Mavi: Çaykur Neyin Peşinde?

Mavi: Çaykur Neyin Peşinde?
Çay Üreticileri Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi, Rize'de paketleme çay fabrikası için gösterdikleri yerin Çaykur tarafından komik nedenlerle uygun görülmediğini açıkladı. İşte Mavi'nin konu hakkındaki açıklamaları:

Çay Üreticileri Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi, yaptığı açıklamada Çaykur Genel Müdürlüğü'ne sundukları paketleme çay fabrikasının Adacami Mahallesi'ndeki Rize Belediyesi'ne ait arazide kurulması yönündeki tekliflerinin Genel Müdürlük tarafından söz konusu yerin dere yatağı üzerinde olduğu ve ulaşım açısından yolun uygun olmadığı gerekçesiyle kabul edilmediğini söyledi. Mavi, "Çaykur'un bu gerekçe ile reddettiği yer gerçekten riskli bir alan olsaydı burada askeri kurum ve lojmanlar ile okullar, ev ve işyerlerinin yapılmasına izin verilir miydi?" dedi.

Mavi açıklamasında şunları kaydetti: Çay Üreticileri Derneği (ÇAYÜDAD) olarak yaptığımız çalışmalar çerçevesinde  Rize Belediyesi'nin  Adacami Mahallesinde bulunan 110 dönüm arazisi içinde atıl olarak bulunan 41 dönümlük  bölümü çay paketleme fabrikası için çok müsait olmasına rağmen görmezlikten gelinmektedir. Çaykur yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde Genel Müdürün söz konusu yerin uygun olmadığı, dere yatağı olduğu, ulaşım için yolun uygun olmadığı vs. tutarsız birtakım bahaneler uydurması maalesef Çaykur'un yapacağı bu büyük yatırımı engellemektedir. Oysa ki sözkonusu arazinin bir bölümünde askeri kurum ve lojmanlar, okullar, ev ve işyerleri vardır. Bunca yatırımı oraya yapan devletimiz iki gözbebeği askeriye ve milli eğitim burada bir risk olduğunu göremedi mi? Belediye oraya yapılaşma izni verirken belediyede mi göremedi? Tabiki hayır böyle bir risk olsaydı buna kimse müsaade etmezdi. Bu arazinin  dere tahkimatı yapılmış olup hiçbir risk yoktur. Ulaşım konusunda ise yaptığımız görüşmelerde çift yolu bölünmüş yol planı, projesi ve ihalesi yapılmış olup inşaatı en kısa zamanda başlayacağı bilgisine ulaştık. Paketleme için Rize'de adı geçen arazi m2 olarak ve konum olarak uygun degildir. Şimdiki fabrika 32 dönümdür  ve yeterli  gelmiyor. Adı geçen yer ise 22 dönümdür. 32 dönüme sığmayan fabrika 22 dönüme nasıl yetecek? Bina 5 katlı mı olacak, tır parkı, özel oto parkı ve Çaykur'un enaz bir aylık çay satışı olan 8500 ton çay deposu nasıl yapılacak? Yarın İstanbul ve Ankara'da bulunan paketleme çay fabrikaları Rize'ye taşınırsa nereye konulacak, pazarlama bölge müdürlüğü nerede olacak? bunlar iyi hesap edilmelidir. Yoksa Çaykur, İyidere Fabrikasını da mı kaldıracak? Zaten bir bir fabrikaları kaldırıyorsunuz. Eğer böyle bir niyetiniz varsa paketlemeyi hiç kurmayın boşuna masraf etmeyin. Zaten çaykur yeterince zarar etmiştir bir zararda burdan ettirmeyin. Her yaş çay fabrikasına bir paketleme bölümü yapın her fabrika kendi çayını paketlesin ve Çaykur'da paketleme yapmaktan kurtulsun.