Ali TEZEL

Ali TEZEL

Dikkat! İşsizlik maaşı alanların sayısı artıyor

Dikkat! İşsizlik maaşı alanların sayısı artıyor

Ekonomideki durgunluk artık her alanda kendisini gösteriyor. Saray’dan çıkın, sokaklara bir bakın.
Tavla oynayan esnaf sayısının hızla arttığını göreceksiniz. İş arayan insan sayısı ise 3 milyona
dayanmış durumda. Birçok işyeri 2015’te personel almayacak bilakis adam çıkaracak.

Böyle bir atmosferde çalışanın güvencesi işsizlik maaşıdır. İşsizlik Fonu’nda halen 80.3 milyar lira
(Eski parayla 80.3 milyar katrilyon) var. 

Fon’un kamuya açıkladığı verileri incelediğimiz zaman devletin son 10 yılda işsizlere sadece 8 milyar lira ödediğini görüyoruz. Buna karşın duble yollar ve GAP için harcanan tutar ise 10.2 milyar lira. Yani çalışanlardan toplanan primler ihtiyaç sahiplerine değil, yandaş şirketlere aktarıldı. Yandaşlar bu yolla zengin edildi. 

ÇALIŞANLARA SOĞUK DUŞ

Şimdi gelin rakamları daha detaylı inceleyelim. 

İşsizlik Sigortası uygulamasının başladığı Mart 2002 tarihinden Kasım 2014’e kadar kaç kişi para almak için devletin kapısını çalmış?

5 milyon 161 bin 586 vatandaş “İşimi kaybettim. Sigortalı çalışıyordum. Bana işsizlik maaşı ödeyin?”diyerek başvuru yapmış.

Ancak başvuru yapanların sadece 70’i işsizlik maaşı almaya hak kazanmış. Yani devlet sadece
3 milyon 677 bin 970 kişiye ödeme yapmış. Prim ödemesine rağmen gerekli şartları taşımadığı
gerekçesiyle 1.4 milyon kişi işsizlik maaşı alamamış! Yasal şartları karşılayan 3.7 milyon kişiye de
devlet toplam 8 milyar 276 milyon 821 bin 690 lira ödeme yapmış.

ÇOK MAAŞ ALAN ŞOKTA

Devlet prim alırken asgari ücretin 6.5 katına kadar tüm ücretleri dikkate alırken, durum işsizlik ödeneği vermeye gelince en az 2 asgari ücret dikkate alınıyor. Çalışanların brüt maaşlarının yüzde 3’ü kadar her ay fona para ödeniyor. Mesela aylık brüt ücreti 7800 lira olan birisi için her ay 234 lira Fona prim ödeniyor.

Fondan para almak için ise en az (son 3 yıl içinde) 600 gün yani 20 ay prim ödemiş olmak
gerekiyor, 20 ay boyunca toplam ödenen prim tutarı, 4 bin 680 lira eder ki bu rakama neması dahil
değildir. 

Bu kişi işsiz kalırsa da kendisine 6 ay işsizlik ödeneği ödenir normalde ücretinin yüzde 40’ı kadardır ama üst limiti asgari ücretin yüzde 80’i dir. 1.201 liranın yüzde 80’i de 960 lira eder.
Altı ay boyunca alınacak toplam ödenek tutarı 5 bin 766 liradır. Üst limit kuralı olmasaydı aynı kişi her ay için (7800 X % 40) 3120 lira alması gerekmektedir. Yani hemen hemen ödenen prim kadar işsizlik ödeneği ödeniyor.

BU VERİ KRİZ HABERCİSİ Mİ?

İşsizlik ödenekleri ile Ücret Garanti Fonu ödemeleri geçen yıllara göre rakamsal olarak artmış görünüyor. Yani hem işsiz sayısı artıyor hem de iflas veya ödeme güçlüğüne düşen işyeri sayısı gün geçtikçe artıyor.

 

Ücret Garanti Fonu’ndan işyerinden son 3 aylık alınamayan ücretler ödenir ve bunun için işyerinin iflas veya konkordato ilan etmiş olması gibi ödeme güçlüğüne düştüğünü gösteren belgeler gerekir.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Ali TEZEL Arşivi