Ali TEZEL

Ali TEZEL

AK Parti mezarda emeklilik öncesi neler demişti?

AK Parti mezarda emeklilik öncesi neler demişti?

Ak Parti tarafından çıkartılan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 1 Mayıs 2008 günü ve sonrasında işe giren erkek ve kadınlar artık 65 yaşında emekli olacaklar. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ülkemizde ortalama yaşam süresi 76 yıl.  Yani emekli olduğunuz zaman sadece 11 yıl emekli maaş alabileceksiniz. Yani 45 yıl boyunca sigorta primi ödeyip, 11 yıl keyfini süreceksiniz. Gerçekten süper bir uygulama!  
 
Kamuoyunda ‘mezarda emeklilik’ olarak bilinen bu uygulama maaşlı çalışanların gelecek hayallerini kabusa çevirdi. Bir okurumuz bu duruma isyan etmiş ve bize şu e-postayı göndermiş: “ Ali Bey merhaba.  8 yaşında bir kızım var ve ona her baktığımda çok üzülüyorum. Bizim minik kız büyüyecek, bir işe girecek ve ancak 65 yaşında emekli olacak. Eğer 65 yaşını görebilir ve 9 bin prim ödeyebilirse hayatının kalanını huzur içinde geçirecek.  1999 yılında emeklilik yaşını erkekler için 60 ve kadınlar için 58’e yükseltildiği zaman o zaman muhalefette olan Ak Partililer neler demişlerdi diye merak ettim. Sizinle de paylaşmak istedim?”

 

13 Ağustos 1999 tarihli TBMM TUTANAĞI
 
 “SALİH KAPUSUZ (Kayseri)- Teşekkür ediyorum Sayın Başkan. Sayın Bakana aşağıdaki sualleri tevcih etmek istiyorum: 6 ncı maddenin ihtiva etmiş olduğu kadının 58, erkeğin 60 yaşını doldurmuş olması, en az 7 000 bin gün prim ödeme hükmünden hareketle, yılı, 365 gün olarak değil 360 gün kabul ederek, çalışıyor kabul etsek, varsayım olarak böyle kabul etsek, 20 yıl aralıksız çalışan erkek bir vatandaşımız 20 yaşında işe başlamış olsa, 40 yaşında emeklilik hakkını elde edecek ve 40 ncı yaşından sonra da işsiz kalsa, bu insanın 20 yıl beklemesi halinde, işsiz kalmasının bedelini ve geçimini nasıl temin edeceği konusu Sayın Bakan tarafından açıklanmalı. Bir.
Üçüncü sual olarak da şunu sormak istiyorum. İktidar partisi mensubu arkadaşımız "bugün için bir sorun yoktur; ancak, belki, 20 veya 25 yıl sonrasında sorun olabilir " diyor. O halde, bugün sokaklardaki kavganın, huzursuzluğun, her türlü sıkıntının zirveye çıktığı bir anda, mezarda emeklilik getiren bu tasarıyı, acaba, beş yıl tehir etmek, Vergi Yasasında olduğu gibi, mümkün değil mi?


Şurada, şu Mecliste bu sayıları 50-55 olarak değiştirerek, hep birlikte, gönül huzuru içerisinde uzlaşarak bu yasayı tadil edip çıkarmak, acaba, sizin şu anda verebileceğiniz bir karar mıdır; yoksa, bir yerlerden talimat mı bekliyorsunuz? Teşekkür ediyorum.”

NASIL ÇARK ETTİLER?

 

İşte Bu önergenin sahipleri 2008’de 65 yaşında emeli olmanıza neden olan kanunu çıkardılar.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
 
Görüşmekte olduğumuz 114 sıra sayılı Kanun Tasarısının 6 ncı maddesiyle değiştirilen 506 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesini arz ve teklif ederiz.  Akif Gülle - Amasya ;Cemil Çicek -Ankara ;Mehmet Ali Şahin-İstanbul 73 Abdullah Gül,Salih Kapusuz ;Kayseri Kayseri Osman PepeKocaeli ;Veysel Candan Konya ; Bülent Arınç- Manisa

Önerilen Metin:
 
"A) Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başlayanların yaşlılık aylığından yararlanabilmesi için,

a) Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olması ve en az 5 000 gün veya

b) Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olması, 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 3 600 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olması şarttır."

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Ali TEZEL Arşivi