Prof. Dr. Yıldız Rize'de Medeniyeti Bir Bayrak Yarışına Benzetti
Gazi Üniversitesi Arap Dili Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Rize’de “Müslümanların Bilim ve Medeniyete Katkıları” konulu konferans verdi.

Rize Belediyesi tarafından Gazi Üniversitesi Arap Dili Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız’ın konuşmacı olarak katıldığı "Müslümanların Bilim ve Medeniyete Katkıları" konulu konferans İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

Konferansta, İslâm ve medeniyet ilişkisi Prof. Dr. Musa Yıldız’ın anlatımıyla “Müslümanların Bilim ve Medeniyete Katkıları” adlı konferansta ele alındı.
Konferansa Rize Valisi Ersin Yazıcı, İl Garnizon Komutanı Jand. Kd. Alb. İsmet Cansaran, Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, İl Emniyet Müdürü Adem Çakıcı, İl Millî Eğitim Müdürü Şemsettin Durmuş, İl Müftüsü Yusuf Doğan, Rize Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, akademik personelin yanı sıra öğrenciler ve öğretmenler de yoğun ilgi gösterdi.

Konuşmasının başında konferansın amacı ve içeriği üzerinde duran Prof. Dr. Yıldız, önemli olan konunun verilerini objektif olarak ortaya koymak ve güçlü geçmişimizle ilgili bir bilinç oluşturmak olduğunu belirtti.
Dünyadaki ortak paydanın medeniyet kavramı olduğunu ifade eden Yıldız, medeniyeti ise bir bayrak yarışına benzetti. Her toplumun kendi medeniyetini oluşturduğunu ifade eden Yıldız, medeniyetlerin oluşumunda inanç sistemlerinin rolüne işaret etti ve Göktürk İmparatorluğundan Sasani Devletine, Hindistan’dan Çin İmparatorluğuna, Roma İmparatorluğundan Osmanlı Devletine kadar birçok medeniyetin oluşumunda inanç sistemlerinin etkili olduğunu kaydetti.

İslâm medeniyetinin oluşumu ve gelişimine ilişkin geniş bir değerlendirme yapan Prof. Dr. Musa Yıldız Avrupa karanlık bir çağ yaşarken İslam medeniyetinde ilme büyük önem verildiğini söyledi. Yıldız, İslâm medeniyetinin Hz. Muhammed’in vefatından kısa bir süre sonra büyük bir coğrafyaya yayıldığına değindi. İslamiyet’te ilme ve âlimlere verilen önemi “Allah’ın ilk emri ikra (oku)’dır” diyerek ortaya koyan Yıldız, bunun yanında dünyadaki ilk üniversitenin 859 yılında Fas'ın Fez şehrinde kurulan Karaviyyin olduğunu hatırlattı. Yıldız, Avrupa’da ilk üniversitenin 901 yılında kurulan Kurtuba olduğunu ancak Avrupalıların ilk üniversite saydıkları Bologne üniversitesinin ancak 1088 yılında kurulduğunu ifade etti.
Müslüman pek çok âlimin bilim ve medeniyete katkılarına işaret eden Prof. Dr. Musa Yıldız, günümüzde de Prof. Dr. Fuat Sezgin’in bu amaçla İstanbul'da Gülhane Parkında İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi müzesini kurduğunu ifade etti.

Müslümanların bilime ve ilme geçmişten bugüne büyük önem verdiğini söyleyen Yıldız, konferansında bu muazzam tarihi gözler önüne sermeye çalıştığını ifade etti. Avrupalıların Müslümanlardan öğrendikleri ilmi geliştirdiklerini belirten Yıldız, 16. yüzyılda yaşanan gerileme olmasaydı, Batının doğuya üstünlük sağlayamayacağına değinerek konferansını tamamladı.
Yıldız, dinleyicilerden gelen sorulara tarihi anekdotlarla cevaplar vererek konferansını bitirdi.

BAŞKAN KASAP’TAN TEŞEKKÜRKonferansın sonunda Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, sunmuş olduğunu bilgilerden dolayı Prof. Dr. Musa Yıldız’a teşekkürlerini sunarak, “Saygıdeğer hocam Prof. Dr. Musa Yıldız’la çok eskiye dayanan bir dostluğumuz vardır. Hocamızın bir hedefinden bahsetmek isterim. Kendisi hayatı boyunca 100 kitap yazmayı hedeflemektedir. Şu an 35 civarında eseri yayınlanmıştır. Kendisine şehrimize gelip bizlere bu güzel bilgileri verdiği için şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Konferans sonunda Rize Valisi Ersin Yazıcı, Yıldız’a katkılarından dolayı teşekkür belgesi ve çiçek takdim etti.





