İbrahim KARAGÜL

İbrahim KARAGÜL

Siz gelmeden önce Azrail'i bekliyorduk

Siz gelmeden önce Azrail'i bekliyorduk

Biz Somali ile neden bu kadar ilgileniyoruz?

Neden Türkiye, Afrika'nın bu en kritik bölgesinde bu kadar varolmaya çalışıyor? Somali'nin Türkiye'deki karşılığı nedir? Başka meselemiz mi yok da bu ülke ile uğraşıp duruyoruz? Hem terör Türkiye Büyükelçiliği'ne kadar yaklaşmışken derdimiz ne? Özellikle medya olarak (Yeni Şafak-TVNET-yenisafak.com.tr) daha cazip konular varken bu konuyu neden gündemde tutuyoruz?

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye'nin Somali'deki çalışmalarının yükünü çeken en önemli isim. Kaç kez bu ülkeye gitti bilmiyorum ama o ülkede kalıcı ne varsa hepsinin altında emeği, imzası olan biri.

Türkiye Büyükelçiliği'ne yapılan saldırı sonrası gelişmeleri, ülkenin içinde bulunduğu durumu, Türkiye'nin bölgedeki etkileyici çalışmalarını, devlet dışında STK ve şirketlerimizin yatırımlarını anlattı.

Bölgeyi yıllardır yakından izleyen biriyim ve ortalamanın üstünde bilgiye sahibim ama Bozdağ'ın söyledikleri beni çok etkiledi.

Neler söyledi, Bozdağ'ı dinleyelim:

Somali'de vatandaşlarımızın can güvenliği her şeyden önemli. Bunu sağlamak için yoğun çaba harcanıyor. Türkiye Büyükelçiliği'ni Somali polisi koruyor. Orada çalışan STK'ların hepsi güvenlik satın alıyor. Bu güvenlik personelini maaşlarının ödenememesi gibi bir durum yok. Türkiye bütün bunların maaşlarını ödüyor. Yani maaş alamadıkları için Eş Şebab'a katılma diye bir şey söz konusu değil.

Orada zırhlı araçlarımız öteden beri vardı. Başbakan'ın talimatıyla beş tane daha gönderdik. Şirketlerimizin ve STK'larımızın, vatandaşlarımızın ihtiyaçları için de bu zırhlı araçlar kullanılıyor.

Türkiye'ye ait bir hedef ilk defa saldırıya uğradı. Daha önceki saldırılarda hedef Türkiye değildi. Eş Şebab örgütü internet yayınlarında 'Türkiye'yi neden hedef aldınız, daha önce bunu yapmıyordunuz' şeklindeki sorulara cevaplar yazmış. Türkiye'yi işgalin parçası göstermiş. Şer gruplara askeri ve siyasi destek verdiği, dişi hayvanları kestiği gibi iddialarda bulunmuş. Hükümete destek veriyor NATO üyesi vs demiş.

(Bunları birilerinin örgütün eline tutuşturduğu bayat argümanlar olduğunu not edeyim. Hesap başka. Birileri bu örgütü Türkiye karşıtı bir konuma sürüklemeye çalışıyor.)

Tabi ki iddialar doğru değil ve Bozdağ da aynısını söylüyor ve şöyle devam ediyor: Orada insani yardım için varız. Hiç bir siyasi ve askeri hesabımız yok. Mevcut Cumhurbaşkanı Müslüman Kardeşler'den. Daha önceki de Şebab grubundandı. Başka türlü iş yürümez. Biz taraf değiliz. İnsani ve vicdani olarak oradayız. Bir tane dişi hayvan kesilmedi. Kesilenlerin erkek olmasına özellikle dikkat ediliyor. Dişi hayvanları en çok S. Arabistan götürüyor. Güvenlik NATO'da değil Afrika Birliği askerlerinde.

Oradaki görünülürlüğümüz arttıkça bunlar oluyor. 'Türkiye burada ne yaptı' sorusunu sorduğumuz herkesin gözleri parlıyor. Türkiye'de 2 bin Somalili öğrenci var. Bunların bir kısmı orta öğretimde. Hepsine burs veriliyor. Havaalanı yakınında 200 yataklı Somali'nin en modern hastanesi yapılıyor. Yollar asfaltlanıyor. Sağlık merkezleri, klinikler yapılıyor.

Artık Somali'de açlık yok. İlaç bulamama diye bir şey söz konusu değil. (Bu noktaya Türkiye'nin özverili çalışmalarıyla, yardımlarıyla gelindi.)

Çevre temizliği için daha yeni dört yüz araç gönderdik. Devlet ve bütün STK'larımız orada. Diyanet İşleri Başkanlığı İmam Hatip lisesi yaptırıyor. Şu an orada binden fazla insan bizden düzenli maaş alıyor. Issız sokaklar hareketlendi, pazarlar hareketlendi. Somali canlandı. İç savaş nedeniyle ülkeden kaçanlar geri dönüyor. Yüzlerce su kuyusu açıldı. Bütün bunlar, kargaşadan beslenenleri rahatsız etti.

Somali Cumhurbaşkanı'nın şu sözünü de aktarıyor Bozdağ: Siz gelmeden önce, hasta olanlar Azrail'i bekliyordu. Siz geldiniz, şimdi doktor bekliyor. Eski ve yeni Cumhurbaşkanı'nın; 'Son yirmi yılda Somali tarihinin en önemli olayı Erdoğan ve eşinin burayı ziyaret etmesidir…' dediğini söylüyor.

Devam edelim:

Son saldırıyla ilgili inceleme için bu ülkeye bir uzman heyeti gönderiyoruz. Yeni ve büyük bir Büyükelçilik yaptırıyoruz. Ayrıca güvenlikte zaten çok dikkatliydik şimdi güvenliği daha da güçlendirdik.

Türkiye hariç, hiçbir Batılı ülkenin Somali'de büyükelçiliği yok. İngiltere bile yeni elçilik binasını havaalanı içine yapıyor ve burada sadece meslek memurları tutuyor…

Bozdağ, Başbakan Erdoğan'ın bir sözünü aktarıyor. Görüyorum ki, temel hareket planı bu:

'Yozgat'a gider gibi Somali'ye gideceksiniz..'

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
İbrahim KARAGÜL Arşivi