Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

Bayram İçin Lezzet Rotası

Bayram İçin Lezzet Rotası

İslam dünyasının özlemle beklediği Kurban Bayramı geldi.  Ancak kestiğiniz kurbanının etini bir gün sonra yiyeceksiniz. Bu durumda lezzet yolculuğuna çıkmaya ne dersiniz?

İstanbul’un yemek yenilecek en güzel manzarasını bulun!

Beton yoğunluğundan çıkıp biraz yeşil ve deniz görmek iyi gelir. Bayram tatilinde İstanbul’da kalanlar piknik alanlarına ve kıyılara yoğunluk yapabilir. Şehir merkezi tatile gidenlerin etkisiyle yoğun olmayacaktır.Şimdiden iyi manzaralı yerleri not etmekte fayda var. İşte lezzetli bir yemeği yiyebileceğiniz en güzel İstanbul manzaraları: Kız Kulesi/Salacak, Topaz Restoran/Gümüşsuyu, Mama Shelter/Taksim, Hamdi Restoran/Pera, Fosil/Karaköy, A’jia/Kanlıca, Kalpazankaya Restoran/Burgazada.

Bir köy keşfedin ve geleneksel tatları deneyin!

Karadeniz kıyısında uzanan bembeyaz sahili ile Çilingoz, ruhunuzu dinlendirebileceğiniz bir bölge veya Göktürk göletini seçebilirsiniz. Tercihlerden biri de Rumeli Kavağı’nı geçince yüzmek ve yemek yemek için Marmaracık olabilir. Biraz daha uzağa giderek keşfedilmemiş köyler bulmak da mümkün. Mesela Sakarya’nın Karasu ilçesinde bulunan Yenimahalle köyü gerçek bir bahar rotası. Sulak bir kasaba olan Taraklı geniş bir bitki örtüsüne sahip. Osmanlıdan kalan tarihi evler, yeşil bitki örtüsü ve Arnavut kaldırımlı dar sokaklar ruhunuza iyi gelecektir. Bir başka seçenek de İstanbul’a iki saat uzaklıktaki Kırklareli’ne bağlı Kıyıköy. Bu bölgede eskiden korsanlar tarafından kullanılan mağaralar, Bizans kalesi ve Aya Nikola manastırı maceracı ruhlar için keyifli bir keşif rotası.

Taze ette ölümcül hastalık riski var

Yeni kesilmiş taze etin saklanması ciddi iştir. Buzdolaplarımız saklama koşulları için biraz yetersiz. Kurban etinde kesim sonrası sadece sakatatları tüketmek uygun. Eti parçalar halinde, kemikli şekilde dinlendirmek gerekiyor. Kurban eti kesimden 24 saat sonra rigor motris yani ölüm sertliğine ulaşır. Kesimden sonra 7,4ph asitlik derecesine sahip olur. Oysa, ideali 5,5 ph sahip olması. Aslında bunun açıklaması tam olarak şu: Taze ve sıcak et yüksek miktarda asit barındırır, çok serttir ve hemen pişirilmemelidir. Pişirilirse ne olur? Sağlık açısından risk taşır. Zor çiğrensiniz ve hazımsızlık yapabilir. Sindirim sistemi, mide kanseri, kalın bağırsak kanseri riski taşır. Taze et tüketmek böbrek için de ciddi risktir.

Kurban kesimine dikkat!

Belediyeler tarafından kurban kesimininkesimhanelerde yapılması zorunlu. Bunu ve kurban kesmenin, evine et alamayacak kadar zorluk çekenlere yardımetmek içinvesile olduğunu unutmayalım.Kurban kesenlerin önemli bir bölümü kestiği kurbanınetini pek de paylaşmaz. Paylaşsa bile en güzel etikendisine ayırır. Kurban kesimi çok tartışılan ve tartışılmaya da devam edilecek olan ciddibir konu. Ama en azından bu iki konuya önem vemek gerek.

Kapı komşumuzdan nefis kokular geliyor!

Son dakikacıların bayramda gidebileceği en yakın yer komşu kapısı olacaktır. Alexandroupoliyani Dedeağaç eziyetsiz bir rota.Vizeniz ve arabanız için izinleriniz varsa hiç düşünmeyin. Edirne İpsala kapısından geçince yarım saat sonra Dedeağaç’ta olacaksınız. Gündüz saatleri şehrin sakin ve sessiz havası akşamüzeri hareketleniyor. Tertemiz bir hava, nefis yemekler için ideal bir seçim. Günü birlik bile gidebilir veya bir kaç gün kalıp denizinden de yararlanabilirsiniz.Kentin sembolü olan Deniz Feneri, Sultan II. Abdulhamit Dönemi’nde yaptırılmış. Şehrin en hareketli bölgesi olan fener, 1880 yılında inşa edilmiş. En işlek caddesi olan Demokrasi Caddesi, limana paralel uzanmakta. Bu cadde üzerinde kafe ve çok sayıda restoran bulunuyor. Dilediğiniz yerde yemek yiyebilirsiniz, emin olun pişman olmazsınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Aydan ÜSTKANAT Arşivi