Yerden fışkıran su ve gazın sırrı

Yerden fışkıran su ve gazın sırrı
Aksaray'da yerden 50 metre yüksekliğe ulaşan gazla karışık su fışkırmaya başladı. Bilim adamları nedenini araştırdı ve...

Aksaray'ın Kutlu Beldesi'ndeki bir tarlada kuraklık nedeniyle 10 yıldan bu yana kullanılmayan su kuyusundan 50 metre yüksekliğinde gaz fışkırdı. Bilim adamları bunun obruk sinyalı olduğuna kanaat getirdi.

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Hidrojeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Bayarı,  obruk oluşumunun yer kabuğundaki kırık zonlar boyunca yüzeye ulaşan magmatik kökenli karbondioksit gazından kaynaklandığını belirlediklerini söyledi.

VOLKANİZMANIN YAN ÜRÜNLERİ

MTA tarafından obruk oluşum alanlarının önceden belirlenmesine yönelik olarak yürütülen araştırmalarda bilimsel danışman olarak görev alan Bayarı, şunları söyledi:

''Yoğun karbondioksit çıkışları bölgenin yakın jeolojik geçmişindeki volkanizmadan kaynaklanıyor. Araştırmamıza göre, yoğun karbondioksit çıkışları halen sakin durumdaki bu volkanizmanın yan ürünleri.''

Bölgede karbondioksit çıkışının yeni bir olay olmadığını ifade eden Bayarı, magmatik kökenli karbondioksit çıkışlarının yoğun olarak Konya-Ilgın, Konya-Karapınar, Niğde-Bor ve Aksaray bölgesinde gözlendiğini, Aksaray ve Bor çevresinde bu gaz çıkışlarından kuru buz üretildiğini anlattı.

GAZ İLE OBRUK OLUŞUMU

Obruk oluşumu ile karbondioksit gazı arasında ilişki olduğunu belirten Bayarı, ''Yerkürenin derinliklerinden kaynaklanan karbondioksit gazının yüzeye akışının yoğunlaştığı bölgeler olası obruk oluşum alanlarıdır'' dedi.

GAZ ÖLDÜRÜCÜ ÖZELLİKTE

Obruk oluşumuna neden olan karbondioksit gazının öldürücü olduğuna dikkat çeken Bayarı, şöyle devam etti:

''Bu gaz yüksek yoğunluğu nedeniyle çukur alanlarda birikme eğilimindedir. Bu nedenle, vatandaşların özellikle atmosferik hava akımlarından etkilenmeyen yeni obrukların iç kesimlerinden ve yoğun karbondioksit çıkışı olan kuyular yakınındaki çukur alanlardan uzak durmaları gerekiyor. Havadaki yoğun karbondioksitin ilk belirtilerinden birisi ise gözlerde oluşan yanma duyusu.''

6834