Kıvanç Tığlı BULUT

Kıvanç Tığlı BULUT

Çocuklarda bağlanma

Çocuklarda bağlanma

Değerli okuyucularım, bağlanma, bebek ile ona temel bakım veren kişi arasında oluşan bağdır. Bebek, annesine olan bağlılığını gülümseyerek, ağlayarak, annesini çağırarak, kızgınlığını ya da açlığını belli ederek gösterir. Bağlanmanın gelişimi için bebek ile anne arasındaki dokunmanın ve fiziksel temasın önemi kadar, annenin çocuğuyla olan sosyal iletişimi ve empati kurması da oldukça önemlidir. Bağlanmanın oluşabilmesi için annenin, sıcak ve güvenilir bir ortam oluşturması gereklidir. 

Anne bebekte güven duygusu oluştururken,  annenin kendisi de tatmin ve memnuniyet duygusu yaşar. Bağlanmanın sağlıklı olması bebeğe güvenli ve sıcak bir ortam sağlar. Bunun için de bebeğin ihtiyaçlarını o anda karşılamak önemlidir. Bebek, annesinin ona besin kaynağı ve duygusal bakım vereceğine güvenmelidir. Bebeğin, ilk birkaç yılda annesi ile deneyimlediği yaşantıları, daha sonraki yıllarda diğer insanlarla olan ilişkilerinde model olacak ve belirleyici bir rol oynayacaktır. Empatik ve destekleyici bir anne ya da temel bakım veren kişi, bebeğin diğer insanlarla ilişkiler kurmasına ve dış dünyayı keşfetmesine yardımcı olur. Bebeği ile tutarlı ve güvenilir bir ilişki kuran anne, bebeğin diğerleriyle olan iletişiminin sağlıklı temellerini atmış olur.

Ünlü psikolog Gordon Neufeld, çocuğunuzun ilk önce anne babasıyla kurduğu, daha sonra kardeşiyle arkadaşlarıyla ve eşleriyle kurmayı sürdüreceği her türlü ilişkinin temelini oluşturan altı bağlanma aşamasını sunuyor. Bu aşamaları inceleyelim;

Yakınlık-Bir çocuktan yakınınıza gelmesini istemekle, yakınlığı teşvik etmiş olursunuz. Yakınlık, kucaklama, sokulma ya da satranç oynama şeklinde olabilir. Çocuk, anne ve babasının kendisiyle birlikte olmaktan zevk aldığını hissetmezse, ebeveyni yerine akranlarına bağlanır. Takıntılı bir şekilde arkadaşlarının yakınlığını arar, lider olarak onları kabul eder ve sizin önerilerinizi ve yol göstericiliğinizi reddeder. Çocuklarımızın büyürken , çocukluk ve ergenlik dönemleri boyunca , kendilerini güvenilir yol göstericiler olmaya adamış ebeveynlere ihtiyacı vardır.

Aynılık- Çocuğunuzla ortak bir şeyleriniz varsa, bağınızı aynılık yoluyla güçlendirirsiniz. Bu ortaklık, ikinizin de balık tutmaktan hoşlanması da olabilir. Ebeveyniyle ortak hiçbir şeyi olmadığını hisseden bir çocuk, ya kendini son derece yalnız hisseder ya da akranlarıyla aynılık kurma çabasına girer. Ya da muhtemelen sık sık kendini yalnız hissetmeye devam eder, çünkü akranlar bağlanma ilişkilerinde son derece vefasızdırlar.

Aidiyet ve sadakat-Bu aşama, çocuğa tartışmasız bir şekilde onun savunucusu olduğunuzu ve onun yanında yer aldığınızı vurgulayarak bağlanma ilişkisini güçlendirir Çocuğunuzu savunursanız, size güvenebileceğini bilme ihtiyacını karşılamış olursunuz. Aidiyet sadakat yoluyla bağlanma başarılı olmazsa, çocuklar öfkelenerek ya da içlerine kapanarak geri çekilebilir ya da çok sık rastlandığı gibi ebeveynleri onları “anlamadığı” için, akranlarına sadakat göstermeye başlayabilirler. Arkadaşlarında kaya gibi güvenirlik arayan çocukların karşısına çıkan sorun, diğer çocukların ya da, ergenlerin koşulsuz sadakat gösterebilecek durumda olmamalarıdır.

Değerlilik-Tıpkı bir bitkinin dayanıklılığının köklerinin derinliğiyle ölçülmesi gibi bu aşamada,  çocukların ebeveynleriyle bağlarını derinlere taşır ve çocuğun anne babası fiziksel olarak yanında olmasa bile kendisine sahip çıkıldığını hissetmesine yardımcı olma vaadinde bulunur. Ebeveynleri için bütün hata ve eksiklikleriyle değerli ve önemli olduğunu algılamayan bir çocuk, arkadaşları için değerli olmak ister. Sinan sosyal medya sayfalarına takılıp kalmıştı , çünkü onun aracılığıyla bir sürü kişi için değerli olduğuna ilişkin yapay bir algı bombardımanı altındaydı.

Sevgi-Çocuğunuzun bulunduğu odaya girdiğinizde, ödevini bitirip bitirmediğini sorma isteğinize direnip, yalnızca saçını okşar,  ya da ona gülümserseniz içindeki cevheri besleyecek ebeveyn gıdasını vermiş olursunuz.

Tanınmak-Eğer bağlanma süreci bu aşamalara kadar başarılı bir şekilde tamamlandıysa, size açık olan, iç dünyasını tanımanızı isteyen ve sizinle sırlarını paylaşan bir çocuğunuz olacaktır.

Çocuklarınızla sağlam bağlar kurabilmeniz duasıyla Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Kıvanç Tığlı BULUT Arşivi