Rize'de Yaşananlar Meclise Taşındı

Rize'de Yaşananlar Meclise Taşındı
Rize'de gün içerisinde yaşanan olaylar TBMM Genel Kurulunda gündeme geldi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, TBMM Genel Kurulu'nda, Rize'de bir gerginliğin söz konusu olduğunun gündeme getirilmesi üzerine telefonla Rize Valisi Nurullah Çakır ile görüştü. Çakır ile yaşanan olaylar hakkında bilgi alan Avcı, endişe edilecek vahim bir durumun olmadığını ve olayların kontrol altında olduğunu söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda 5 yeni vakıf üniversitenin kurulmasına ilişkin Yükseköğretim Kurumları Teşkilat Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının görüşmelerine devam edildi.

Tasarı üzerinde söz alan CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Rize'de iki grup arasında tehlikeli bir girişimin söz konusu olduğunu, yetkililerin bir an önce önlem alması gerektiğini söyledi.

Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylara değinen Bayraktutan, nasıl bir tablonun söz konusu olduğunun görülmesi için olayların yaşandığı bölgenin görülmesi gerektiğini ifade etti.

Bu arada söz alan CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya, Rize'de olağanüstü olayların yaşandığını, kötü sonuçların meydana gelmesinden endişe ettiklerini, bu konuda herkesin duyarlı olmasını istediklerini söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı kendilerine de bu konuda bilgi ulaştığını, gruplarındaki yetkili arkadaşlarının konuyu incelediğini söyledi.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de Rize'de yaşananların kendi gruplarına da ulaştığını, ciddi sıkıntılar yaşanmadan olayların önlenmesini istediklerini ifade etti.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Rize'de meydana gelen olaylarla ilgili soruları yanıtladı. Rize Valisi'nden aldığı bilgiyi aktaran Avcı, şunları söyledi:

"Atatürk Düşünce Derneği etrafında esnaftan olduğu söylenen vatandaşlarla gösteri yapanlar arasında bir itiş kakış, gerilim yaşanmış. Polis olaya müdahale etmiş. Bu müdahale sırasında esnaftan 4 kişi gazdan rahatsız olup hastanede ayakta tedavi olup ayrılmış. Onun dışında hastaneye müracaat eden yok. Atatürkçü Düşünce Derneği etrafından kalabalık dağılmış. Herhangi bir olay, saldırı söz konusu değil. Sayın Vali, 'İçerdeki 20-25 kişinin de tahliye edilmesi için çalışıyoruz ama içeridekilerden bazıları çıkmak istemiyorlar. Biraz işi sosyal medya üzerinden duyurmak için içeride kalmayı tercih ediyorlar, onları da çıkarmaya çalışıyoruz' diyor. Endişe edilecek vahim bir durum olmadığını söylüyor."

AK Parti'nin, CHP için "Hakkari'ye bile gidemiyorsunuz" diye eleştiride bulunduğunu belirten Bayraktutan, "Hakari'ye kadar gitmeye gerek yok, hadi yürüyerek Kızılay'a gidelim. Niye gidemiyorsunuz?" diye konuştu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Halide İncekara ise "Eylemleri CHP'nin organize ettiğini söylüyormuşuz. CHP'nin buna gücü yetmez. Bize 10 senedir, 'Yassıada'yı unutmayın' dediler. Her gece bir sehpa kurdular bizi asmaya, güçleri yetmedi. Bundan sonra da yetmeyecek. Düşün Atatürk'ün yakasından, düşün bu partinin yakasından, düşün bu milletin yakasından" dedi.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, "Türkiye'de yaşanan bu tabloyu okuyamayan AKP, hala CHP'yi suçlamakla meşgul. Size sokaklar gülüyor, size Türkiye gülüyor, size bütün dünya gülüyor. Bu güç CHP'nin gücü değil, bu güç halkın ta kendisinin gücüdür. Sizin korkmanız gereken güç bu güçtür. Size verilen yetki geri alınmıştır" diye konuştu.

AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, Atıcı'nın, "Size verilen yetki geri alınmıştır" sözüne tepki göstererek, "Bunun arka planında, birilerine yaptıramadığınız olan darbenin Türkiye gündeminden çıktığının herhalde bir tezahürü. Biz sokağın mesajını iyi alıyoruz. Türkiye'de bir muhalefet boşluğu var. Keşke bu muhalefet boşluğu olmasaydı, sokak sizin yerinize geçip hareket yapmasaydı. Siz kaliteli muhalefet yapabilseydiniz, sokak bu hareketleri yapmazdı" ifadelerini kullandı.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da Taksim'de ilk gün toplanan eylemcilerin amacı sadece bir şehir tepkisi olduğunu ancak ertesi gün sabah 05.00'te polisin orantısız müdahalesine maruz kalınca olayların büyüdüğünü ifade etti. Kaplan, polis müdahalesi devam ettikçe halkın büyük bir dayanışma içine girdiğini söyledi.

Eylemlerin iktidarın icraatlarına yönelik uyarı olduğunu ancak aynı zamanda muhalefete de bir uyarı niteliği taşıdığını kaydeden Kaplan, "Demek ki biz etkili muhalefet yapamamışız" dedi.

AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, eylemlere katılanlara "neden katıldın?" diyemeyeceklerini ancak eylemlerde şiddete yol açanları da normal karşılayamayacaklarını ifade etti.

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, tasarının 2. maddesine bağlı 152. maddesinin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi.

Aranın ardından komisyonun yerini almaması üzerine Mumcu, birleşimi, yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

İLGİLİ HABERLERİMİZ

Vali Çakır'dan Gerginlik Açıklaması

Rize'de Gerginlik Sona Erdi

MHP Rize'den Gerginlik Açıklaması

Provakatörler Rize'de İşbaşında VİDEO İZLE

Rize'de Gerginlik Hakim ! VİDEO İZLE

Rize'de Gezi Parkı Eyleminde Gerginlik