Başkan Bakırcı Yalnız Kaldı

Başkan Bakırcı Yalnız Kaldı
Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, yalnız kaldı...

Rize'de yapılması düşünülen AVM konusunda Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, yalnız kaldı.

Bakırcı'nın "Rize Atatürk Stadı'nın AVM yapılması konusunda görüş birliğine varılmış, konuşulmuş tartışılmış nihai kararı verilmiş bir proje" açıklamaları Rize'de destek görmedi. Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu'nun başlatmış olduğu yer tartışmalarına Rize'nin önde gelen Sivil Toplum Kuruluşlarından başta MÜSİAD ve RİSİAD olmak üzere diğer STK'lar da katıldı. Rize’deki STK’ların bir araya gelmesiyle karşı çıktıkları Rize Atatürk Stadı’nın AVM yapılması isteğinden sonra Başkan Bakırcı bu konuda tek başına kaldı. Önceki gün bir araya gelen ve akabinde RTSO Başkanı Şaban Aziz Karaahmetoğlu'nun açıklamada bulunduğu AVM konusunda MÜSİAD Rize Şube Başkanı Mahmut Dabak, farklı bir yer işaret ederek AVM için en uygun yerin Derepazarı ilçesi olduğunu kaydetti.

Dabak, yaptığı yazılı basın açıklamasında Eski stadyum yerine AVM yapılmasını MÜSİAD olarak uygun bulmadıklarını ama yerine önerilen Serbest Bölgede yapılsın şeklindeki öneriyi de çok doğru bulmadıklarının altını çizerek Rize AVM için Derepazarı ilçesini işaret etti.

İşte Dabak’ın o basın açıklaması:

Rize Şehir İçinde AVM İstemiyor

Rize Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde bazı Sivil Toplum Kuruluşlarının katılımıyla, Rize'de yapılması planlanan AVM konusunda kahvaltılı toplantı düzenlendi.

Rize Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda önceki gün düzenlenen toplantıda ağırlıklı olarak eski stadyumun yerinin AVM için uygun olmadığı, şehir içinde kapalı çarşı görüntüsü taşıyacağı, şehrin gelişimine katkı sağlamayacağı kanaati oluştu.

mahmut-dabak.20130627013709.jpgToplantıya katılan MÜSİAD Rize Şube Başkanı Mahmut Dabak, konuşmasında, bu projenin 5 yıl önce gündeme geldiğinde heyecan uyandırdığını, ne var ki kısa bir zaman sonra bu heyecanın kaybolduğunu belirterek, "Gelişen dünya standartları göz önüne alındığında ülkemiz hızlı bir şekilde süper lig yolunda ilerleme kat ediyor. Hal böyle olunca bugün alacağımız karar 5 yıl sonra tartışılmasın. Gelecek neslin bizi hayırla yad etmesini istiyorsak Rize için çılgın projeler üretelim." dedi.

Örnek mi?

Eski stadyum yerine AVM yapılmasını MÜSİAD olarak uygun bulmadıklarını ama yerine önerilen Serbest Bölgede yapılsın şeklindeki öneriyi de çok doğru bulmadıklarının altını çizen Dabak, Rize AVM için Derepazarı ilçesini işaret etti.

Gündoğdu'nun Rize ile bütünleşmesinin ardından bu bölgenin daha çok konut bölgesi olarak gelişeceğini ifade eden MÜSİAD Rize Şube Başkanı Mahmut Dabak, "Burası ağırlıklı olarak konut bölgesi olacak ve burada yapılacak olan bir alışveriş merkezi, yine şehir içinde kalacak ve sıkışıklığa neden olacak. Henüz vakit varken, ben daha farklı alternatiflerin de değerlendirilebileceğini düşünüyorum. Bu manada, alışveriş merkezinin Rize'nin batı yakasında yapılmasının getirisi götürüsü hesap edilmeli. Kanımca ismi pazar yerinden gelen Derepazarı veya İyidere AVM için daha uygundur." dedi.

MÜSİAD Rize Şube Başkanı Mahmut Dabak'ın Derepazarı'nda yapılacak AVM için önerileri şöyle:"Derepazarı dolgu alanında fevkalade bir alışveriş merkezi yapılabilir. Dere yatağı genişletilerek deniz, Derepazarı'nın içerisine kadar çekilir. Burada kayıklar, gondollar gezer. Rezidans, otel, toplantı alanları, yüzme havuzları, çok amaçlı spor kompleksleri yapılabilir. Derepazarı'nın doğu bölgesi minyatür bir Rize şehri haline dönüştürülür. Modern bir yaşam alanı haline gelir. Böylece Rize'nin girişi Derepazarı'ndan başlar, hem şehir büyür hem de ihtiyaçların tümü Rize merkeze hapsedilmemiş olur."

Dabak, AVM için yine batı ilçelerinden İyidere bölgesinde de alan araştırması yapılabileceğini belirterek, Derepazarı veya İyidere'deki alışveriş merkezi, Ovit Tüneli tamamlanıp, Rize-Mardin bağlantısı sağlandığında, burasının bir uğrak yeri haline geleceğini kaydetti.

Dabak konuşmasını şöyle sürdürdü:"Derepazarı, eski pazar kimliğini geri kazanacak, tarih yeniden canlanacaktır. Yöresel turşulardan diğer gıda ürünlerine kadar her şey can bulacak, alıcı bulacaktır. Derepazarı tekrar kurulacak, emeği geçenler hayırla yad edilecektir. Bu projeler bugün çok uzakta görülse de gelecekte 'iyi ki düşünülmüş ve yapılmış' denilecektir. Biz bu konuda kamuoyunun, bürokrasinin, yerel yönetimlerin ve üniversitemizin, akademisyenlerin kafa yormasını, marka şehir olma yolunda herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğine inanıyoruz."