Ali TEZEL

Ali TEZEL

Orman işçisi de mahkeme ile SSK’lı olur

Orman işçisi de mahkeme ile SSK’lı olur

Kamuda orman işlerinde vahidi fiyat ile de olsa çalışanların sigortası yapılmak zorundadır. Normal şartlarda hizmet tespit davası 5 yıl içinde açılmalıdır ama kamu işyerleri için zamanaşımı yoktur…

01.05.1966 doğumluyum. 1983-1984 yıllarında 3 ay ormanda çalıştım, sigortam yapılmamış. Sigortasız işçi göstermişler yani sigortamızı ödemeden bizi vadi işçi olarak göstermişler. Maaş bordrolara imza atıldı maaş alırken. Burada çalıştığıma dair maaş bordromu bulduğumda ormanı mahkemeye versek dava açıp kazanma şansımız var mıdır? Bu olay gerçekleşeli 30 yıl oldu bazı avukatlar 5 yılı geçince zaman aşımına uğrar diyor. Zamanaşımına uğrar mı? Mehmet Akgöz

Sayın okurum, hizmet tespit davalarında 5 yıllık zamanaşımı vardır ama bu şart normal işyerleri için geçerlidir. Kamuda çalışanlar için zamanaşımı yoktur. Bu sebeple kamuya ait orman işlerinde vahidi fiyat ile çalışmışsınız Yargıtay kararları gereğince vahidi fiyat ile çalışanların sosyal güvencesi de sağlanmalı ve sigortalı olmalısınız. Ancak, davayı kazanabilmeniz için çalıştığınız Orman idaresinde resmi belgelerde size vahidi de olsa ücret ödendiğinin belgelendirilmesi gerekir. Konuyla ilgili size örnek bir karar veriyorum.

***ÖRNEK KARAR

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi

Esas no: 2001/4674

Karar no: 2001/4855

Tarih: 18.06.2001

**HİZMET TESPİTİ DAVASI ( Bir Kimsenin Sigortalı Sayılması İçin Hizmet Akdine Göre Çalışmasının Yeterli Olması-Ücretin Ödenme Biçiminin Sonuca Etkili Olmaması )

**SİGORTALI SAYILMA ( Bir Kimsenin Sigortalı Sayılması İçin Hizmet Akdine Göre Çalışmasının Yeterli Olması-Ücretin Ödenme Biçiminin Sonuca Etkili Olmaması )

**HİZMET AKDİNE DAYALI ÇALIŞMA ( Bir Kimsenin Sigortalı Sayılması İçin Hizmet Akdine Göre Çalışmasının Yeterli Olması-Ücretin Ödenme Biçiminin Sonuca Etkili Olmaması )

**TASNİF VE İSTİF İŞİNDE ÇALIŞAN KİŞİLER ( Hizmet Akdine Dayalı Olarak Çalıştığının Kabulü )

ÖZET :506 sayılı Yasanın 2. maddesine göre, bir hizmet akdine dayanak bir veya birkaç işveren tarafından çalıştırılan sigortalı sayılır. Bir kimsenin sigortalı sayılması için, hizmet akdine göre çalışması yeterli olup, ücretin ödenme biçimi sonuca etkili değildir. Ayrıca, tasnif ve istif işinde çalışan ve vahidi-fiyat şeklinde ücret ödemesi yapılan kimselerin, hizmet akdine dayalı olarak çalıştığı Yargıtay'ın oturmuş ve yerleşmiş görüşlerindendir.

Erken emeklilik çıkarsa yararlanabilirsiniz

Ali bey, sizi sürekli izlemeye  çalışıyorum bir çalışan olarak, iyi ki varsınız. 08.091973 doğumluyum. 1989- 1990  endüstri meslek lisesi mezunuyum. 18.09.1989 sigorta  sicil kartımı okulda aldım. Hizmet dökümümde ilk çalışmaya başladığım tarih 13.06.1990 ve şu an 6083 günüm var. Askerliğimi de 1996-1998 de yaptım. Bu  bilgiler  ışığında  askerliğimi borçlansam sigorta başlangıcım  geriye alınır mı? Yeni çıkacağı söylenen erken emeklilikten faydalanabilir miyim? Fikri Er-Gebze

Sayın okurum, staj başlangıcı emekliliğe başlangıç sayılmıyor, askerliğinizi de 1989’da sigortalı olduktan sonra yaptığınızdan borçlanmanıza gerek yok. Buna göre de 51 yaşında SSK’dan emekli olmaya hak kazanmışsınız. Ücretiniz şayet 2500 lira brütten az ise her çalıştığınız ve adınıza prim denen ay başına 2 lira düşmektedir. 25 yılı 18.09.2014 günü dolduracaksınız çıkacak yasa bu tarihte kadar çıkarsa ki (ben en geç Şubat 2014’de çıkacağını tahmin ediyorum) o zaman yaşınızı beklemeden daha az emekli aylığı ile emekli olabileceksiniz

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Ali TEZEL Arşivi