Ali TEZEL

Ali TEZEL

Kıdem Tazminatı’nda uzlaşma çıkmaz

Kıdem Tazminatı’nda uzlaşma çıkmaz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı başkanlığında toplanan üçlü danışma kurulu dün “Kıdem Tazminatı Fonu”nda uzlaşma aradı ama uzlaşma çıkmadı bir 10 gün sonra yeniden toplanmak üzere ayrıldılar…

Artık klasikleşmiş halde olan kıdem tazminatı uygulamasının KALDIRILARAK yerine Kıdem Tazminatı Fonu getirilmesi, kıdem tazminatının kaldırılmasının YILLARA YAYILMIŞ halidir. Tepkilerin de yıllara yayılarak hiçselleştirilmesidir.

***UZLAŞILMAYAN ANA NOKTALAR

Kıdem tazminatı konusunda uzlaşılamayan epey konu var ama esas sorun fon çıkarsa kesintinin yüzde kaç olacağı konusudur. Şu anki uygulama her yıla 30 gün olarak fonlaştırılacaksa bu durumda oranın yüzde 8.33 olması gerekir ama işveren kesimi oranın yüzde 3 olmasını talep ediyor bu da her yıla 8 gün kıdem demek. Öte yandan, kıdem alma hallerinin azalması da bir başka tartışma konusu ve uzlaşılma imkanı olmayan konu. Bu sebeple gerek Başbakanın gerekse de bakanın taraflar uzlaşmadan konu TBMM’ye gelmez sözleri gerçek ise bu konularda asla uzlaşma olmaz ve konu TBMM’ye gelmez.

***KIDEM TAZMİNATINDA GELECEK PRİM ORANINA BAĞLI

Türkiye’de bir klasik haline gelmiş olan “Kıdem Tazminatı” uygulaması, gerek İMF ve OECD gibi uluslar arası sermaye kuruluşlarının gerekse TÜSİAD ve TİSK gibi işveren kuruluşlarının baskısı ile ortadan kaldırılıp, yerine “Kıdem Tazminatı Fonu” uygulaması getirilmeye çalışılıyor.

***Halen aylık yüzde 8,33 oranı var

Şimdiki kıdem tazminatı ödemesi 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14 üncü maddesine göre çalışanın her bir yılı (12 ayı) için bir aylık brüt maaş tutarında yapılmaktadır. Bu da yüzdesel olarak yüzde 8,33 oranına tekabül etmektedir. Yani, işveren kendisi işçileri için bir kıdem tazminatı fonu oluşturacak olsa ilerde ödeme güçlüğüne düşmemek adına her ay brüt ücretlerin yüzde 8,33’ü kadar para ayırması gerekir.

***Tasarıda yüzde 3-4 tartışması var

Henüz tasarı taslağı halindeki “Kıdem Tazminatı Fonu” uygulamasında ise düşünülen oran yüzde 3 ile yüzde 4 arasında gidip gelmektedir.  Tasarı bu şekilde yasalaşırsa bir yıl için alınacak rakam düşmüş olacaktır. Düşüşün rakamları da aşağıdaki tablodan daha net görülecektir.

 

Durumlar
karşılaştırması

Brüt ücrete göre yıllık tazminat rakamları

 

 

Brüt

Oran

Aylık

Yıllık

Yıllık Kayıp

On yıllık kayıp

Yüzde 3'lü

2000

0,03

60

720

1280

12800

Yüzde 4'lü

2000

0,04

80

960

1040

10400

Şimdiki durum

2000

0,083

167

2.000

0

0

Tablodan da görüleceği üzere, kıdem tazminatı fonunda aylık prim kesintisi yüzde 3 olursa aylık 2000 lira brüt ücreti olan bir işçinin yıllık kıdemi tazminatı kaybı 1280 liradır. 10 yıllık kaybı ise 12800 liradır. Yüzde 4 oranı tercih edilirse bu kere aylık kayıp 1040 lira, 10 yıllık kayıp 10400 lira olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Ali TEZEL Arşivi