Ali TEZEL

Ali TEZEL

SSK'lı babadan nasıl yetim aylığı alınır?

SSK'lı babadan nasıl yetim aylığı alınır?

Bugünkü köşemde de sizlerden gelen soruları yanıtlayacağım.

MEDENİ HAL ÖNEMLİ

Ali Bey, eski kızlar yasasından faydalanarak emekli babamdan sigortalıyım ve babamın maaşının yüzde 25'ini alabiliyorum. Bu oran, dul ve yetim aylığını alan tek kişi olunmasına göre artar mı? Ayrıca doğum tarihim 15.11.1983. Çalışıp sigortamı hemen başlatsam babamın sigortasından düşer miyim, ölümü durumunda sigortalı olmama rağmen babamdan kalan maaşı almaya devam edebilir miyim? Sigortamı asgari oranda ödeyince ne zaman emekli olabilirim ve emekli maaşım ne kadar olur? Tevhide adanur Tevhide Hanım, kızların SSK'lı ana-babadan yetim aylığı alabilmesi için 3 şartı da yerine getirmesi gerekiyor. Bunlar, evli olmamak, sosyal güvenlik kapsamında çalışmamak ve emekli olmamaktır. Sigortalı çalışan veya emekli olan kızlar anne ve babadan SSK'dan yetim aylığı alamaz. İsteğe bağlı prim ödeyenler ise alabilir. Bugüne kadar hiç sigortanız yoksa en az 15 yıl isteğe bağlı prim ödeyerek kendiniz ilerde 65 yaşında emekli olabilirsiniz. İsteğe bağlı primin en düşük ödeme rakamı, 385 lira en yükseği de 2 bin 500 liradır. İlerde emekli olunca da aylık ödeme rakamınız kadar emekli aylığınız olur. Yani ayda 400 lira öderseniz 400 lira aylığınız olur.

MEMURİYETTEN 49 VEYA 50 YAŞINDA EMEKLİ OLURSUNUZ


06.05.1967 doğumluyum. Ben 15.10.1985 yılında işçi olarak fabrikalarda çalışmaya başladım. 22.10.1987 tarihinde memuriyete başladım ve 02.12.1987 tarihinde askere gidip geldim (550 gün). Sigortalı günlerimin toplamı 582 gün ediyor, askerlikte geçen süre için borçlanma yapmadım. Benim merak ettiğim emeklilik yaşım. Memuriyette bu işe bakanlar bana 50 yaşında emekli olabilirsin diyorlar, acaba doğru mu diyorlar ben ise 48 veya 49 yaşında olmam gerektiğini düşünüyorum. Sami Aytaç

Sami Bey, 22.10.1987 memuriyet başlangıcının T.C. Emekli Sandığı başlangıcı takip eden ay başı olan, 15.11.1987 günüdür. Bu tarihten önceki 582 gün SSK'da geriye gelerek, 03.04.1986 olacaktır. Ancak 550 günlük askerlik sürenizi borçlanıp öderseniz memuriyetten 49 yaşında emekli olacaksınız. Askerliği ödemezseniz de 50 yaşında emekli olursunuz.

BAĞ-KUR SİCİL NUMARANIZ VARSA ÖDEME YAPABİLİRSİNİZ

Ali Bey, 1999’un Eylül ayında eski patronum benim üzerime lokanta açtı. İşletme benim üzerime olduğu için Bağ- Kur'a da bildirilerek girişimiz yapılmış fakat hiçbir zaman prim ödenmemiş. O zamanlar SSK'lı da değildim. Aradan geçen sürede iş yeri kapandı. Ben de üzerime kalan borçları araştırmak için Bağ-Kur'a müracaat ettim, fakat Bağ-Kur'da kaydım çıkmadı. Bana 2002 yılında hiç ödenmeyen primlerin kayıtlarının silindiği söylendi. Şimdi benim bu kayıtları tekrar güncelleme şansım var mı? 1999 yılı ile iş yerinin kapandığı yıllar arasında Bağ-Kur'lu görünebilir miyim? Emeklilik tarihim bu sebepten daha aşağılara düşecek. Muharrem Baytar

Sayın okurum, 1999 yılına ait Bağ-Kur tesciliniz yani Bağ-Kur sicil numaranız varsa ve 2008 yılında çıkarılan yasa ile 60 aydan çok prim borçlarınız ve sigorta süreleriniz silinmişse evet silinen süre ve borcu İHYA (canlandırma) yaparak ödemesini yapabilirsiniz. Ancak, Bağ-Kur sicil numaranız yoksa şimdi geçmiş yılları Bağ-Kur'lu hale getiremez ve primlerini de ödeyemezsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Ali TEZEL Arşivi