Karal'dan Emekli Bayram İkramiyesi Tepkisi: Yetersiz ve Hayal Kırıklığı Yaratan Bir Karar

Karal'dan Emekli Bayram İkramiyesi Tepkisi: Yetersiz ve Hayal Kırıklığı Yaratan Bir Karar
DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Hasan Karal, emeklilere verilen bayram ikramiyesinin yetersiz olduğunu ve emeklilerin yoksulluğa mahkum edildiğini söyledi.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, emeklilerin refahı için önemli bir konu olan bayram ikramiyesi ile ilgili bir açıklama yaptı. Karal, açıklamasında, emeklilere reva görülen maaşların açlık ve yoksulluk sınırının altında olduğunu, açıklanan bayram ikramiyesinin emeklileri hayal kırıklığına uğrattığını, 2018 yılında emekli bayram ikramiyesi ile kurban kesilebiliyorken, 2024 yılında en uygun yerde bile 8 kilo et alınamayacağını kaydetti.

Karal, 2018 yılında 1000 lira olan ikramiyenin 6 yılda 3 bin liraya yükseltilmesine rağmen, alım gücünün düşmesi nedeniyle emeklilerin daha da fakirleştiğini vurguladı. Karal, 2018'de asgari ücretin %62'sine denk gelen ikramiyenin, 2024'te asgari ücretin %17'sine düştüğünü ve emeklilerin hayal kırıklığına uğradığını belirtti.

Milletvekili Hasan Karal, yaptığı açıklamada emeklilere reva görülen maaşlarla emeklilerin açlığa ve yoksulluğa mahkum edildiğini belirterek, “Açıklanan bayram ikramiyesi emeklilerimizde hayal kırıklığı yaşattı. Torunlarına harçlık verebilmek, bayram şekeri alabilmek, belki bir kurban kesebilmek için umutla bekledikleri bayram ikramiyesi 6 yılda pula döndü. 2018’deki emekli bayram ikramiyesiyle kurban kesilebilirken, şimdi ise en uygun yerde 8 kilo et bile alınamıyor. Bu kıyaslama, ekonominin geldiği durumun özeti” dedi.

Karal, emekli bayram ikramiyesinin 3 bin liraya yükseltilmesine ilişkin kanun teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulduğunu anımsattı.

“Bayram ikramiyesi 2018’de asgari ücretin yüzde 62’si, 2024’te ise yüzde 17’si”

Emekli bayram ikramiyelerinin ilk olarak 2018 haziran ayında verildiğini hatırlatan Milletvekili Karal, o dönemde asgari ücretin 1603 lira olduğunu belirterek, ikramiyenin asgari ücretin yüzde 62’sine tekabül ettiğini söyledi. Yasalaşması halinde emekli ikramiyesinin 3 bin liraya çıkacağını kaydeden Karal, bu rakamın şu anki asgari ücretin ise yüzde 17’sine karşılık geldiğini aktardı.

"10 bin lira olması gerekirken, açıklanan 3 bin lira hayal kırıklığı yaşattı”

Emekli maaşları gibi bayram ikramiyelerinin de eridiğine dikkat çeken Karal, “İlk kez 2018 yılında verilen emekli ikramiyeleriyle Kurban Bayramında kurban kesilebiliyordu. Şimdi ise en uygun yerde 8 kilo bile et alınamıyor. 2018’de asgari ücretin yüzde 62’sine denk gelen bayram ikramiyesi şimdi ise ancak yüzde 17’sini karşılayabilecek. Emeklilerimiz büyük bir umutla bayram ikramiyelerinin en az 10 bin lira olmasını beklerken Cumhurbaşkanı 3 bin lira olarak belirlediklerini açıkladı. Reva görülen maaşlarla, emeklilerimiz zaten açlığa, yoksulluğa mahkum edilmişti, emekli ikramiyesi de hayal kırıklığı yaşattı.” diye konuştu.

“Bayram ikramiyesinden 425 ekmek, 16,5 kilo et, 90 litre mazot, 116 dolar, 3,7 gram altın başkalarının cebine gitti”

Milletvekili Karal, emekli bayram ikramiyesinin en az 10 bin lira olması gerektiğini ifade etti. 2018 ile 2024 yılı emekli bayram ikramiyelerini tablo halinde karşılaştıran Karal, şu bilgileri verdi: “İlk kez 2018 yılında 1000 lira olarak verilen bayram ikramiyesi, bu yıl 3 bin bin liraya çıkarılacak. Torunlarına harçlık verebilmek, bayram şekeri alabilmek, belki bir kurban kesebilmek için umutla bekledikleri bayram ikramiyesi 6 yılda pula döndü. 2018 yılında 1000 lira bayram ikramiyesiyle 800 ekmek alınabiliyorken, 2024 bayram ikramiyesiyle 375 ekmek alınıyor. Yine 2018’de 24 kilo et alınabiliyorken bu rakam şimdi 7,5 kiloya düştü. Keza 2018’deki ikramiyeyle 156 litre mazot alınırken, bugün ise ancak 66 litre mazot alınabiliyor. 2018’de 1000 liralık bayram ikramiyesi 212 dolar ederken, şimdi ise sadece 96 dolar ediyor. Emeklilerimiz 2018’te bayram ikramiyesiyle 5,20 gram altın alabiliyorken, bugün ise ancak ve ancak 1,5 gram altına alabilecek. Bu da demek oluyor ki emeklinin bayram ikramiyesinden 425 ekmek, 16,5 kilo et, 90 litre mazot, 116 dolar, 3,7 gram altın başkalarının cebine gitti. Ne yazık ki tablo içler acısı. Lütufmuş gibi verilen bayram ikramiyesi de maaşlar gibi eridi, gitti.”

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
13 Yorum