Prof. Dr. Osman Bektaş’tan Rize ve Trabzon’a Korkutan Deprem Uyarısı: “Karadeniz’de ‘Güvenli Şehir’ Yanılgısı Bitti!”
AFAD'ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 23.15'te Karadeniz’de merkez üssü Trabzon’un Ortahisar ilçesi açıkları olan 3,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Trabzon açıklarında meydana gelen sarsıntının ardından konuşan ünlü Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, bölgenin deprem gerçeğine dair Karadeniz’in 6,6 büyüklüğünde bir depreme hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı.
Trabzon’da meydana gelen ve Rize, Giresun ve Gümüşhane’den de hissedilen sarsıntı, bölgenin deprem riskini yeniden tartışmaya açtı. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarda, Karadeniz Fay Sistemi’nin aktifliğine dikkat çekerek ezber bozan tespitlerde ve uyarılarda bulundu.
Meydana gelen depremin Karadeniz Fay Sistemi üzerinde, doğu-batı doğrultulu bir segmentte geliştiğini belirten Bektaş, sarsıntının 9,6 km gibi sığ bir derinlikte oluşması nedeniyle gürültü ve sarsıntının şiddetli hissedildiğini ifade etti. Bektaş, "Bu deprem bize Karadeniz’in bir deprem kaynağı olduğunu ve fayın canlı olduğunu kanıtladı" dedi.
AFAD’ın deprem tehlike haritasına atıfta bulunan Prof. Dr. Bektaş, bölge için öngörülen yer ivmesi değerlerinin yaklaşık 6,6 büyüklüğündeki bir depreme (1968 Sinop depremi benzeri) karşılık geldiğini hatırlattı. Bektaş, özellikle sahil kesimindeki dolgu alanlar, kumsal zeminler ve heyelan sahalarında sarsıntı etkisinin çok daha büyük olabileceğinin, 2019’da yürürlüğe giren ve Trabzon’un deprem tehlikesini iki kat artıran yönetmeliğe rağmen bölgede gerekli önlemlerin henüz alınmadığının ve Karadeniz illeri için yıllardır süregelen "deprem açısından güvenli şehir" algısının bu sarsıntıyla birlikte sona erdiğinin altını çizdi.
Trabzon ve Rize İçin “Hayati” Mesaj
Prof. Dr. Bektaş, sarsıntı küçük olsa da verilen mesajın çok büyük olduğunu vurgulayarak; dolgu zeminler, yapı stoku ve heyelanlı yerleşim alanlarının en büyük risk faktörleri olduğunu hatırlattı. "Fay hızı düşük olsa da bu bölgede tarihsel deprem tekrarlanma aralıklarını bilmiyoruz; bu yüzden her an hazırlıklı olunmalı" uyarısında bulundu.
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş’ın sosyal medyadan yaptığı paylaşımlar şu şekilde:
“AFAD'a göre Karadeniz Sahil kesimi M6,6 büyüklüğünde bir depreme hazır olmalıdır. Ancak sahil kumsal alanlarda bu değer daha da büyüyebilir. Sahil heyelan sahaları, dolgu ve yerleşim alanları çekinceli alanlardır. Geçmiş olsun.
AFAD Deprem Tehlike Haritasında Doğu Karadeniz Bölgesi için yer ivmesi g= 0,2-0,3 dir. Bu da yaklaşık olarak 1968 M6,6 Karadeniz (Sinop) depremine karşılık gelir.
M3,7 TRABZON DEPREMİ Karadeniz sahiline paralel uzanan Karadeniz Fay Sisteminde, doğu-batı doğrultulu segment üzerinde gelişti. Deprem 9,6 km derinlikte, sığ olduğundan sarsıntı ve fiziksel kırılma gürültüsü oldukça etkin oldu. Sonuç: Karadeniz bir deprem kaynağıdır.
TRABZON AÇIKLARINDANDA Aletsel dönemde kayıt edilen depremlerin yeri ve büyüklüklerini gösteren harita. Depremler küçük ve orta büyüklüktedir. Tarihsel deprem büyüklüğü ve tekrarlanma aralıkları hakkında bilgimiz yoktur. Fay hızı birkaç mm/yıl dır.
TRABZON-RİZE'YE NET MESAJ
Trabzon açıklarındaki deprem bize şunu söylüyor:
1- Karadeniz Fayı canlı ve aktif.
2- 'Güvenli şehir' yanılgısı bitti.
3- Dolgu zeminler, yapı stoğu ve heyelanlı yerleşim alanları en büyük riskimiz.
Sarsıntı küçük olsa da verdiği mesaj hayati!
Trabzon'da 2019’da yürürlüğe giren ve Trabzon'un deprem tehlikesini 2 kat artıran yönetmelik gereği bölgede gerekli önlemler alınamamıştır.”

