Mavi: Çay, Çiçeği Burnunda Vali’yi Çarptı

Mavi: Çay, Çiçeği Burnunda Vali’yi Çarptı
ÇAYÜDAD Başkanı Mustafa Mavi, Rize Valisi Ersin Yazıcı’nın sözlerine tepki göstererek, “Çay, çiçeği burnunda Vali'yi çarptı” dedi.

Rize Valisi olarak göreve başladığı ilk gün, bazı bilim adamlarının çay bitkisinin 100 yıllık ömrünün olduğunu ve bu sürecin tamamlandığını kaydeden Vali Yazıcı’ya Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi’den hem tepki, hem davet geldi. Mavi, "Çay, çiçeği burnunda Vali’yi çarptı” sözleriyle tepkisini dile getirirken,  “ÇAYÜDAD olarak Sayın Valimizi çay'a davet ediyoruz.” sözleriyle Vali Yazıcı’yı çaya davet etti.

Çay Üreticileri  Dayanışma Dernek Başkanı Mustafa Mavi, “Çay üreticileri dayanışma derneği olarak yeni Valimiz Sayın Ersin Yazıcı’nın çay hakkında yaptığı açıklama bizi üzmüş, aynı zamanda tedirgin etmiştir. Sayın Valimizin çay konusunda detaylı bilgiye sahip olup olmadığını bilmiyoruz fakat yaptığı açıklama çok ağır ve düşündürücüdür. Dernek olarak 2007’den bu yana dernek çatısı altında çayın, çay üreticisinin her türlü sorunlarını şikayet ve isteklerini gündeme taşıyarak yetkililerle paslaşmaktayız. 207 bin üretici, bir milyon insan, 45 devlet çay fabrikası, 150’ye yakın özel sektör fabrika ve imalathane, 50 bin kişiye ise iş imkanı sağlayan bu sektör, yılda bir buçuk milyar TL  ticari kapasitesi olan çaydır. İnsanların ayakta durmakta zorlandığı yerlere set yaparak o setlere tek tek çay tohumu dikerek, o fideleri bir çocuk gibi büyütüp 7 yıl sonra ürün almak için yağmur çamur demeden olgunlaşan çayları toplayıp  kilometrelerce  sırtında taşıyarak alım yerine getirmeyen bilim adamı olur mu? O çayın ömrünü bilir mi? Rahmetli Zihni Derin, Rize’ye çayı diktiğinde insanlığa ne büyük bir iyilik yaptığını belki de tahmin edememiştir. Ruhu şad olsun. Eğer İstiklal Savaşından çıkmış bir millet bin bir zorlukla diktikleri bu çayın her biri bizim dedelerimizin atalarımızın mezar taşı gibi kutsaldır. Onları sökmeye kimsenin gücü yetmez'' dedi.

mustafa-mavi-cayudad-toplantisi.jpg

İLGİLİ HABERİMİZ

Vali Yazıcı: Bilim Adamlarına Göre Çay Ömrünü Tamamladı