Prof. Dr. Osman Müftüoğlu

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu

Yutma güçlüğü önemlidir

Yutma güçlüğü önemlidir

Yemek borusunda gelişen kanserlerin farklı işaretleri var, en başında da yutma güçlüğü geliyor.

Önceleri katı/sert gıdalarla başlayan yutma güçlüğü tümör büyüdükçe sıvı gıdaları da içine alıyor.

Eskiden seyrek gördüğümüz bazı kanserlerle son zamanlarda daha sık karşılaşıyoruz. Yemek borusu kanserleri de bunlardan biri. 

Yemek borusu kanserinin oluşumunu kolaylaştıran faktörler oldukça fazla.

En sık ve en önemli nedenler olarak alkol ve sigara gösteriliyor.

Aşırı tuzlu gıdaların, obezitenin, reflü sorununun da yemek borusu kanserine yol açabileceği biliniyor.

Yemek borusunu tahriş eden aşırı sıcak yiyecek içeceklerin ve yakıcı alkali maddelerin de kanser oluşumunu tetikleyebileceği biliniyor.

Bu tür kanserlerden korunmak için de kilo sorununa, çok sıcak ve bol tuzlu gıda tüketimine, alkole, sigaraya karşı uyanık olmak gerekiyor

Reflü sorunu olanların, özellikle Barret özofagusu saptananların, sorunun ileride kansere dönüşme ihtimallerinin olabileceğini bilmeleri ve reflünün tedavisi konusunda daha hassas davranmaları gerekiyor.

GEÇ BELİRTİ VERİYOR

Yemek borusunda gelişen kanserlerin farklı işaretleri var, en başında da yutma güçlüğü geliyor. Önceleri katı/sert gıdalarla başlayan yutma güçlüğü tümör büyüdükçe sıvı gıdaları da içine alıyor.

Bir süre sonra da katı ya da sıvı herhangi bir gıdayı yiyip içmek imkânsız hale geliyor, bu durumda tabi olarak beslenme bozukluğu ve ciddi kilo kaybıyla sonuçlanıyor.

Ağrı pek ön planda olmuyor, seyrek olarak göğüs kafesinin arkası ya da sırtın ortasında yemekle artan ağrılardan şikâyet edilebiliyor.

Öksürük, ses kısıklığı gibi şikâyetlerle de seyrek karşılaşılıyor. En önemli belirtinin yutma güçlüğü olduğu unutulmamalı. 

NE YAPMALI?

Erken tanı için bu tür şikâyetlerin sürmesi ya da tekrarlaması halinde endoskopik incelemeden geçmek ihmal edilmemelidir. Ayrıca reflü sorunu olanların özellikle barret özofagusu şeklinde yapısal değişim olduğu saptananların en iyi şekilde tedavi olmaları da bir zorunluluktur. 

Beslenme konusunda biraz dikkatli olmak da önemli bir nokta. Mevcut bilgilerimize göre aşırı sıcak gıda tüketmeyen, meyve ve sebzeleri bol yiyen, koyu yeşil, sarı, turuncu renkli meyveleri tercih eden, domates, çilek, karnabahar, lahana ve benzeri besinlere öncelik verenlerde yemek borusu kanserlerine daha az rastlanıyor. 

NOT ALIN
Alzheimer riskini artıran nedenler
-65 yaş üzerinde olmak
-Felç ya da kafa travması geçirmek
-Genetik risk faktörü olarak Apolipoprotein geninde epsilon 4 tipini (ApoE4) taşımak 
- Fazla kilolu olmak
-Sigara kullanmak
-Birinci derecede akrabalarında Alzheimer hastalarının olması
-Hormon tedavileri  

Depresyon mu bunama mı?

-Depresyonda bellek sorunlarının başlangıcı daha kısa bir geçmişe sahiptir.

-Depresyonlu kişiler bizzat kendileri unutkanlık sorunundan yakınarak doktora başvurur, demans/bunama sorunu yaşayanları ise yakınları unutkanlık sorunu sebebiyle doktora getirirler. 

-Depresyonlu biri, demans hastalarından farklı olarak detaylı konuşulduğunda ruh durumundaki bozulmayı açıkça tarif edebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu Arşivi