Ali TEZEL

Ali TEZEL

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlığı S.G Denetlenmelerinin Hakkıdır

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlığı S.G Denetlenmelerinin Hakkıdır

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa’ında yapılan değişiklik ile Çalışma Bakanlığı ve bağlı-ilgili kurum kuruluşlarındaki müfettişlere, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı olma hakkı verildi. Ancak, denetimin büyük çoğunluğunu gerçekleştiren Sosyal Güvenlik Denetmenlerine bu hak tanınmadı…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK’ in Kütahya Milletvekili Prof. Dr. Alim IŞIK’ ın 7/22775 esas numaralı yazılı soru önergesine verdiği cevap ile Türkiye’ nin çalışma hayatındaki 10 yıllık denetim tablosunu gözler önüne seriyor. Bakıyorsunuz, hemen hemen bütün denetim faaliyetlerinin en büyük kısmını Sosyal Güvenlik Denetmenleri gerçekleştirmiş.

***81 BİN DENETİMİN 46 BİNİNİ DENETMENLER GERÇEKLEŞTİRMİŞ

Bakanlığın verilerine göre 2012 yılı Kasım Ayı itibariyle 2002 yılı ile 2012 yılları arasında 81.973 denetim yapılmış. Bu denetimlerin 30.062’ si İş Teftiş Kurulu Başkanlığı Müfettişleri, 5.852’ si Sosyal Güvenlik Kurumu Rehberlik ve Teftiş Kurulu Müfettişleri ve  toplam denetlenen işyeri sayısının %50’ sinden fazlası olan 46.029’ u ise Sosyal Güvenlik Denetmenleri’ nce gerçekleştirilmiş. Bu denetimlerde tespit edilen 7.603 kaçak işyerinin 214’ ü  İş Teftiş Kurulu Başkanlığı Müfettişleri, 604’ ü Sosyal Güvenlik Kurumu Rehberlik ve Teftiş Kurulu Müfettişleri ve önemli ve büyük bölümü olan 6.785’ i Sosyal Güvenlik Denetmenleri’ nin çalışmaları sonucu tespit edilmiş.

Aynı soru önergesi cevabında toplam incelenen iş kazası sayısının 7.087 olduğu belirtilmiş. Bu iş kazası incelemelerinin 206’ sının İş Teftiş Kurulu Başkanlığı Müfettişleri, 2.521’ inin Sosyal Güvenlik Kurumu Rehberlik ve Teftiş Kurulu Müfettişleri ve büyük kısmı olan 4.360’ ının Sosyal Güvenlik Denetmenleri’ nce sonuçlandırıldığı belirtilmiştir.

Bu kadar İş kazası ve Meslek hastalığı incelemesi yapan, hatta bu incelemeler neticesinde kusur oranı veren ve bu konuda uzmanlaşan Sosyal Güvenlik Denetmenlerinin 6331 sayılı yasada ismi geçmemesi büyük haksızlık.

İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk Ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelikte  (11 Ekim 2013 Resmi Gazete Sayı : 28792)  Eğitim kurumlarının ilk başvuru incelemesi ve işleyiş denetimi Genel Müdürlük tarafından, katılımcıların devam durumlarının ve eğitici uygunluğunun denetimi ise Genel Müdürlük personeli ile Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri bünyesinde görev yapan Sosyal Güvenlik Denetmenleri tarafından yapılmaktadır.

Hal böyle iken hakkı sahibine teslim etmek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılması planlanan torba kanun fırsat bilinerek,  Sosyal Güvenlik Denetmenlerini 6331 sayılı yasaya eklemek gerekmektedir.

 

Rehberlik ve Denetim Faaliyetleri*

İş Teftiş Kurul Başkanlığı

SGK Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı

Sosyal Güvenlik Denetmenleri

Toplam

Denetlenen İşyeri Sayısı

30.062

5.852

46.029

81.943

Kaçak İşyeri Sayısı

214

604

6.785

7.603

İncelenen İş Kazası Sayısı

206

2.521

4.360

7.087

Kasım 2012 itibariyle…

BEYOĞLU MİSBAH’IN HAKKIYDI

Halen Beyoğlu Belediye Başkanı olan, Ahmet Misbah DEMİRCAN; Akparti tarafından 30 Mart yerel seçimleri için yeniden aday gösterildi. Yaklaşık, 4 yıldır Beyoğlu’nda yaşıyorum ve 4 yıllık süreçte neler olduğunu da yakından şahidim. Beyoğlu artık, arka sokaklarına girilmez bir yer değilse, eğlencenin merkezi ise, kültürün odağında ise bunda başkanın rolü çok büyük. Hele, geceyi bırak gündüz bile gidilmekten korkulan Dolapdere’nin yeni hali harika. Tarlabaşı ise yeniden yapılanma sonrası mükemmel olacak. Bu sebeple Beyoğlu’na Ahmet Misbah Demircan yakışıyordu ve yakışır da.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Ali TEZEL Arşivi