Mehmet Emin TOPRAK

Mehmet Emin TOPRAK

DEPREMLERİN DİLİ VE ANLAMLARI

DEPREMLERİN DİLİ VE ANLAMLARI

Madde başkadır, anlam başkadır…

Zahir başkadır, batın başkadır…

Göz başkadır, akıl ve kalp başkadır…

Listeyi çok daha uzatabiliriz. Giriş olarak demem o ki, görmek başka anlamak başkadır.

Bir yandan denizlerden ateşler fışkırıyor, dağlar boyu dalgalar şiddetle sahilleri vuruyor, çatır çatır binalar yıkılıyor; diğer yandan kol, bacak enkaz altında kalıyor, çığlıklar göklere yükseliyor, koca koca binalar birer iskelet yığını, şehirler birer hayalet şehir haline geliyor.

Sakın demeyin Japonların binaları yıkılmadı ki, diye… 9 Şiddetinde sallayan 12 şiddetinde sallayamaz mı? 12 Şiddetindeki depremin ne demek olduğunu işi bilenlerden soralım, bakalım ne cevap alacağız.

Deprem herkesi korkutan, ürküten, ürperti veren bir hayat gerçeği. Ancak bu gerçeğin arkasındaki güzellikleri görebilmek önemli olan.

“Depremin güzel yanları da olur muymuş?” demeyin sakın! Bir defa deprem Allah’ın takdiri ile oluyorsa elbet çirkin olamaz. Bir yaprak bile O’nun izni olmadan düşmüyorsa bu kadar önemli bir işi başkalarına verir mi? Hem Allah’ın lüzumsuz, çirkin, boş, kötü işi olur mu?

Yeri sallıyor, bu yolla insanlar ölüyor, sakat kalıyor, perişan oluyor, evler yıkılıyorsa da mı?

EVET…EVET…EVET…

Esma-ül Hüsna denilen isimler O’nun değil mi? HAKİM ismi O’nun değil mi? VEDUD ismi O’nun değil mi? RAHİM ismi O’nun değil mi? MÜMİT ismi O’nun değil mi?

Bu isimlerin anlamlarını merak edenler hemen öğrensin! Zaten öğrenmek vazifemiz değil mi? Bizler dünyaya O’nu tanımaya gelmedik mi?

Ölümü de verse yine hikmeti ve rahmeti ile verir. Güzelden gelen güzel olmaz mı?

Deprem geceleri sokaklarda toplanmak ile Sur’a üflendiğinde Yasin süresinde söylendiği gibi kabirlerden kalkıp mahşerde toplanmak arasında ne fark var?

İşte prova!

Hayatlarını tesadüfe bağlayacak derecede kendilerine yazık eden zavallılar bu tip hadiseleri “doğal” görüp kendilerini tedirginlik ve telaşa atarlarken, hadiseleri atomdan yıldızlara kadar her şeyin dizginlerini elinde tutan sonsuz kudrete bağlayanlar ise tevekkül ve teslimiyetle karşılamanın soğukkanlılığı içindeler. Çünkü yaratıcımız dünyayı uzay boşluğunda bir sapan taşı gibi döndürüyor.

Ahirete müteveccihen çıktığımız bu yolculukta deprem, görünüşü çirkin, fakat nice hikmetleri bulunan sır küpü cilvelerinden birisi.

Bu sır küpünü daha da açmayı Cenab-ı Hak hepimize nasip etsin!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
1 Yorum
Mehmet Emin TOPRAK Arşivi