Berberoğlu: Bağkurlunun Prim Borçları ve Hizmetleri Silinecek

Berberoğlu: Bağkurlunun Prim Borçları ve Hizmetleri Silinecek
Rize Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Muammer Berberoğlu, Torba Yasada yapılan değişiklikle Bağ-Kur’lunun prim borçları ile hizmetlerinin silineceğini açıkladı.

Rize Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Muammer Berberoğlu, yaptığı açıklamada, 6645 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (Torba Yasa)’nın 23 Nisan 2015 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, kanuna göre  gelir vergisi mükellefleri, esnaflar, kapsama giren şirket ortakları, muhtarlar ve  kendi adına çalışanlar 4/1-(b)’li (Bağ-Kur) borçlarının silinebileceğini kaydetti.

Kanun hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Berberoğlu, “Torba yasa ile borçlu Bağ-Kurluların borçlarının dondurulması veya ödeme kolaylığı söz konusu olacak. Kanun kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanların tümünü kapsamaktadır.” dedi.

Kanun dan en az 12 ay borcu olanların yararlanacağını kaydeden Berberoğlu, “Torba yasa ile getirilen düzenlemeye göre SGK’ya kayıt ve tescilleri yapıldığı halde, 30 Nisan 2015 itibarıyla 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunanların, bu sürelere ilişkin prim borçlarını  kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ay başından itibaren üç ay içinde  ( 31 Temmuz 2015 ) ödemeleri  gerekiyor. Prim borçlarını ödeyecek durumda  olmayanların 6183 sayılı Kanun uyarınca borcunu taksitlendirmeleri mümkün. Kanunda belirtilen sürede prim borçlarını ödeyenler sigortalılık günleri silinmeyecektir. Bağ-Kur’lu prim borçlarını ödemez ise, prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılıkları durdurulacak. Ancak daha sonra sigortalı yada hak sahiplerinin talepte bulunması halinde durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı, kanunda belirtilen prime esas kazan tutarı üzerinden talep tarihinde borç tutarı hesaplanarak ihya edilir. Hesaplanan borcun tamamının tebliğ tarihinden itibaren üç ay içerisinde ödemeleri halinde sigortalılık süreleri değerlendirilir.Tebliğ edilen borç tutarının bu süre içerisinde tamamen ödenmemesi halinde bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez. İhya edilerek kazanılan hizmet süreleri borcun ödendiği tarihten itibaren geçerli sayılacaktır.” diye konuştu.

Borçlar dondurulduğu için yüksek faizler ve sürekli artan katlama prim borçlarının ortadan kalkacağını sözlerine ekleyen Rize Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Muammer Berberoğlu, ayrıca, borcu silinen dönemler için normalde çıkan Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcunun da çıkmayacağını, Torba Yasa ile getirilen düzenleme ile geçmiş borçların silineceğini ve durdurulan sürelerin sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyeceğini yani çalışanlara emeklilik günü kazandırmayacağını, silinen bu sürelere ilişkin SGK alacaklarının takip edilmeyeceğini ve borçlulara icra yapılmayacağını kaydetti.

Berberoğlu, geleceğe dönük 4/1-(b) sigortalılığı sürdüğünü kaydederek, "Sigortalılıkları durdurulanlardan  4/1-(b) sigortalılığı kapsamında çalışmaya devam edenlerin sigortalılıkları Mayıs 2015 ay başı itibarıyla yeniden başlatılacak. Başka bir deyişle, Torba Yasa geleceğe dönük oluşacak borçları kapsamıyor, yalnızca eski dönemler için bir temiz sayfa açılmasını içeriyor.” şeklinde konuşarak, “Bağ-Kur borçluları, kanunda belirtilen tarihte üç ay içerisinde borcunu ödememesi halinde Bağ-Kur’lunun borcu Nisan 2015’e kadar tamamen silinecek. Yani bir şey yapmasanız dahi üç ay sonra SGK sizin borçlarınızı silecektir. Bağ-Kur’a borçlu olanların kanunda belirtilen süre içerisinde 31.07.2015 tarihine  kadar mutlaka durumlarını değerlendirmeleri yararlı olacaktır.” dedi.