Ali TEZEL

Ali TEZEL

Yeni milletvekilleri VİP emeklilik sistemine dahil oldu

Yeni milletvekilleri VİP emeklilik sistemine dahil oldu

TBMM’de yeni dönemin ilk oturumu 23 Haziran 2015 günü başladı. Birçok yeni milletvekili için de parlak bir dönem başlamış oldu. Asillerinden ayrılıp hakları bakımından ayrı bir standart ve ayrı bir statüye kavuşmuş olacaklar.
 
2008 yılı Ekim ayında çıkarılan 5510 sayılı Kanun’un gerek emekli aylıklarına ve gerekse emeklilik tarihlerine olumsuz etkisinden sadece milletvekilleri kendilerini kurtardılar. Düşük ücretlerle çalışmada aylıkları giderek düşüren,  emekliliği daha da öteleyen ve adına reform denilen uygulama ile milletin asilleri baş başa kalakaldı.
 
Aylıklarının asillerle birlikte düşeceğini gören vekiller, 6270 sayılı Kanun’la 2012 yılında yapılan değişiklikle vekil maaşlarını asgari ücrete bağlı bir standarda değil de Cumhurbaşkanı ödeneğine bağlayıverdiler. Yani vekiller tabiri caizse VİP emekli statüsüne kavuştular.

Vekil maaşları ve emekli aylıkları bazı ülkelere göre düşüktür sözüne itirazım yok ama sadece vekillerin mi düşük? Çekoslovakya, Polonya gibi milli geliri bizden fazla ülkelerin vekillerinin üç katı emekli aylığı alacak olan vekillerimiz, milli geliri bizimkinin altı katı olan İsveç vekillerini bile solladılar. 
 
SSK’lının, Bağ-Kur’lunun, memurun emekli maaşı ne olacak şimdi? Halkın vekilleri asgari ücreti baz alıp emekli vekiller 8 asgari ücret emekli aylığı alır deselerdi de yine 2015 asgari ücret rakamlarına göre, 9 bin 612 lira emekli aylıkları olurdu, halk da en azından aynı standarda tabiyiz derdi. Şimdi halk ayrı vekil ayrı standarda tabi oldu. Asgari ücreti artırınca vekillerle birlikte asillerin de ücretleri artacaktı. Sanırım bu istenmedi.
 
EMEKLİ MAAŞI 17 BİN 500
 
Cumhurbaşkanı’nın alacağı aylık her yıl Bütçe Kanunu ile TBMM tarafından belirleniyor. 2015 yılı için Cumhurbaşkanı’nın aylık ödeneği brüt 39 bin 950 liradan 43 bin 750 liraya yükseldi. Vergi kesintilerinden sonra Cumhurbaşkanı’nın aylık net ödeneği yaklaşık 29 bin lira olacak. Buna göre; Cumhurbaşkanı’nın emekli aylığı, 43.750 x %40 = 17 bin 500 lira oluyor.
 
Başbakan emekli aylığı ise Cumhurbaşkanı emekli aylığının yüzde 75’i oranında olduğuna göre; 17.500 x %75 = 13 bin 125 lira olacak. Milletvekili emekli maaşı da Cumhurbaşkanının emekli aylığının yüzde 45'si ise 17 bin 500 x %45 = 7.875 liradır.

İSTEĞE BAĞLI PRİMLER
 
2015 yılında TBMM başkanları normal milletvekili maaşı olarak yaklaşık 15 bin lira maaş alırlar. 2012 değişikliği TBMM Başkanlarının emekli aylıkları da artırılarak Cumhurbaşkanı emekli maaşına endekslenmiş bulunuyor. Yeni yasa ile TBMM eski ve yeni başkanlarının emekli aylığı Cumhurbaşkanı emekli aylığının (17 bin 500) yüzde 80’i (14 bin lira) olacak. Halen vekilliği devam eden eski ve yeni meclis başkanları 15 bin lira vekil aylığı, 14 bin lira emekli aylığı ile birlikte toplam 29 bin lira alacaklar.

Yine yapılan düzenleme ile milletvekilliğinden ayrılmış olup da emeklilik için gereken süreyi tamamlayamamış olanların isteğe bağlı primlerini dört yıl süresince TBMM Başkanlığı ödeyecek. Ancak asillerden isteğe bağlı olanlar ise bu primlerini kendi ceplerinden ödemeleri gerekiyor.
 
Milletvekillerinin emeklilik şartları da diğer kamu görevlileri gibi 25 tam yıl yani 9 bin gün prim ödeme şartına bağlı bulunuyor. Bu süre içinde en az iki yıl vekillik yapmış olanlara 25 tam yılı tamamlamaları kayıt ve şartıyla emekli aylığı bağlanıyor ama milletten farkları vekiller isterlerse geriye doğru boş geçen 15 yılı tıpkı askerlik borçlanması gibi SGK’ya borçlanabiliyor.
 
Asil "Ben 1985-2000 yılları arasında vergi mükellefiydim, Bağ-Kur süresinin tescilini yapmak ve prim borcumu ödemek istiyorum" dediğinde reddediliyor. Ama milletvekilinin sadece talep etmesi 15 yıla kadar bu borçlanmayı yapmasına yeterli bulunuyor.
 
FAZLA YIPRANIYORLAR (!)
 
Fiili hizmet zammından (FHZ) yararlanmak için yeraltında çalışanlar en az 1.800 gün, asker, polis ve diğer tüm fiili hizmet süresine tabi çalışanların 3 bin 600 gün bu işlerde bilfiil çalışmaları şart ve sırf bu koşul nedeniyle 01.10.2008’den sonra askerliğini yedek subay olarak yapanların hiçbiri bu sürelerine karşılık fiili hizmet zammı alamayacak. Tabii 1.800 günden az çalışan yeraltında çalışan maden işçileri, 3 bin 600 günden az çalışan asker, polis, röntgenci, şayet ölmemiş veya sakat kalmamışsa yıprandığı bu sürelerin karşılığında bir gün bile FHZ’den yararlanamayacak.
 
Oysa milletvekillerine ve dışarıdan atanacak bakanlara tanınan fiili hizmet zammı için asgari süre aranmıyor. Ayrıca yaştan indirilirken yarısı değil tamamı dikkate alınacak. Yani 20 yıl polislik veya askerlik yapan için yaştan indirim 2.5 yıl iken 10 yıl milletvekilliği yapan 2.5 yıl fiili hizmet zammını kazanmış ve bu 2.5 yılı da emeklilik yaşından indirtmiş olacak. Bunun yanı sıra dağda teröristle savaşan asker, her türlü sosyal kirlilik unsurlarıyla mücadele eden polis, radyoaktif ve radyoiyonizan işlerde çalışanlar, 9 yıl bilfiil çalışsa bile, yeraltında grizu belasına maruz maden işçileri bilfiil dört yıl çalışmış olsa bile fiili hizmet zammından hiç faydalanamazken bir yıl bile milletvekilliği yapanlar fiili hizmet zammından yararlanabilecek.

CENAZE YARDIMI DA VAR
 
TBMM tarafından kabul edilen Sosyal Güvenlik Reformu yani mevzuata göre SSK ve Bağ-Kur’lular öldüklerinde geride kalanların 449 lira cenaze yardımı veriliyor, memur öldüğünde en yüksek devlet memuru aylığının iki katı kadar (1506.85 lira) ölüm yardımı veriliyor. Görevdeki vekil öldüğünde ise en yüksek devlet memuru aylığının 12 katı kadar (9041.16 lira) cenaze yardımı veriliyor. Vekilliği sona ermişken ölenler için ise bu cenaze yardımı yüzde 50 oranında (Halen 4520.58 lira) uygulanması gerekiyor. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Ali TEZEL Arşivi