Ali TEZEL

Ali TEZEL

Bağ-Kur borçlusuna sağlık eziyeti

Bağ-Kur borçlusuna sağlık eziyeti

SGK’nın Bağ-Kur kısmına tabi sigortalıların sağlık yardımı alabilmesi için Bağ-Kur’a 60 günden fazla prim borcu olmaması gerekiyor. 60 günden fazla prim borcu var SGK hem sağlık yardımı vermiyor hem de her ay sağlık prim borcu üretmeye de devam ediyor…

GAZİANTEP'te iki yıl önce geçirdiği rahatsızlık ardından, yatağa bağlı yaşamını sürdüren 42 yaşındaki Abdülkadir Sökmen'in tedavi için gittiği hastaneye Bağ-Kur borcu olduğu gerekçesiyle kabul edilmemiş. Ben de bugün bu konuyu ele alalım istedim.

***BAĞ-KUR’LU PRİMİNİ KENDİSİ ÖDER

Öncelikle Bağ-Kur sigortalısı olmak için halen, vergi mükellefi, şirket ortağı vs gibi (5510/4-B’de yazan) faaliyetleri HALEN yapıyor olmak gerekir.  5510 sayılı Kanun’un 4. maddesinin (B) bendine bağlı (eski adıyla Bağ-Kur) sigortalıları her ay kendi primlerini kendileri öderler. Ödeyecekleri prim miktarını da kendileri belirler. Asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı arasında olmak kaydıyla kazanç beyan ederler ve beyan ettikleri kazancın da yüzde 34,5’unu prim olarak öderler. Hiç kazanç beyan formu vermezlerse de asgari ücret baz alınarak kendilerine her ay, 1071 X % 34,5 =370 lira prim borcu çıkartılır. Bunun yüzde 20’si emeklilik, yüzde 12,5’u sağlık ve yüzde 2’si de kısa vadeli sigorta primidir.

***60 GÜNDEN FAZLA PRİM BORCU OLANA SAĞLIK YARDIMI OLMAZ

5510 sayılı Kanun’un Genel Sağlık Sigortası haklarını düzenleyen 67. maddesine göre Bağ-Kur sigortalılığı halen devam edenlerin, SGK’ya 60 günlük yani 2 aylık prim borcundan çok borcu olması halinde kendilerine SGK sağlık yardımı vermez. Bu sebeple primlerini düzenli ödemeleri gerekir.

***SAĞLIK YARDIMI VERMEZ AMA SAĞLIK PRİMİ ÜRETMEYE DEVAM EDER

SGK, kendisine prim borcu olan Bağ-Kur’luya sağlık yardımı vermez ama Bağ-Kur sigortalılığı devam ederken, sağlık yardımı vermediği halde her ay yine Bağ-Kur’luya sağlık prim borcu yazmaya, üretmeye devam eder. Benim eleştirim de burada zaten, madem sağlık yardımı vermiyorsun neden her ay yüzde 12,5 sağlık prim borcu üretmeye devam ediyorsun. Nasılsa ilerde bu borcu alacaksın o halde Bağ-Kur’lu prim borcu olsa da sağlık yardımı vermelisin.

Benzer, şekilde işçi çalıştıran işveren SGK’ya primlerini ödemezse nasılsa tahsil ederim diyerek işçilere nasıl sağlık yardımı veriliyorsa, Bağ-Kur’lulara da verilmelidir.


***VERGİ KAYDI SİLİNİRSE BORÇ OLSA DA SAĞLIK BAŞLAR

Yukarda ifade etmiştik, aktif vergi kaydı veya şirket ortaklığı devam eden kişiler Bağ-Kur’ludur ve 60 günden çok borçları varsa SGK, sağlık yardımı vermez. Aynı kişi Bağ-Kur’lu olmasını gerektiren faaliyetini kapatırsa o zaman Bağ-Kur’dan çıkar. Bağ-Kur’a prim borcu olsa da eşinden, çocuklarından sağlık yardımı alabilir. Eşinden veya çocuklarından sağlık yardımı alamazsa da zorunlu GSS’li olup sadece aylık GSS prim borcu ödeyerek sağlık hakkından yararlanır.


Almanya Başlangıç Davası ile emekli olur

Annem 15/03/1957 doğum tarihli ve 01/01/1974'te evli ve 1 çocuk annesiyken Almanya'da işe başlamış ve 30/07/1984 tarihine kadar çalışmıştır. 30/07/1984'e kadar 2 çocuk daha dünyaya getirmiştir.  Daha sonra Türkiye'ye dönüp hiç çalışmamış ve sosyal güvenlik numarası almamıştır. Ta ki 23/12/2013 tarihine kadar. 23/12/2013 tarihinden bu güne kadar sigortalı olarak çalışmaktadır. Acaba annemin 3600 günden emekli olması mümkün müdür ve yöntemi nasıldır. Beni bu konu da aydınlatırsanız çok müteşekkir olurum. Cihangir BÜTÜN

Sayın Bütün, annenizin şu an Türkiye’de kaç günü var bunu 3600 güne tamamlayacak kadar şimdi SGK’ya yurtdışı borçlanması yaparsa SGK’dan 3600 günle emekli olur ama dava gerekir. Önce, tarih seçerek (31.12.1999 öncesi) 3600 günü tamamlayacak kadar Almanya çalışma süresi ile yurtdışı borçlanması yapın. Sonra SGK’ya emeklilik talebi yapın. SGK reddedince de  (Almanya’dan prim iadesi almadıysanız) Almanya başlangıcı ile reddedilen emeklilik talebinin kabulü davası açın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Ali TEZEL Arşivi