Selim DENİZALP

Selim DENİZALP

Kemerlerinizi Bağlayın !

Kemerlerinizi Bağlayın !

Yeni bir teknik adam ve yapılan 14 yeni transfer..

Sezon öncesi kağıttaki isimlere ve ölçü olmayan hazırlık maçlarına bakıp konuşmak kolay değildir..

Sezon öncesi yapılan hazırlık maçlarını izledikten sonra bana sorsanız “Bu takımın neye ihtiyacı var” diye ? Tek cümleyle “Zamana” derim size..

Kolay değil. Düşünün yan komşunuzun evine bile gitseniz acemilik çekersiniz. Dünyanın bir ucundan gelen 14 yeni isim. Havasına, suyuna, yemeğine alışmak o nefesi teneffüs etmek zaman alır…

Transferlerde yönetim mali disiplini ön planda tuttu. Arka planda neler oldu, neler bitti onuda Allah bilir !..

Biz yılardır bildiğimiz işi yapalım. Sezon başlamadan kadroyu masaya yatıralım, eksik, gedik ne varsa yazalım. Öyle “testi kırıldıktan sonra yol gösteren çok olur” hesabından şimdiden uyaralım. İş iş den geçtikten sonra testiyi şöyle tutacaktın, şu yoldan gidecektin diyenlerden bir kez daha olmayalım..

Kale Sağlamda Değil !

Bu sezon Ç.Rizespor’un kalesi 3 yeni isme emanet. Polonyalı Pawelek, Karşıyaka’dan alınan Necati ve son olarak Gaziantep’ten gelen Eray.

Yapılan üç transfer benim şahsi kanaatimce çok yanlış. Bu sezon Sahada 6 yabancı futbolcu yer alacak. Dolayısıyla bir çok maçta Pawelek tribüne çıkacak. Ama o tribünde koltukta oturduğunda sahada Rize kalesi çok sıkıntı çeker. Necati ve Eray bu ligin kalecileri kesinlikle değil. Alt yapıda gelen Yunus Emre performansı ile iki yerli kaleciyi de harcar, görünen o ki onu harcadılar.

Defans İdare Eder..

Ç.Rizespor’un tandeminde yer alacak isimler Fildişi Milli takım oyuncusu Ousman Vıera, Sezer Özmen, Koray Altınay ve Cenk Güvenç.

Bu isimlere bir yeni isim daha eklenecek. Ousman Vıera’nın şimdilik forması garanti. Bu futbolcu sezon boyunca çok büyük bir aksilik olmaz ise ışıltılı bir performans gösterir. Vıera hava toplarında iyi, topu bilen bir oyuncu bizde eski Omar vardı Fransız futbolcu, o tipte bir kumaşı var. Önsezisi kuvvetli alışma dönemini çabuk atlattığında katkısı üst düzeyde olacaktır.

Bu futbolcuya tandemde partnerlik edecek isim yeni gelecek olan stoperi bir kenara yazarak başlayalım. Rotasyonda o bölge için geçen yıldan kalan tek oyuncu olan Milli oyuncumuz Sezer Özmen ve Koray Altınay’ı da ekleyelim. İki gurbetçi oyuncu Cenk ve Koray’ı on libero ve sağ bekte de kaydırabiliriz. 2 Kişilik tandem kontenjanında 5 kişilik liste yeterde artar.

Geçelim sağ beke. Hazırlık maçlarında iyi bir görüntü veren Koray bu mevki için Orhan ile yarışacak. Gurbetçi futbolcu Alman futbol ekolünü küçük yaşta aldığı belli. İleri çıkarken “Puldur, küldür” çıkmıyor. Dengeli ve ne yapması gerektiğini iyi biliyor. Savunma kademesi de yerinde. Sağ bekte Orhan ile formayı paylaşır. İyi olan sahada kalır.

Sol bekte Ali Adnan transferi sonrası genç Oğuzhan’ın tahtı dama atıldı. Oğuzhan hatırı sayılır süre alır. Ama o mevkiinin “tabusu” Bağdatlı Ali Adnan’a ait. Güçlü bir fizik yapısı var. Savaş yıllarında çocukluğu geçmiş belli, girdiği ikili mücadelelerde gözünü budaktan ayırmıyor. Allah ne verdiyse basıyor. Şimdilik eksik yani kontrolsüz güç kullanıyor. Bu durum başımızı ağartır, çoğu maçta takımı eksik bırakır, aman dikkat, uyarılması gerek. Oğuzhan için şunu ekleyelim bu bölgeyi kapatalım. Genç futbolcu süre bulduğu zaman mutlak üstüne koyması gerek. Ali Adnan transferi sonrası küserse Türk futbolu bir yeteneği daha kaybeder. Her zaman kendini hazır tutması gerekiyor. Rıza hoca bu iki genç ve hızlı oyuncuyu bazı maçlarda önlü arkalıda oynatabilir.

Orta Sahaya Mutlaka Takviye Gerek

Dünya futbolunda on libero çok önemli. Defansın önünde duracak isim bir dalgakıran veya ne bileyim bir dikenli tel görevi üstlenmesi gerek. Mevcut kadroya baktığımda ( Bir transferde bu bölgeye gelecek ) Kıvanç Karakaş’ın forması şimdilik garanti gözüküyor. 3 yıl önce Karşıyaka’da parladı. Sonrası sürgün hayatı. Şimdileri yeni bir şans. Bu futbolcuyu idmanda ve maçlarda istekli gördüm. Yeterli mi ? değil tabiki. Birincisi rakipleri sindirecek fizik gücü yüksek teknik kapasitesi üst düzeyde biri değil. O bölge sertliğe dayanıklı olacak. Aynı zamanda da çok akıllı. Yani “Hastayı yatağında öpecek, aksi takdirde o hasta yataktan kalkar ve bizim savunmayı öper” misali…

Kıvanç’tan başka merkez orta saha oyuncusu olarak Cumali, Kağan ve geçen sezon şansız sakatlık geçiren Hakan Hacıbektaşoğlu var. İyi bir Hakan her zaman iş görür. Önemli olan o iş görür raporunu Hakan’ın bir an önce doktorlardan alması. Ben Hakan’a güveniyorum. Karabük’ten gelen Kağan için maalesef pek olumlu şeyler yazmayacağım. Genç Cumali ise bu takım her zaman jokeri olur.

Bu bölge için özellikle ligde zorlu deplasman maçlarında Rıza hoca çift on liberolu oynayacaktır notunu düşerek, mutlaka çok kaliteli bir isimi kadrosuna katması gerek diyor ve noktayı koyuyorum.

Forvete Nöbetçi Golcü Şart

Hafiften, hafiften hücum bölgesine kayayım. Sağ kanatta C.Ahmet, Tevfik Köse ikilisi var. Tevfik’i 9,5 numaraya da kaydırabilirsin. Forvet arkası Cernat’tan bu futbolcuya rol çalabilirsin. Ç.Rizespor’da bir çok “Yer uçurtması” var. Bunlardan biride C.Ahmet. Allah yetenek vermiş, sürat vermiş, fren vermiş, bilek vermiş.. Özellikle deplasman maçlarında gözüm kapalı C.Ahmet’i yazarım. C.Ahmet’in yapmayacağı şeyleri bir abisi olarak yazayım buradan. Bir defa maçlar tek toptan oynanıyor. Dolayısıyla ona ayrı bir top vermeyiz. Şaka bir yana meşin yuvarlaktan bir an önce vedalaşması gerek bazı pozisyonlarda. Final paslarını yani futbolda buna çoğu hoca ( Kelleyi al ) derler topu biran önce çıkarması gerek. C.Ahmet’i C.Ahmet yapacak olan ve değerini katlayacak unsur yapacağı asistlerdir. Bunu yaptığında işlenmemiş pırlanta olan C.Ahmet işlenir ve hak ettiği değeri bulur.

Tevfik Köse henüz formda değil. Nerede o eski Tevfik . U 17 Milli takımın o başarısında baş rol oynamıştı, yıllar önce. Ondan sonra Ankaraspor ve son olarak İstanbul Belediye forması ile neredeyse pas tuttu. İnşallah yeni bir çıkış yakalar. Yeteneğini yeni takımı Karadeniz ‘de konuşturması şart, aksi takdirde pas tutan yerler “Asistle” bile çıkmaz.

Sol açıkta bolluk var. Tabi bu kağıt üstünde. Hurşut, Eren ve Sercan. Özellikle Sercan ve Hurşut ters kanatta da görev yapabilir. Hollandalı gurbetçi futbolcu Başkent temsilcisi Gençlerbirliği’nde bir çok maçta sağ açıkta görev almıştı.

Konu Hurşut’tan açılmışken devam edelim. Ben her zaman bir futbolcunun son transferinden korkmuşumdur. Helede bu futbolcuyu size transfer ustası İlhan Cavcav vermişse orada dur derim. Düştüğümüz sezon Cavcav devre arası senin en iyi oyuncun ümit milli takım sol beki Ergün Teber’i aldı, karşılığında çaprazları kopmuş Sedat Yeşilkaya ve Mustafa Çiçek’i verdi. Sonuç malum 17 maçta bir tek Kasımpaşa’yı yendin ve küme düştün. İlk devre puan olarak senden çok arkalarda yer alan Gençlerbirliği kurtuldu, bu transferlerle seni dibi indirdi, unutmayalım…

Rıza hoca Hurşut Meriç’i ısrarla istedi. Vardır bir bildiği. Benim tahminimce bu futbolcuya Sivasspor’da Erman Kılıç rolü verecek. Yani serbest. Maç içinde sağ, sol, forvet arkası, duran top. Aslını ararsanız Hurşut bunları yapacak kalibrede. Tek sorun kendisinin ne kadar istemesi ve “Çalım” hastalığından kurtulmayı düşünmesi. Buna birde fizik kapasitesini de ekleyelim ve beklemeye başlayalım. Umudun var mı ? Diye sorarsanız ben yok derim . Sebebini de en başta yazdım son bir voli peşine koşan futbolcudan ahlaklısını bulmak zordur. Her futbolcu Davit Lorıya veya Smakov değil !

Sol kanatta görev yapacak Sercan ve Eren’den ben bu sezon çok şeyler bekliyorum. Özellikle Sercan Kaya kendisinde var olan potansiyeli bir türlü dışarı vuramadı. İki futbolcunun vites artırması atmacanın uçması anlamına gelir. Hazırlık aşamasında ikiside istekliydi.

Geleyim 10 numara diye adlandırılan bölgeye. O formanın tek yetkili sahibi tartışmasız Florın Cernat. Rumen futbolcu 41 kere maşallah hazırlık kampında iyi çalışmış. Cernat’ın ne kadar istekli, diri olursa Ç.Rizespor bir o kadar ligde puan toplar. Bu 2 kere 2 Dört eder hesabı ile eş değer bir durum.

Cernat gibi bir “Çilingir” e sahipseniz mutlaka ondan yararlanacaksınız. O bir duran top ustası, o bir ayağına hakim oyuncu, o bir üstün futbol zekasını ayakları ile buluşturan oyuncu, o bir sahada virtüöz, o bir rakip takımın futbolcuları tarafından bile saygı duyulan isim….

Rumen oyuncunun sakatlığı ve formsuzluğu durumunda bu oyuncudan rol çalabilecek iki isim daha var kadroda. Sercan Kaya ve Tevfik Köse. Bir çok maçlarda bu futbolcular santrafor arkası, tamamlayıcı, koşu yolarını açacak ikinci forvet olarak bu isimleri göreceğiz.

Yeşil-mavili takımda ofansif orta saha oyuncusu olarak Ludovic Sylvestre teknik kapasitesi yüksek bir isim. Tribünlerin hoşuna giden inceci bir ayak. Barcelona patentli Fransız futbolcu ‘nun yeni takımında coşması demek Rizespor için “Extra” güç demek. Ben umutluyum bu futbolcudan.

Gelelim son noktaya.. Takımın vurucu timinde iki isim var. Kweuke ve Uche Kalu.

İyi bir Leony Kweuke ( Fizik kapasitesi fit ) her zaman bu ligin tozunu alır. Güçlü yapısıyla çoğu maçlarda stoperleri sırtlar götürür. Hava toplarında da etkili, sırtı dönük, yan toplarda bitirici özelliği de var. Uche Kalu’da düşüş var. Toparlanması şart. Ameliyat sonrası eski gücünde değil. Bu takıma pır pır bir forvette gerekir. Adem Büyük tarzında ceza sahasında gol kokusunu erken alan, veya İtalyanların deyimiyle ( Piç Golcü ) bu tip bir ilave transfer hiç fena olmaz.

Ç.Rizespor’a 3üncü kez gelen Rıza Hoca’nın Denizlispor sonrası çalıştırdığı hiç bir takıma oyun olarak zevk vermemesi, heyecanlandırmayan futbol oynatma mantalitesi bizde de sürecek. Rıza hocanın artısı fizik kondisyona dayanan çok koşan bir ekip olmasının yanında yapılan yeni transferlerde genci ile tecrübelisi ile belirli bir hamuru tutturması.

Yönetime gelecek olursam anlaşılan o ki Başkan ve transfer komitesinin bu ligde gözüne kestirdiği 4-5 takım var. Şu takımlar çok kötü, onlarda para sorunu var hesabını yaparak bu sezon ayağını yorgana göre uzattılar.

Uzun bir lig maratonu uzun bir hava yolu seyahatine benzer. 15-18 saatlik yorucu bir seyahat kendileri iş icabı defalarca yapmıştırlar. O seyahatte ekonomik koltukla uçmak, ayağınızı uzatamamak ne kadar kötü bir durumsa, süper ligde de kısıtlı bir kadro kurarak başlamak o kadar tehlikelidir.

Kemerlerinizi Bağlayın

Son tahlilde şunu yazayım ve kapatayım. Ben bu yazımı Beşiktaş hazırlık maçı sonrası kaleme aldım. Bu takıma yukarda da yazdım belirli mevkilere mutlaka takviyelere yapılması şart. Bu takviyelere uçak yolculuğunda ekonomik sınıf veya çıkış kapısı koltuğu mevkisin de olmamalı. Mutlaka VIP koltuk rahatlığında ayağınızı rahatlıkla uzatabileceğiniz, uzun yolculukta sizi yormayacak konforlu koltuklarda olmalı.

Kemerlerinizi bağlayın ve koltuklarınızı dik duruma getirin. Uzun bir yolculuk bizi bekliyor. Çoğu kez türbülansa gireceğiz, şimşekler çakacak, rüzgâr savuracak bizi, özellikle de kalkarken bir türlü havalanmayacağız. Bunun tek sebebi yeni bir takım ve ekonomik koltuk fiyatına alınan oyunculardır. İniş nasıl mı olacak sorusuna gelirsek ;” Bu takıma en başta yazdım zaman lazım. Buna birde bu saatten sonra 2-3 VIP koltuk rahatlığında transfer ekledik mi ilk 10 takımın peşinde bir yerde ligi tamamlarız, bu yolculuk tabi ki ilk sezonda çok sıkıntılı olacak”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Selim DENİZALP Arşivi