Rize Trabzon Otobüs Seferlerinin Başlatılmamasının Nedeni

Rize Trabzon Otobüs Seferlerinin Başlatılmamasının Nedeni
Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)’nin anlaşılmaz tutumu dolayısıyla durdurulan Rize Trabzon otobüs seferleri, yine Trabzon UKOME’nin işgüzarlığı dolayısıyla bir türlü başlatılamıyor.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)’nin Rize ve Trabzon otobüslerine hat ve güzergah izni vermemesi dolayısıyla Rize Trabzon otobüs seferleri başlatılamıyor. Oysaki Trabzon UKOME haberin sonunda yer alan 3 seçenekten birini uygularsa otobüs seferleri yeniden başlayacak.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün 16.07.2014 tarih ve 34685369-215.02/333 sayılı yazısı (Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamına giren taşımacılık faaliyetleri “İl içi, şehirler arası” Belediyelere ait resmi plakalı taşıtlarla yapılamayacağı gibi, belediyelerce yetkilendirilen  özel halk otobüsleri ile de yapılamayacağı” ve 16.07.2014 tarih ve 34685369-215.02/10898 sayılı (Vatandaşların mağduriyet yaşamamaları için Belediyenin resmi plakalı araçları için 30.09.2015 tarihinden sonra Belediye sınırları dışına belediyenin bizzat kendisi veya belediye adına resmi, sivil plakalı taşıtlarla yolcu taşımacılığı yapamayacağı) yazılarına istinaden Rize Belediyesi yaklaşık 30 yıldır sürdürdüğü Rize Trabzon güzergahında toplu taşıma hizmetini RİBELSAN Limited Şirketine devrederek öğrencilerin ve vatandaşların mağduriyet yaşamasının önüne geçti.

Ancak, Ribelsan bünyesindeki 53 AK 311 plakalı otobüsün D4 yetki belgesine ihtiyaç bulunması sebebiyle Rize Trabzon hat ve güzergahlarının Rize İl Trafik Komisyonu ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)’ce karşılıklı yeniden belirlenerek her iki otobüsse izin verilmesi gerekiyordu. Rize İl Trafik Komisyonu’nun Rize plakalı araca izin vermesine rağmen Trabzon UKOME 30.09.2015 tarihinde sözleşmesi sona eren 61 S 0348 Trabzon plakalı otobüsün sahibi Ömer Ateş ile yeniden sözleşme yapmayarak hat ve güzergah izni vermediği gibi Ribelsan’ın tekliflerine de olumsuz yanıt verdiği öğrenildi.

Başta her iki ilin üniversite öğrencileri olmak üzere hastaneye gidenler ile maddi durumu iyi olmayan vatandaşların dolmuşlara göre yüzde yüz daha ucuz olduğundan tercih ettikleri otobüs seferlerinin yeniden başlaması için Trabzon UKOME’nin  3 seçenekten birine evet demesi gerekiyor.

İşte o seçenekler:

1- Trabzon UKOME, 61 S 0348  plakalı araç sahibi Ömer Ateş ile yeniden sözleşme yaparak Rize ve Trabzon otobüslerinin her ikisine de hat ve güzergah izni verecek.

2- Trabzon UKOME tarafından 61 S 0348  plakalı araç sahibi Ömer Ateş ile sözleşme yapılmaması halinde Rize – Trabzon, Trabzon Rize hattında çalışacak otobüs seferi için Trabzon’da ihaleye çıkıp, ihaleyi kazanan kişi ile Rize plakalı otobüse hat ve güzergah izni verecek.

3- Trabzon UKOME, ilk 2 seçeneği uygulamaz ve kendilerinin sefer düzenlemeyeceğini belirtmesi halinde Ribelsan’a hem Rize’den hem de Trabzon’dan otobüs kaldırması için HİÇBİR ŞART KOŞMADAN hat ve güzergah izni vermesi gerekiyor.

Trabzon UKOME’nin bu 3 seçenekten birine evet dememesi halinde Rize Trabzon otobüs seferlerinin başlaması mümkün olmayacağından Trabzon UKOME’nin aynı güzergahta çalışan dolmuş ve diğer taşıma araçlarının baskısı altında olduğundan otobüs seferlerine karşı olduğu iddiaları daha da ağırlık kazanacak.

NOT: Rize Trabzon otobüs seferlerinde taşıma ücretleri öğrenciler için 4 lira, siviller için 7 lira iken, aynı güzergahtaki dolmuşlarda öğrenci 8, sivil 10 lira olup diğer taşıma şirketlerinde ise bu fiyatların üzerinde bulunuyor.

İLGİLİ HABERLERİMİZ

Rize Trabzon Otobüs Seferlerinin Yeniden Başlatılması İçin İmza Kampanyası Başlatıldı

Rize Trabzon Hattında Trabzon BŞB Neyin Peşinde?

Rize Trabzon Belediye Otobüs Seferleri Durduruldu