Görevi Başında Katledilen Avukat Zekeriya Polat İçin Rize’den Ortak Ses: "Kamu Görevlisi Sahipsiz Değildir!"
Yalova’da SGK avukatı olarak görev yaparken uğradığı silahlı saldırıda şehit düşen Avukat Zekeriya Polat için Türk Büro-Sen tarafından Türkiye genelinde 81 ilde eş zamanlı basın açıklaması gerçekleştirildi. Bu kapsamda Rize SGK binasında bir araya gelen Türk Büro-Sen Rize Şubesi üyeleri ve kurum çalışanları, şiddeti lanetleyerek memurların can güvenliğinin sağlanmasını talep etti.
Türk Büro-Sen Rize Şube Başkanı Zafer Tatoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilen açıklamayı sendika üyesi ve kurum avukatı Ayşegül Büşra Uslu Dede okudu. "Kamu görevlileri sahipsiz değildir" vurgusu yapan Ayşegül Büşra Uslu Dede, memurun can güvenliğinin devletin asli görevi olduğunu hatırlattı. Açıklamada, saldırıların münferit bir olay olmaktan çıkıp kronikleşmiş bir sorun haline geldiği belirtildi.
Türk Büro-Sen Rize Şubesi adına konuşan Avukat Ayşegül Büşra Uslu Dede, saldırıyı "hunharca bir katliam" olarak nitelendirdi. Uslu Dede, "Görev şehidimiz Avukat Zekeriya Polat’ı rahmetle anıyor, ailesinin ve mesai arkadaşlarının acısını en derinden paylaşıyoruz. Kamu görevlilerine yönelen şiddeti, tehdidi ve yıldırma girişimlerini bir kez daha en güçlü ifadelerle lanetliyoruz" dedi.
Saldırıların artık dayanılmaz bir noktaya geldiğini belirten Uslu Dede, kamu çalışanlarının içinde bulunduğu güvenlik riskine dikkat çekerek, “Yalova Sosyal Güvenlik Kurumu’nda, yalnızca görevini layıkıyla yerine getirirken uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden mesai arkadaşımız Av. Zekeriya Polat’ın şahsında, kamu hizmeti sunan tüm çalışanlara yönelik artan tehdit ve saldırılar, artık tahammül edilemez bir boyuta ulaşmıştır. Bu acı olay, bir gerçeği tekrar ve acı biçimde göstermiştir: Kamu görevlileri, görevlerini can korkusuyla değil; güven içinde, devlet güvencesi altında ve hukukun koruması ile yerine getirmek zorundadır.” diye konuştu.
Avukat Ayşegül Büşra Uslu Dede, devlet adına görev yapan memurların yaşam hakkının korunamamasının kabul edilemez olduğu nitelendirilen açıklamada, memurların can güvenliği sorununa dikkat çekerek, “Türk Büro-Sen olarak altını tekrar tekrar çiziyoruz: Kamu görevlilerine yönelik şiddet münferit değil, önleyici tedbirler alınmadığı için kronikleşmiş bir sorundur. Şiddet normalleştirilemez, kaderleştirilemez.” ifadelerini kullandı.
Uslu Dede, kamu çalışanlarının can güvenliğini sağlamak adına bakanlıkları ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni (TBMM) göreve çağırarak şu talepleri sıraladı: “Sözlü kınamalar, temenniler ve geçici önlemler artık yeterli değildir. Buradan açık ve net bir çağrıda bulunuyoruz: Kamu görevlilerine yönelik saldırılar ağırlaştırılmış cezalarla karşılık bulmalıdır. Kamu görevlilerine karşı işlenen suçlar, katalog suç kapsamına alınmalıdır. Kamu kurumlarında yeterli sayıda kadrolu ve silahlı güvenlik personeli istihdam edilmelidir. Kurum girişlerinde X-Ray, kamera ve fiziki güvenlik önlemleri eksiksiz uygulanmalıdır. Kamu görevlilerine yönelik şiddeti önlemeye dönük ivedi ve kapsamlı yasal düzenlemelerin bir an evvel hayata geçirilmesi için ilgili bakanlıkları, kurum yöneticilerini ve TBMM’yi kurum güvenliğini güçlendirmeye ve çalışanı koruyan idari yapıları hızla tesis etmeye çağırıyoruz.”
Uslu Dede, şiddete karşı caydırıcı bir irade gösterilmesi gerektiğini belirterek, “Bu davanın ve adalet mücadelesinin sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi.
Avukat Ayşegül Büşra Uslu Dede tarafından okunan bildiride, saldırıların sadece bireylere değil, devletin tüzel kişiliğine yapıldığı vurgulandı.
Uslu Dede, şiddet olaylarının durdurulması için devletin sert ve net bir duruş sergilemesi gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: “Unutulmamalıdır ki; kamu görevlisine uzanan el, devlete uzanmıştır. Bu saldırılara karşı caydırıcı bir irade ortaya konulmadığı sürece, yeni acıların yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Bizler şiddetin normalleşmesine asla izin vermeyeceğiz.”
Görev şehidi Avukat Zekeriya Polat’ın anısının yaşatılacağını ve hukuki sürecin takip edileceğini belirten Uslu Dede, Türk Büro-Sen’in bu konudaki kararlı duruşunu şu sözlerle ilan etti:“Görev şehidimiz Av. Zekeriya Polat’ın adalet mücadelesinin sonuna kadar takipçisi olacağımızı ve bu konuda atılacak her adımın kararlı savunucusu olacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz.”
Açıklama, saldırıda hayatını kaybeden Polat için dilenen rahmet ve taziye mesajıyla son buldu. Uslu Dede, “Görev şehidimize Allah’tan rahmet; ailesine, yakınlarına ve tüm çalışma arkadaşlarımıza sabır diliyoruz. Bu acı olayların bir daha yaşanmaması en büyük temennimizdir” diyerek sözlerini noktaladı.



