Usta'dan Engelliler Haftası Açıklaması

Usta'dan Engelliler Haftası Açıklaması
Rize Otizmle Mücadele ve Eğitim Derneği (ROMED) Başkanı Resul Usta, engellilerin önündeki engellerin kalktığı engelsiz güzel günleri görmek istediğini kaydetti.

Memur-Sen Rize Şubesi Başkanı ve aynı zamanda Rize Otizmle Mücadele ve Eğitim Derneği (ROMED) Başkanı Resul Usta, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada devletlerin ve toplumların gelişmişliğinin engellilerine verdiği haklar ve değer ile ölçülebileceğini söyledi.

Engelli vatandaşların hayat standartlarının yükseltilmesinin sosyal devlet anlayışının temel taşı  olduğunu kaydeden Usta, “Hükümetimiz yıllardan beri engelli bireylerin hak ve menfaatlerini artırma yönünde büyük bir gayret  sarf etmiştir. Ancak bizlere gelen taleplere baktığımızda halkımızın bu hizmetleri ve yararlanma koşullarını tam olarak bilmediğini söyleyebiliriz” dedi.

“Engelli diye tabir ettiğimiz, ancak yaşama atılma, sosyal hayata ve çalışma düzenine katılım açısından  engel taşımayan sadece  engellerle karşılaştırılan  vatandaşlarımızın bu  özel  gün ve haftalarını kutladıklarını söyleyen Usta, şöyle devam etti:Dünyada ve ülkemizde sayıları milyonlarla ölçülen çeşitli engel gruplarına mensup vatandaşlarımız bulunmaktadır.  Bu insanlarımızın hayatlarını kolaylaştırmak hem merkezi yapının hem de yerel yönetimlerin en  asli vazifeleri arasında bulunmaktadır. Bilinmelidir ki  engelli vatandaşlarımıza verilebilecek en iyi kamu hizmetini, onların hayatlarını kolaylaştıracak ve fiziki  engellerini ortadan kaldırabilecek hizmetleri verecek olan kurumlar belediyeler yani yerel yönetimlerdir. Belediye  Başkan ve yönetim birimlerinin bu konulara artık her zamankinden daha  fazla  eğilmeleri ve bunu  özürlü  vatandaşlarımız için bir lütuf  görmeyip, kendi asli  görevleri  olarak görmeleri gerekmektedir. Hükümetimiz özellikle son yıllarda engelli vatandaşlara dönük olarak hem maddi, hem de manevi pek çok imkan sağlamıştır. Binlerce vatandaşımız da bu imkanlardan yararlanmaktadır. Ancak  bir sivil toplum örgütü  olarak  bize  gelen ve kendileri için hayatlarının kolaylaşması için yardım isteyen bazı  engelli  vatandaşlarımızdan görüyoruz ki, kendileri için sağlanan bu hak ve imkanlardan  çoğu zaman haberdar değiller. İlgililerin mahallelere kadar sokaklara kadar inerek, evlere hapsolmuş,  maalesef bir kısmı  aileleri için  utanç  olarak algılanan, toplumdan dışlanmış  özürlü  guruplarına ulaşılması gerekmektedir.

Engelli vatandaşlarımızın toplumsal hayata katılımlarının sağlanması ve hem kendilerinin hem de kendilerine bakan kimselerin hayat  standartlarının yükseltilmesi sosyal devlet anlayışının  en temel dinamikleri arasında yer aldığını söyleyen Usta, şunları kaydetti:Hiç birimizin gelecekte bir engel taşımayacağımız yönünde bir garantimiz yoktur. Toplumsal bir olgu olarak algılayıp problemleri çözmek ve takip etmek zorunda olduğumuz bu mesele sadece özürlü vatandaşların değil, hepimizin meselesidir. Bu duygu ve düşünceler içinde başta  yerel yönetimlerde çalışan engelli üyelerimiz olmak üzere,  tüm engelli vatandaşlarımızın sadece bir haftaya değil,  yaşam boyu sürecek zorlu mücadelelerinde yanlarında olacağımızı belirtiyor, engellilerin önündeki engellerin kalktığı engelsiz güzel günler temennisiyle, bütün engelli kardeşlerime sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum.