Mehmet PAKSU

Mehmet PAKSU

Erkekler altın yüzük takabilir mi?

Erkekler altın yüzük takabilir mi?

Benim önümüzdeki ay nişanım olacak. Ancak sözlümle kafamıza takılan bir soru var.

Ben altın alyans takabiliyorum fakat erkeklerin altın takması konusunda kafamız karıştı. Bazı âlimler "takabilir", bazıları "takamaz" diye fetva vermiş. Bu konuda bizi aydınlatırsanız sevinirim. Erkekler altın alyans takabilir mi? (Rumuz: Eczacı)

Öncelikle konuyla alakalı hadislere bir göz gezdirelim. Bakalım Peygamberimiz bu meselede ne diyor? Çünkü helali de haramı da caiz olanı da olmayanı da Allah ve Resulü belirler. Kur'ân bu konuda şu belirleyici hükmü veriyor:

"Allah ve Resulü bir işte hüküm verdiği zaman, ne bir mü'min erkeğin ne de bir mü'min kadının, o işte başka bir seçeneği olmaz." (Ahzab, 33:36)

Hz. Ali anlatıyor:

Bir defasında Peygamberimiz (a.s.m.) ipek bir kumaşı sol eline, bir parça altını da sağ eline aldı. Sonra bunları elleriyle yukarı kaldırdı, orada bulunanlara gösterdi ve şöyle buyurdu:

"Şu iki şey ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helâldir." (İbn Mâce, Libas:19.)

Abdullah bin Abbas anlatıyor:

Peygamber Efendimiz (a.s.m.) bir adamın elinde altından bir yüzük gördü ve onu parmağından çıkardı, attı. Daha sonra şöyle buyurdu:

"Sizden biriniz ateşten bir kor alıyor da onu eline koyuyor."

Resulullah (a.s.m.) gittikten sonra orada bulunanlar yüzük sahibine, "Yüzüğünü yerden al da onunla faydalanırsın" dediler. Fakat o "Hayır, vallahi onu ebediyen almam. Çünkü onu Resulullah (a.s.m.) attı" dedi. (Müslim, Libas ve'z-zînet: 53.)

Fakat daha sonra fakir bir kişi geldi, o yüzüğü aldı, kendi ihtiyacı için kullandı.

Sahabilerden Eş'as İbn Suleym de "Resulullah (a.s.m.) bizlere altın yüzük yahut altın halka takmayı yasakladı" diyor. (Müslim, Libas ve'z-zînet:2.)

***

Altın dışındaki birtakım madenlerden yapılan yüzüğü de aynı şekilde erkek ve kadının takınmasına cevaz verilmiyor. Demir, bakır ve tunç gibi madenler bu türdendir.

Bu mevzuda şu hadisler rivayet edilir:

Abdullah İbn Berid anlatıyor:

"Sahabîlerden bir adam Resulullaha (a.s.m.) geldi. Elinde tunçtan bir yüzük vardı. Resulullah ona hitaben, 'Ne oluyor, sende putların kokusunu seziyorum' buyurdu.

Bu sözü duyunca o kişi elindeki yüzüğü attı. Sonra parmağında demirden bir yüzük olduğu halde geldi. Bu sefer de Peygamberimiz, 'Ne oluyor, senin üzerinde cehennem ehlinin ziynetini görüyorum' buyurunca, o zat parmağındaki yüzüğü fırlattı.

Bunun üzerine o zat, 'Ya Resulallah, nasıl bir yüzük takayım?' diye sordu ve Peygamberimiz de 'gümüşten bir yüzük tak, bu da miskali (yaklaşık 3,5 gramı) geçmesin' buyurdu." (Ebû Davud, Hâtem:4.)

***

Klasik bir fıkıh kitabı olan Reddü'l-Muhtar'da bu hadisi naklettikten sonra şöyle bir hüküm yer alıyor:

"Gümüşten yapılmış yüzük takmak helâl; altın, demir ve tunçtan yapılmış olan yüzüğü takmak ise haramdır." (Reddü'l-Muhtar, 5:229.)

Gümüşten yapılan yüzüğü takmak mubahtır ve sünnettir. Yıllarca Peygamberimizin hizmetinde bulunan Enes bin Mâlik diyor ki:

"Resulullahın (a.s.m.) mühür yüzüğü gümüştendi. Yüzüğün kaşı da Habeşî (akik taşı) idi" (Müslim, Libas ve'z-zînet: 15.)

Mealini verdiğimiz bu hadislerden hareket eden bütün mezhep imamları erkeklerin başta yüzük olmak üzere altından yapılmış ziynet eşyasını kullanmalarını caiz görmüyorlar, izin vermiyorlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Mehmet PAKSU Arşivi