınız olmasa bile Bağ-Kur primi ödemek zorunda olursunuz. Diğerlerine göre yaklaşık 5 yıl daha erken emekli olabileceğiniz Emekli Sandığı’ndan emeklilik hakkını kaybetmemeniz için böyle bir fedakârlık gerekebilir. Aslında askerliği borçlandığınızda (ki borçlanmanızı öneririm), eksiğiniz olan gün sayısı 1 yıl 11 ay 22 günden 1 yıl 3 ay 22 güne düşecektir. Bunun da altı ayını zaten tamamlamışsınız. Ticari faaliyetiniz olduğuna göre meslekten çıkarılış tarihinizle 01.01.2015 tarihleri arasına Bağ-Kur süresi girecek ve üç ay da oradan hizmet gelecektir.

Emekli olacağınız tarihe beş yıl daha var olduğundan o zamana kadar davanız sonuçlanır. Eğer davanız sonuçlanmadan kendi iradenizle emekli olursanız emekli oluncaya kadar doğacak maaş ve özlük haklarınızı alırsınız, ama emekli olduktan sonraki kısmını alamazsınız, ama bunu da ayrı bir dava konusu yapabilirsiniz.
 
SON 7 YIL ÖNEMLİ
 
Emeklilikte son 3 yıl değil de son 7 yıl önemlidir. Bir sigortalı sosyal güvenlik kapsamı içinde geçmiş son 7 yıl içinde en fazla tabi olduğu sigortalılıktan emekli olur. Sizin son 7 yılınızda 3 ay Bağ-Kur, 6 ay SSK ve 6 yıl 3 ay da Emekli Sandığı iştirakçiliğiniz var. Son 7 yıl içinde üç ayrı sigortalılığa tabi olunmuşsa 3.5 yıl tabi olunan değil, üçü içerisinde en çok tabi olunan sigortalılıktan emekli olunur. Dolayısıyla halen emeklilik bakımından tabi olduğunuz sigortalılık Emekli Sandığı iştirakçiliğidir. Zaten sizin için doğru olan Emekli Sandığı’ndan emekli olmaktır ve bunu başarabilirsiniz. Bu hizmetle SSK veya Bağ-Kur’dan emekli olmanız halinde 500-700 TL arasında bir aylık kaybınız olur.
 
EK GÖSTERGE ÖNEMLİ
 
Emekli aylığı açısından da derece ve kademeniz ve ek göstergeniz önemli olup burada da son üç yıl kavramının bir önemi bulunmuyor. Mevcut hale göre Emekli Sandığı’ndan emekli olduğunuzda SSK ve Bağ-Kur primlerinizin yükseklik veya düşüklüğünün de bir önemi bulunmuyor. 1. derecede olduğunuza göre 2200 ek göstergeden emekli olacaksınız, bu da demektir ki şu anki katsayıya göre 1717 TL aylık alacaksınız.
 

Emekli ikramiyenizi ise her hal-u kârda ama emekli aylığı bağlandığı tarihte alabilirsiniz.

YURT DIŞI BORÇLANMASIYLA TOPLU ÖDEME YAPABİLİRSİNİZ

SORU: Yurt dışı borçlanmasıyla ilgili Bugün TV'de yapmış olduğunuz programı seyrettim ve ne yapmam gerektiğini sizden öğrenmiş oldum. Ben öğretmenim ve hep özel okullarda çalıştım. İlk sigorta başlangıç tarihim 18.09.1991 olup 17.09.1968 doğumluyum ve halen 4 bin 551 günüm var. 30.06.2014 tarihinden beri çalışmıyorum. 01.11.1997-28.06.2003 tarihleri arasında Türkmenistan'da yerel devlet okulunda öğretmenlik yaptım. Elçilikten onaylatmış olduğum çalışma belgem mevcut. Şu anda 974 günlük pirim eksiğim görünüyor. Borçlanmadan sonra 17.09.2016 günü emekli olabileceğim görünüyor. Bütün bunlara ekleyeceğiniz bir şey var mı, ya da bir yanlışım var mı? (Gülten Olukpınar)
 
Sayın Okurum,
 
Bizi iyi izlemişsiniz, çıkarımınız doğrudur. Yurt dışı borçlanması yaparak gün sayınızı en az 5 bin 525 güne çıkartırsanız 48 yaşını dolduracağınız 17.09.2016’da emekli olabilirsiniz. Zira yurt dışında çalışan Türk vatandaşı erkekler ile yurt dışında çalışan veya ikamet eden Türk vatandaşı kadınlar yurt dışı borçlanması ile toplu prim ödeyip gün sayısı kazanabilirler. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Ali TEZEL Arşivi