Ali TEZEL

Ali TEZEL

Sağlıkta 2014 yılı zor yılımız olacak…

Sağlıkta 2014 yılı zor yılımız olacak…

Yine başladılar, sosyal güvenlikte açık var demeye ve korkuyorum yine çalışanlar ile emeklilerin paralarına göz dikecekler diye. Oysa Sosyal Güvenlikte DÜNYADA en az açık veren ülkeyizzzzzzzz……

Sosyal Güvenlik Sisteminde açıklar var denilerek yapılan Refomun!!! Daha 4’üncü yılı dolar dolmaz yeninden reform yapalım demeye başladılar. Sosyal Güvenlikte açık çok demeye başladılar ama doğru söylemiyorlar. Sosyal Güvenlik açığımız GSMH’nin yüzde 1’i kadar. Asıl konu ise sosyal güvenlik sistemi ne kadar çok açık verirse o kadar SOSYAL DEVLET, açık vermezse veya az verirse de devlet kapitalist devlettir.

Anayasamıza göre biz “sosyal devlet”iz. Yani zenginden alıp fakire veren, bozuk olan gelir dağılımını bu şekilde düzeltmeye çalışan devlete sosyal devlet diyebiliriz. Bunun da tek göstergesi sosyal güvenlik ve sosyal yardım sisteminin açıklarıdır. Sosyal Güvenlik açığımız 2014 yılı Bütçe beklentisine göre yıllık sadece ve sadece 21,6 milyar lira. Bu rakam da milli gelirimizin GSMH’nin yüzde 1’i kadarcık. Yani, fakire, fukaraya, dula, yetime, hastaya tüm ülke gelirinden sadece yüzde 1 yardım ediyoruz. İslam’da bile bu rakam 40’da bir yani yüzde 2,5 olmalı.

Ancak, girmeye çalıştığımız AB ülkeleri ortalamasında sosyal güvenlik açıkları GSMH’nin yüzde 16’sı kadardır. Kuzey Ülkeleri olan İsveç, Norveç, Finlandiya gibi ülkelerde de bu oran GSMH’nin yüzde 19’u kadardır.

***AÇIK VARSA İŞVERENE PARA NİYE VERİYORSUNUZ

Sosyal Güvenlik Sistemindeki açığı azaltmanın iki yolu vardır. Birincisi gelirleri arttırmak yani işverenlerden daha çok prim almak, ikincisi de giderleri kısmak yani emekli aylıkları azaltmak, emekliliği bekleyenleri de ötelemek. Hükümet devamlı şekilde yaptığı yasa değişiklikleri ile giderlerden emekliye ödenenleri azaltmaya çalışırken, sağlık sistemini piyasalaştırarak sermayeye para aktarmayı da ihmal etmiyor. Öte yandan yapılan yasal değişiklikler ve teşvik uygulamaları ile işverenlerin ödediği primlerden de yüzde 25 oranında indirim yapmayı da gözümüzden kaçırıyor. İş emekliye gelince açık var emekli maaşını azalttık, iş işverene gelince açık var ama senden daha az prim istiyorum demek, lahana ve turşu hikayesi değil midir? Hem açık var diyeceksiniz hem de işverenlere işçi başına 100 lira prim ödeme 75 lira öde diyeceksiniz.

***SAĞLIKTA PARA ARTTI VE DAHA DA ARTACAK

Özel hastaneleri SGK’lılara açanlar 2008 yılında yüzde 30 oranlı vatandaştan katkı payı aldırmaya başladılar sonra 2010’da bu oranı yüzde 90’a çıkardılar şimdi de yüzde 200 oldu. Yani, vatandaşın cebinden özel hastaneye verdiğimiz para sadece 5 yılda yüzde 700 arttı. Şimdi de SGK yeni bir düzenleme hazırlığında, 2014 yılından itibaren, göz, diş tedavilerinde cebimizden daha fazla para çıkacak. Ayrıca, halen SGK tarafından karşılanan bazı ilaçlar da liste dışına çıkarılarak SGK ödemesi olmadan cebimizden satın alacağız. Ayrıca, haberi yalanlanmakla birlikte çok pahalı olan kanser ve diyaliz tedavileri de artık paralı olacak.

***2014 YILI 2013 YILINI ARATACAK

Sağlıkta, 2013 yılını 2014 yılında çok arayacağız. Zira, 2014 yılı programı, sağlıkta ‘sıkılaştırma tedbirlerinin’ yürürlüğe girecek. Sosyal Güvenlik Kurumu, Maliye Bakanlığı, sağlık bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı kapsamlı bir çalışma ile ‘sağlıktaki temel teminat paketini’ oluşturacak. Temel teminat paketi kapsamı dışında kalan hizmetlerde ise, tamamlayıcı sağlık sigortaları devreye girecek. Yani, SGK’lı olmak yetmeyecek bir de Özel Sağlık Sigortasından para verip sağlık paketi satın alacaksınız.

***VATANDAŞLARI ÖZEL SAĞLIK SİGORTASINA ZORLAYACAKLAR

SGK tarafından karşılanacak, temel teminat paketi, genel sağlık sigortası kapsamında sigorta tarafından ödemesi yapılan tüm tedavi ve ilaçları kapsıyor ama yapılacaklar düzenlemelerle bazı sağlık haklarımız elimizden alınacak ve bunları istiyorsanız ek sağlık paketi satın alacaksınız denecek. Halen SGK’nın sağlık teminatı, tüp bebekten, dişe, göze kadar geniş bir alanda yapılan tedavileri ve birçok ilacı kapsıyor. Ancak 2014 yılından itibaren bunlardan bazıları kapsam dışına çıkarılacak

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Ali TEZEL Arşivi