Akgül Öğrencileri Dinledi

Akgül Öğrencileri Dinledi
MHP Rize Belediye Başkan Adayı Uzm.Dr Zelkif AKGÜL, RTEÜ öğrencilerinin sorunlarını dinledi.

Çalışmalarını 6 aydır aralıksız sürdüren MHP Rize Belediye Başkan Adayı Uzm.Dr Zelkif AKGÜL ve ekibi önceki gün Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi öğrencileri ile biraraya geldi. Öğrenciler şehirde yaşadıkları sorunları anlatarak çözüm istedi. Akgül öğrencileri dinledikten sonra üniversite Rektörü Hüseyin KARAMAN'ı ve rektörlük çalışanlarını da ziyaret etti.

022.20140313223850.jpg

Ziyaret sırasında öğrenciler, Rize'nin pahalı bir şehir olduğunu, öğrencilerin barınamadığını, şehirde sosyal hayatın yok denecek kadar az olduğunu, Ulaşım sorunu, Sosyal alan, tesis, sinema ve hamam eksikliği olduğunu belirterek şikayetlerini dile getirdiler.

01.20140313223828.jpg

Öğrencilerin Rize'nin pahalı bir şehir olduğunu ve sosyal hayatın yok denecek kadar az olduğunu belirtmesi üzerine Akgül açıkladıkları 53 proje ile bu sorunların ortadan kalkacağını ifade etti.

02.20140313223809.jpg
 

ÜRETEN BELEDİYE VE 53 PROJE
1) Rize Sahil Projesi ve Turizm Master Planı; Rizeport’dan İslampaşa’ya kadar bir sahil rekreasyon projesi yapılacak, dolgu sahasındaki balıkhaneler ve itfaiye taşınacak, bu alanda şehir merkezindeki Cami yetersizliği nedeniyle özel mimari izler taşıyan  Ahmet Vefik Alp’in çizdiği şehrin sembolü olacak bir cami inşa edilecek. Yat Limanı mezbelelikten kurtarılacak ve yat limanı olarak projesi bitirilecek. Sahilde spor tesisleri, açık hava sineması ve konser alanları yapılacak Limanda ki polis lokali polis evi inşaatı bittiğinde boşaltılacak, buraya yöresel mimari özelliğinde 5 yıldızlı bir otel inşaat alanı oluşturulacak.100. Yıl Parkı yeniden düzenlenip modern, halka açık yeşil alanlar oluşturulacak. Sahil parklarındaki keyfi işgallere son verilerek mevcut restoran, büfe ve kafelerin tamamı yeniden düzenlenerek turizm master planı kapsamına alınacak. Sahilde deniz bazı yerlerde içe getirilerek altı kıyı restoranı üstü otopark olan sosyal alanlar oluşturulacak. Halkı denizle barıştıracak plajlar ve deniz sporları merkezleri inşa edilecek Tüm ilkokul öğrencilerine yüzme öğretecek kurslar açılacak. Luna Park alanı yeniden düzenlenerek yeni, modern bir eğlence merkezi haline getirilecek.

2-)Rize’nin çok önemli çöp sorununu çözmek için Rize İli geneli ve katılacak Artvin Belediyeleri ile oluşturulan birlik canlandırılacak, ivedilikle katı atık ayrıştırma, dönüştürme ve çöp yakma tesisi kurulacak.

3-) Rize İpsiz Recep Havaalanı Projesinin hayata geçirilmesi ve demiryolunun Rize’ye getirilmesi için çalışmalara hız verilecek,bu kapsamda ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleri, Rizeli İşadamları ve Kanaat Önderlerinden oluşan platformun mevcut yapısı genişletilecek,  havaalanı ve tren garı için yer belirleme, projelendirme işlemleri için komisyonlar kurulacak.

4-)Sahilde servis yolu üzerinde Gündoğdu ile Alipaşa arası havadan giden hafif tren hattı kurulacak.

5)Rize için çok kapsamlı bir kentsel dönüşüm projesi hazırlanarak eski ve ekonomik ömrünü tamamlamış binalar ile hiçbir mühendislik tekniğine uymayan yapılar yöresel mimari modelinde yenilenecek.

6)Anatamir ve eski öğretmen evinin bulunduğu alana turistik mekanlar, alışveriş ve iş merkezi yapılacak, Çaykur ile dükkan karşılığı anlaşma sağlanarak tesisin adı da Çaykur olacak.

7)Boğaz Mahallesinde kayıkhanelerin olduğu yere üniversite ile ortak restoran ve deniz sporları merkezi yapılacak. Orada ki kayıkhaneler için Fener Mahallesinde ayrı bir barınak inşa edilecek.

8)Rize sahilinde Yat Limanından Dağbaşına, Dağbaşından da Ziraata oradan da Rize Kalesine teleferik yapılacak.

9)Rize Kalesinin etrafı tamamen açılıp tarihi evler restore edilecek, kültürel restorasyon projesi çerçevesinde yıkılanların yerine yenileri yapılarak eski Rize Mahallesi canlandırılacak. Evlerde Rize yemekleri, yöresel el sanatları atölyeleri, sergi ve satış yerleri öngörülerek bir turizm alanı oluşturulacak.

10)Kaleden eski SSK’ya ve Kale burcuna kadar olan surlar T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile işbirliği halinde yeniden inşa edilecek. Rize Kalesine eski Rize Mahallesinden yürüyüş yolu yapılacak.

11)Rize otogarı şehrin girişi olan Çiftekavak’a nakledilecek, küçük sanayi sitesiyle yol arasında veya Çiftekavak’ta deniz dolgusu yapılarak inşa edilecek. Eski otogar sahasında evlendirme dairesi,hasta nakil merkezi gibi sosyal sorumluluk projeleri hayata geçirilecek.

12)Eski Rize stadının olduğu yere kesinlikle AVM yapılmayacak,  o bölgenin kıymet takdirleri yenilenerek Rize halkına kendi öz değeri olarak geri döndürülecek ve en uygun proje için, örneğin kongre merkezi gibi, yarışma açılacak.

13)Güney geçişi projesi yeniden yapılacak. Daha güneyden Arka Mahalle, Fatih Mahallesi, Dağbaşı ve Balsu Mahallerinden gelen ve tünelle (Salarha Tüneli) Zincirliköprüye inip oradan sahil yoluna bağlanan yeni bir transit bölünmüş yol inşa edilecek.

14)Rize sahil geçişi mutlaka yeniden düzenlenecek. Bu olmazsa olmazımızdır. Rize Merkezden İslampaşa’ya kadar olan kısımda yeniden düzenleme yapılacak, transit geçişler güney çevre yoluna alınacak.

15)Şehir merkezinde ki ucube viyadük yıkılacak. Şehir denizle tekrar buluşturulacak.

16)Şehir Merkezinde ki tehlike arz eden, oturulamaz raporu bulunan belediye blokları yıkılacak ama kesinlikle esnaf mağdur edilmeyecek, onlarla anlaşılarak yeni iş merkezine taşınmaları sağlanacak. Belediye blokları ise Rize Mimarisine ve tarihi dokuya uygun projelendirilerek yeniden yapılacak ve sosyal alanları arttırılacak.

17)Şehir Meydanı genişletilecek. Polis merkezi, Ses Sineması, özel idare ve iki bina yıkılacak, Demirel Apartmanının yerine TOKİ işbirliğinde rezidans ve iş merkezi yapılacak.

18) T.C. Ziraat Bankasının bulunduğu bina yıkılacak. Mal sahiplerine ve bankaya Demirel Apartmanının yerine yapılacak iş merkezinden eş değer pay verilecek. Yeni geniş meydana yer altı otoparkı yapılacak, trafik yeniden düzenlenecek ve sahil ile bütünleştirilecek.

19)Eski Orta Camii taşınacak. Yağlıtaş ve Ekmekçilere kadar uzanan ve Güney Çevre Yolu ile bağlantılı yeni ve modern bir bulvar açılacak.

20)Yeni Orta Cami yanından geçen derenin üzeri açılacak ve deniz oraya kadar getirilip yeni sosyal ve gezinti alanları oluşturulacak.

21) Rize’de özel hastane ve özel okulların yapılması teşvik edilecek, bu tür projelere taşınmaz edinme, imar planı tadilatı ve proje aşamalarında her türlü destek verilecek.

22)Kadınlar Pazarı planlanarak halka daha temiz ve modern ortamda hizmet verebilmesi için yer tahsis edilecek.

23)Şehrin doğu ve batı yakalarında semt pazarları kurulacak.


24)Kırsalda hayvancılığın geliştirilmesi desteklenecek, okullar açılınca köyden şehre inen halkımız için ahır ve besi çitliği kurulacak.Yeni ve modern bir mezbaha yapılacak, ortak girişimlerle mandıra ve süt ürünleri tesisleri kurulacak.


25)Şehir meydanına şehir mimarisini ve kültürünü yansıtan bir saat kulesi inşa edilecek.


26)Paşakuyu ve Dalyan Vadisinde kent ormanı, piknik alanları ve modern rekreasyon alanları oluşturulacak.


27)İsmail kahraman Kültür Merkezi’nin dış cephesi yöresel mimariye uygun hale getirilecek, içerisine yöre tarihini, kültür ve sanat değerlerini, sosyal yaşamı yansıtan tüm turistler için cazibe merkezi olacak modern bir kent müzesi kurulacak.Yanında ki ucube üstgeçit kaldırılacak.


28) DSİ ile koordineli olarak Derelerin ıslahı ve dere yataklarının toplanması sağlanacak, menfezler devamlı açık tutulacak, derelerin denize döküldüğü alanlarda denizde dip taraması yapılarak derelerin ağızları açılıp akışkanlık sağlanarak sel felaketlerinin önüne geçilecek.


29)Mevcut kaçak ve imara aykırı iskan halindeki binaların ıslahı için proje geliştirilecek, vatandaşların mağduriyeti giderilecek. Rize için çarpık yapılaşmayı önleyen yöresel mimariyi ön plana çıkaran revize imar planı çalışmaları yapılacak.


30)Üniversite öğrencilerin yurtlardan kampüslere, kampüslerden şehir merkezi ve yurtlara rahat, konforlu toplu ulaşımları için önlem alınacak.


31)Çalışan anneler için şehrin iki yakasında ve merkezde kreşler açılacak.


32)Yeni şehir meydanında her hafta sonu açık hava konserleri, tiyatro gösterileri ve çeşitli sanatsal etkinlikler geleneksel hale getirilecek, geniş katılımlı halk oyunları tertip edilecek. Ayrıca her yıl Rize Turizm Festivali ve uluslararası etkinlik düzenlenecek. Karadeniz’e kıyısı bulunan Ülkeler arası Karadeniz konulu sinema günleri düzenlenecek, halk ozanlarının kemençe eşliğinde atışma geleneğini geliştirecek yarışmalar yapılacak.


33)Gündoğdu Dolgu Sahasında modern bir yeşil ve rekreasyon alanları, yeni Pazar yeri  ile deniz sporları merkezi oluşturulacak.


34)Fener Mahallesi polis lojmanları önünde yolda tretuvarlar yenilenecek, çocuk parkı ve dinlenme tesislerini içeren yeşil alan  oluşturulacak.


35)Turistik bir şehir hamamı yapılacak.


36)Rize Lisesi eski tarihi dokusuna yeniden kavuşturulacak.


37) Gündoğdu’ya doğal gaz götürülmesi için çalışmalar başlatılacak.


38)Şehrin tüm kanalizasyon şebekesi tekrar ele alınacak ve yenilenecek, ilave kolektör hatları oluşturulacak, Salarha Bölgesinden gelen atık sular sisteme alınacak, derelere akan boş kanalizasyonlar toplanacak ve yeni hatlara verilecek, yenilenen kanalizasyon şebekesi kurulacak merkezi ünitesi üzerinden 3 km açıkta Karadeniz’in 200 m altında ki ölü tabakaya deşarj edilecek.


39) Andon’da içme suyu ve maden suyu su paketleme ile dolum tesisi kurulacak.


40) Isırlık’ta amatör spor branşlarını destekleyici tesisler yapılacak.


41)Üniversite ile beraber farklı disiplinlerde örneğin binicilik, okçuluk gibi alanlarda uluslar arası spor müsabakalarına elverişli alanlar oluşturulacak.


42) Yöresel mimari dokuya uygun kapalı çarşı yapılacak.


43)Fiziksel engelliler için kültür ve dayanışma merkezi kurulacak, şehirde yaşamalarını rahat idame ettirebilecekleri ortam hazırlanacak.


44) Toplumsal sosyal hizmet merkezi kurulacak. Hasta, cenaze ve muhtaçların taşınmaları sağlanacak.


45) Yamaçlar imara açılıp 2 katlı Rize evleri ve caddelerle donatılacak. Şehrin büyümesinin güneye doğru olması sağlanacak.


46) Salarha Vadisinde Belde Belediyeleri ile ortaklaşa toplu konut


Alanları oluşturulacak.


47)Kamu kurum ve kuruluşlarının olduğu bölgelerde  otopark yapılacak.


48)10 adet taksi toplama merkezi kurulacak.


49) Derelerin üzeri açıldıktan sonra derelerin denize açıldıkları noktalarda balıkhane ve balık restoranları yapılarak işletmeye verilecek.


50) Deniz Caddesi yeniden düzenlenecek ve oluşacak yaya bölgesi yöresel dokuya kavuşturulacak.


51-) Her mahalleye yapılacak mimari proje yarışması sonucunda belirlenen özellikte muhtarlık binası yapılacak.

52-) Belediye Hizmet Binası yöresel mimari bir görünüme kavuşturulacak.


53-) T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak çalışma sonucu belediye bünyesinde ara eleman yetiştirme merkezi kurulacak.

ve ekibi önceki gün RTE Üniversitesinde öğrencilerin dertlerini dinledi. Ardından da Üniversite Rektörü Hüseyin KARAMAN'ı ve rektörlük çalışanlarını ziyaret etti.