Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

Yılbaşı soframızda hindi var

Yılbaşı soframızda hindi var

Bizim evde çok fazla hindi yapılmaz. O yüzden bu hafta misafirlerim ve sizlerin yılbaşı sofraları için taze baharatlarla farklı bir hindi hazırladım. Ancak vejetaryenleri de unutmadım. Onlar için de harika bir tarifim var.

Senelerdir köşemi takip edenler bilir, yılbaşı sofralarını çok severim. Senelerin geçiş hızı şaşkına uğratıp bir miktar hüzün verse de yeni bir yıla girmeyi kutlamanın keyif verdiğini düşünüyorum. Geçmiş yıllardaki yeni yıl yazılarıma şöyle bir göz gezdirdim. Hakikaten iyi sırlar paylaşmışım! Şaka bir yana gerçekten güzel fikirlerin yer aldığı o yazıları STAR gazetesinin internet sitesinde bulabilirsiniz. Farklı ilhamlar verebilir sizlere.

Yılbaşı sofrasında illa ki hindi mi olmalı? Elbette hayır! Tavuk, dana eti hatta İran’da olduğu gibi yılbaşı gecesine özel balık yapma tercihi size kalmış. Ben vejetaryenler için de bir yemek hazırladım. Tarif her zamanki gibi bana ait.

Bizim evde hindinin çok piştiğini söyleyemem. O yüzden yılbaşında değişik olacağı kesin. Tabii farklı bir hindi hazırlayacağım ve elbette tarifimi de misafirlerimden önce ilk sizlerle paylaşacağım. Hindi etini kuş üzümü gibi yoğun şekerli tatlarla ve özellikle de beyaz pirinçle doldurmayı sevmiyorum. O yüzden hindi taze baharatlı ve şekersiz olacak. Mümkün olduğunca hafif, keyif veren bir yemek olmalı ki tatlıya yer kalsın.

Tarif Facebook sayfamda

Yine bol kestane közleyeceğim. Onları kaselerde hazırladığım bol aromalı sıcak şarabın yanında ikram edeceğim. Fazla abartıya kaçmadan birkaç çeşit meze hazırlayacağım. Hindimi doldurmayacağım ama onu çok lezzetli aromalarla müthiş keyifli hale getireceğim, suyundan da bir sos hazırlayacağım. Yanına geçenlerde House Cafe’de yiyip ilham aldığım ve çok lezzetli olduğunu düşündüğüm taze kişnişli, safranlı ve limonlu arpa şehriye pilavı yapacağım. Ardından sıcak çikolatalı mini cup kekimi sakızla hazırladığım sütlü sorbeyle servis edeceğim. Üzerine ferahlatması için birkaç frambuaz serpiştirmeyi düşünüyorum. Arpa şehriye pilavı ve tatlı tarifi için Facebook sayfamı ziyaret edebilirsiniz. Hepinize şimdiden mutlu yıllar!

Baharatlı hindi

4-5 kiloluk temizlenmiş bütün hindiyi alıp biraz unla ovun. Derisini göğüs kısmından başlayarak etinden ayırın. Bunu çok yavaş yapmalısınız ki deriye zarar gelmesin, gövdeden tamamen ayrılmasın. 200 gram oda sıcaklığında yumuşamış tereyağına, ince kesilmiş bolca maydanoz, bol parmesan rendesi, bir ayva rendesi, tuz ve taze kekik ekleyip elinizle yoğurun. Bu karışımı derinin altına mümkün olduğunca düzenli bir şekilde yerleştirin, etini tamamen kaplasın.

Derinin üzerini ise zeytinyağıyla sıvayın, karabiber ve tuzla ovup üzerini kapatın ve buzdolabında 24 saat dinlendirin. Ertesi gün 4-5 sap kerevizi temizleyip dilimleyin ve yarım kilo şerit olarak kesilmiş tavuk ciğerine 2-3 baş sarımsağı kabuksuz ama bütün olarak ekleyin, içine bol taze biberiye yaprağı koyup tuz ve karabiber serpin. Hindiyi bu karışımla doldurun.

Hindinin butlarını çaprazlama ısıya dayanıklı bir iple bağlayın ve 200 derecede ısıtılmış fırında yarım saat pişirin. Bu sürenin sonunda fırının ayarını 150 dereceye düşürün (ilk 15-20 dakika fırının kapağını sakın açmayın) ve iki saat daha pişirin. Bu iki saat içinde en az dört kez hindiyi kendi suyuyla ıslatın. Bir adet limonun suyunu fırındaki hindinin üzerinde gezdirip yarım saat daha pişirin. Pişen hindiyi dilimleyip şehriye pilavı ve içindeki ciğerli harçla birlikte servis yapın. Tepsideki suyu biraz unla kıvam aldırıp sos olarak yanında mutlaka servis edin.

Vejetaryenler için nohut  köfteli ıspanak kulesi

Bir su bardağı nohudu geceden ıslatıp biraz tuzla, düdüklü tencerede haşlayın. Bir adet kırmızı biberi minik küpler halinde doğrayarak zeytinyağında soteleyin. Nohudun içine bu soteyi ekleyin. Üzerine bir, iki dilim ufalanmış bayat ekmek, bol maydanoz, biraz tatlı lor peyniri, bol parmesan rendesi, bir adet yumurta ve bir, iki diş ezilmiş sarımsak koyup köfte gibi yoğurun. Tuzunu kontrol edip yassı, yuvarlak köfteler hazırlayın. Buzdolabında 2-3 saat dinlendirin. Bu arada ıspanağı biraz kuru soğan ve zeytinyağıyla birlikte tuz serpip kavurun. Köfteleri yağda veya fırında kızartın. Hazır yufkayı tezgaha alın, yuvarlak olarak kesin (köfte büyüklüğünde), sonra yanmaz tavada sıvıyağda kızartın. Bir tabağa sırayla iki adet yufkayı, üzerine ıspanak sotesini, köfteyi, tekrar ıspanak sotesini ve tekrar yufka yaprağını koyarak servis yapın. Son dakika yorulmamak için köfte ve ıspanağı önceden pişirin, tabaklara kule şeklinde yerleştirmeden önce de mikrodalga veya ocakta ısıtmayı unutmayın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Aydan ÜSTKANAT Arşivi