Ali TEZEL

Ali TEZEL

Çalıştıkça emekli aylığı düşer dememiş miydik?

Çalıştıkça emekli aylığı düşer dememiş miydik?

1.1.2000 sonrası ve de özellikle 1.10.2008 gününden sonra asgari ücret veya asgari ücrete yakın ücretle adına prim ödenenler veya kendileri prim ödeyenlerin ilerde emekli olduklarında alacakları emekli aylığı her ay 3 lira düşer… Bu düşük 350 liraya kadar da devam edecek….

İyi günler sayın Ali bey, ben 1987-1996 yılları arası İstanbul Büyükşehir Belediyesi daimi işçi kadrosunda çalıştım geri kalan çalışma süremi özel sektörde ve belediye dışındaki primlerim asgari ücret üzerinden yatırıldı. 6433 gün üzerinden 650.10 lira maaş bağlandı bu bağlanan maaş'ta bir eksiklik var mı? Rıza Atila

Sosyal Güvenlik Reformu yapılırken bize dendi ki; “Genç yaşta 38 veya 43 yaşında emekli oluyorsunuz bu sebeple de emekli aylıklarınızı düşük oluyor, emeklilik yaşını 65’e çıkardık” bu sözden sonra herkes zannetti ki, 65 yaşında emekli olunca çok emekli aylığı olacak. Maalesef sonraki cümleyi söylemediler, 65 yaşında emekli olacak çocuklarımız ve gençlerimiz bugünü rakamlarla 350 lira emekli aylığı alacaklar.

***Aylık Bağlama Oranları düşürüldü

Gerek 1999 ve gerekse de 2008 reformları !!! ile emekli aylığının en büyük kriterlerinden birisi olan kısa adı ABO olan aylık bağlama oranları çok düşürüldü. Mesela sizin hesaplarınızda, 2000 önce ABO’nu yüzde 65, 2000 ile 2008 arası ABO’nuz yüzde 49 ve 2008 sonrası ABO’nuzda  yüzde 35,74. ABO’nuz çok düşürüldüğü için de ne kadar çok prim öderseniz o kadar az emekli aylığınız olmuş.

***REFORMU ALKIŞLADINIZ MI?

Ne duyduğunu anlamayan insan olur mu? Siyasinin birisi halkın karşısında geçiyor ve “2008 yılında yaptığımız reform ile sosyal güvenlik açıklarını azalttık” diyor karşısındaki kalabalık alkışlıyor. Aslında siyasi diyor ki, bundan sonra emekli aylıklarınız az olacak, sağlığı cebinizden ödeyeceksiniz, emekliliği de 65 yaşında mezarda görürsünüz. Şöyle bir düşünün, basitçe SGK işverenden prim alır ve emeklilere aylık öder, SGK’nın açığı varsa ya işverenden daha fazla prim alırsınız ya da emekliye daha az para verirsiniz. Üstelik 2008 yılı reformuyla işverenden alınan primleri yüzde 25 azaltıp, açığı daha da artırdılar. Buna karşın emekli aylıklarının hesaplanma formülü değiştirdiler. Artık ne kadar çok prim gününüz olursa o kadar az emekli aylığınız oluyor.

***HER PRİM ÖDENEN AY İLERDE ALACAĞINIZ EMEKLİ AYLIĞI DÜŞÜYOR

Ülkemizde çalışanların yüzde 90’ı asgari ücret veya ona yakın ücretlerden prim ödemekte veya işverenleri ödemektedir. Bu sebeple de 2008 yılında yapılan reform ile her asgari ücret veya ona yakın ücretle adına prim ödenen (veya isteğe bağlı ödeyen) kişinin ilerde alacağı emekli aylığı düşüyor. Bu düşüş 2012 yılı için her prim ödenen ayda 2 lira idi, 2013 yılının büyüme oranın çok düşük gelmesi sebebiyle 2013 yılında aylık düşüş 3 liraya çıktı.


***REFORM OLMASAYDI EN DÜŞÜK SSK EMEKLİ AYLIĞI 1240 LİRA OLACAKTI

1.10.2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanun olmasaydı, bugün en düşük SSK emekli aylığı 1240 lira en düşük Bağ-Kur emekli aylığı da 1080 lira olacaktı. Bu ay itibariyle en düşük SSK emekli aylığı 640 liradır. Yani, emeklilik dilekçesini 2013 mayıs ayında veren bir işçi, 2000 ile 2013 arasında adına asgari ücretten prim ödenmişse alacağı emekli aylığı 640 liradır. Aynı kişi bir ay daha çalışsaydı alacağı emekli aylığı da 3 lira daha düşecekti.

***Çalıştıkça emekli aylıkları düşer ama engellemeye yolu da var

Sizler prim ödedikçe, çalıştıkça emekli aylıkları düşmektedir. Düşüşü engellemenin yolu da var. Bu da günlük kazanç rakamının tavan rakam olan 200 liraya çıkarılmasıdır. Mesela işvereniniz sizi SGK’ya ayda 1600 lira kazanıyor ve ayda 30 gün çalışıyor diye bildiriyorsa bu durumda ilerde alacağınız aylık her ay 1,5 veya 2 lira gibi düşüyor. Buna karşın yine aylık 1600 lira kazanç ile ayda 8 gün çalışıyor diye bildirirse bu kere de her ay 5 lira gibi artar. İşverenin ödeyeceği prim değişmez. Son bir püf noktası daha vereyim, 30 günden eksik çalışmayı muhasebeci veya personel memuru kod 7 (puantajlı çalışma) ile bildirirseniz, ayrıca cebinizden genel sağlık sigortası primi de çıkmaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Ali TEZEL Arşivi