Rize-Artvin Havalimanı’nda Sefer Artışı Yolcu Rekoru Getirdi Ama "Trabzon Çilesi" Bitmedi!

Rize-Artvin Havalimanı’nda Sefer Artışı Yolcu Rekoru Getirdi Ama "Trabzon Çilesi" Bitmedi!
Deniz üzerine dolguyla inşa edilen Rize-Artvin Havalimanı, 2026’nın ilk çeyreğinde yolcu sayısını rekor düzeyde artırsa da, eksik güzergahlar ve yetersiz sefer saatleri nedeniyle binlerce Rize ve Artvinli hâlâ her gün Trabzon Havalimanı’na mahkûm ediliyor

Türkiye'nin deniz dolgusuyla inşa edilen ikinci, dünyada ise beşinciliğiyle Türkiye’nin mühendislik harikalarından biri olan Rize-Artvin Havalimanı, kapasite artışıyla beraber yükselişini sürdürüyor. Ancak rakamlar her ne kadar sevindirici olsa da, havalimanının %50 kapasiteyle çalışması ve özellikle İstanbul ile Ankara seferlerindeki saat düzensizliği ve eksik güzergahların olması vatandaşların tepkisini çekmeye devam ediyor.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi verileri, Rize-Artvin Havalimanı’ndaki potansiyeli bir kez daha kanıtladı. Geçtiğimiz yılın ilk üç ayında 223 bin 147 olan yurt içi yolcu sayısı, bu yılın aynı döneminde 68 bin 628 artış göstererek 291 bin 775’e yükseldi. Toplam yolcu trafiği ise dış hatlarla birlikte 294 bin 302 olarak kayıtlara geçti.

Rize-Artvin Havalimanı’ndaki hareketliliğin ana kaynağı, artan sefer sayıları oldu. 2025’in ilk çeyreğinde 1.597 olan yurt içi sefer sayısı, bu yıl 450 adetlik artışla 2.047’ye ulaştı. Ancak bu artış, madalyonun sadece bir yüzü. Dış hatlarda ise geçtiğimiz yıla oranla bir gerileme söz konusu. 2025’te 39 olan dış hat sefer sayısı 36’ya, yolcu sayısı ise 3.451’den 2.527’ye düştü.

Vatandaşlar, İstanbul ve Ankara’ya sabah erken saatlerde uçuş bulunmamasından, sefer saatlerinin düzensizliğinden ve yetersiz İstanbul seferlerinden şikayet ediyor. Ayrıca Bursa, Kocaeli ve Adana gibi önemli güzergahların eklenmemesi nedeniyle vatandaşlar halen daha Trabzon Havalimanı’nı kullanmak zorunda kalıyor. Rize-Artvin Havalimanı’ndaki yurt içi sefer eksiklikleri ve bilet fiyatlarındaki dengesizlik nedeniyle ayrıca Almanya ve Azerbaycan gibi yurt dışı hatlarının eksikliği, yıllık yaklaşık 1,5 milyon yolcunun Rize-Artvin Havalimanı yerine Trabzon Havalimanı’nı kullanmasına yol açıyor.

Sefer sayısında yurt içi eksikliğinin giderilmesi durumunda yıllık yolcu potansiyelinin 2 milyonun üzerine çıkacağı, yurt dışı hatlarının eklenmesiyle ise 2,5 milyon barajını hızla aşacağı öngörülürken mevcut haliyle %50 verimlilikle çalışan Rize-Artvin Havalimanı’nın sefer saatlerinin optimize edilmesi ve yeni güzergahların ivedilikle açılması gerektiği yüksek sesle dillendirilmeye devam ediyor.

Rize ve Artvinli şimdi tek bir soru soruyor: "Kendi havalimanımız varken daha ne kadar Trabzon yollarında vakit ve nakit kaybedeceğiz?"

Rize-Artvin Havalimanı Dolup Taşıyor

Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, AA muhabirine, göreve başladığı dönemde havalimanında 1 milyonuncu yolcunun karşılandığını belirterek, yolcu sayısının her geçen yıl artacağını söyledi.

Kentte hava yolu şirketlerinin yöneticilerinin katılımıyla kapsamlı bir değerlendirme toplantısı yaptıklarını dile getiren Baydaş, ek sefer taleplerinin ele alındığını ifade etti.

Baydaş, ilave seferlerin ve turizm hareketliliğinin yolcu sayısındaki artışa katkı sağladığını, yaz mevsiminde yükselişin daha da belirgin hale geleceğini söyledi.

Yıl sonunda 1 milyon 500 bin yolcu sayısına ulaşmayı öngördüklerini belirten Baydaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Havalimanımız potansiyeli itibarıyla iyi kullanılan ve sefer sayıları da başarılı bir biçimde artan, dolu dolu geçen bir havalimanı. Bunun bu manada geri dönüşlerini bu rakamlar bize veriyor, doğruluyor. Havalimanının bu dolulukla kullanılmasıyla her yönüyle sadece turizm değil, şehrin ekonomisi, sanayisi için ciddi getirileri oluyor ve olmaya devam edecek."

- "Havalimanı ve hastane ekseninde sağlık turizmi konuşulacak"

Rize Şehir Hastanesinin açılmasının ardından havalimanı ve hastane ekseninde sağlık turizmi konuşulacağını dile getiren Baydaş, şunları kaydetti"Lojistik liman tamamlandığında havalimanıyla bağlantılı olarak da ticaret ve taşımacılığı konuşuyor olacağız. Turizmle ilgili biz artık hava yolu taşımacılığıyla birlikte sektörü ve ivmelerini konuşuyoruz, konuşacağız. Bunların her birinin temelinde bir havalimanının varlığı, o havalimanının kullanışlı olması temel taşı oluşturuyor. Dolayısıyla bu rakamlar her geçen gün artacaktır. Yakın coğrafyamızın, Artvin'imizin hatta Gürcistan'ın etkisini görüyoruz. Bu seferlerin dolu dolu olmasıyla gelecekte bu rakamların artarak devam edeceğini, ihtiyaç oldukça da bunların revize edileceğini, güncelleneceğini ifade etmek istiyorum."

Baydaş, Rize-Artvin Havalimanı'nın bir "hayal projesi" olduğunu dile getirerek, "Belki yıllarca üzerine konuşulmuş bir projedir. Denizin üzerine dolgu olarak gerçekleşmiş bir havalimanıdır. Başta Sayın Cumhurbaşkanı'mız olmak üzere bu işte emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz." dedi.

hsan-selim-baydas.jpg

rize-artvin-havalimani-1.jpg

rize-artvin-havalimani-2.jpg

rize-artvin-havalimani-3.jpg

rize-artvin-havalimani-4.jpg

rize-artvin-havalimani-5.jpg

rize-artvin-havalimani-6.jpg

rize-artvin-havalimani-7.jpg

rize-artvin-havalimani-8.jpg

rize-artvin-havalimani-9.jpg

rize-artvin-havalimani-10.jpg

rize-artvin-havalimani-11.jpg

zavendikli-mustafa-hoca-kuran-kurslari-kurban-bayrami-hissesi-002.jpg

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
3 Yorum