Resul KURT

Resul KURT

Otomatik katılımlı BES’te yükümlülüklere dikkat!

Otomatik katılımlı BES’te yükümlülüklere dikkat!

Kademeli geçiş sistemine göre, bin kişi ve üzerinde çalışanı olan işyerleri için 01.01.2017 tarihinden itibaren bireysel emeklilik sistemine otomatik katılım başladı. İşçi sayısına bağlı olarak kademeli şekilde 2 yıl içinde beşten fazla çalışanı olan tüm işyerleri kapsama alınacak. Çalışan sayısının belirlenmesinde, birden fazla işyeri olan işverenler için bütün işyerlerindeki çalışanların toplamı göz önünde bulundurulacak.

Hazine Müsteşarlığı, uygulamanın usul ve esaslarını, çalışma ilişkileri açısından sırasıyla işverenin yükümlülükleri, ücret ödeme günü, sözleşmede bulunması gereken bilgileri detaylı bir şekilde belirlemek üzere 2016-39 Sayılı Genelgesi’ni yayınlamıştır.

İşveren, emeklilik sözleşmesi kurduğu şirket ile katkı payı tutarlarının doğru iletimi için gerekli tahsilat verisini hazırlamakla yükümlü olacaklardır.

Tahsilat verisinde, işverene ait bilgiler, çalışana ait bilgiler ve ödemeye ilişkin bilgiler yer alacaktır. Anlaşma sağlanan emeklilik şirketleri tahsilat verisi hakkında mutlaka bilgilendirme yapacaklardır. 
Emeklilik sözleşmesinde farklı çalışan grupları için (beyaz yaka, mavi yaka gibi) bir veya birden fazla ücret ödeme günü belirlenebilecektir. İşveren tarafından belirlenen ücret ödeme gününü takip eden işgününde katkı payı tutarları emeklilik şirketine ödenmesi gerekmektedir.

İşverenin aynı çalışan için ilgili dönem içerisinde birden fazla tarihte ücret ödemesi yapması halinde (ikramiye, bonus, maaş farkı gibi) söz konusu tutara denk gelen katkı payı tutarı, ilgili ödeme tarihinde veya en geç müteakip ücret ödeme günü takip eden işgününe kadar şirkete iletilecektir. Tutarlar ait olduğu ücret ödeme dönemiyle ilişkili katkı payı olarak ilgili BES şirketine iletilmelidir.

Çalışanların hatalı tahsilatlardan dolayı uğradığı zararlar, kusurlu tarafça (emeklilik şirketi veya işveren) giderilecektir.

İki durumda da bireysel ödeme yapılabilecektir. Bu ödemelerin olacağı haller;

a) Bireysel emeklilik sistemine otomatik katılıma dahil olduktan işyeri değiştirilmesi ve yeni işyerinde emeklilik planı olmaması,

b) Çalışma ilişkisinin sona ermesidir.

Yukarıda sayılan hallerde ilgili takvim yılının ilk altı ayında uygulanacak brüt asgari ücretin yüzde 3 oranında katkı payı bireysel olarak ödenebilir. Bu şekilde hesaplanan çalışan katkı payı tutarının virgülden sonraki kısmı dikkate alınmaz.

Ara verme süresi, çalışanın ücret almasına karşılık, katkı payı ödemesi yapılmayan en fazla üç müteakip aydır. Ücretsiz izin ve benzeri nedenlerle çalışanın ücret almadığı ara verme süresi kapsamına girmez. İlgili döneme ilişkin herhangi bir katkı payı ödemesi yapılmış olması halinde bu dönem ara verme süresi kapsamına girmez. Ara verme süresince herhangi bir katkı payı ödemesi yapılması durumunda, bu dönem için ara verme uygulanmaz, talep bir sonraki dönemden itibaren başlatılır.

Bir işyeri bireysel emeklilik planından ayrılan çalışanlar, işverenleri tarafından tekrar sisteme dahil edilebilirler. Ancak, tekrar sisteme dahil edilme sırasında, çalışanın işyerinde fiilen çalışıyor olması ve 45 yaşını doldurmamış olması gerekir. Çalışanın tekrar dahil edilme tarihinde sistemde başka bir emeklilik planı olsa dahi, sisteme tekrar dahil edilebilir. Çalışanın ayrıldığı emeklilik planı bakımından eski hakları devam etmez.

Otomatik katılım grup sözleşmesinde olması gereken hususlar, aşağıda verilen biçimde 7 ana başlık altında düzenlenebilecektir. Sözleşmenin hazırlanmasında emeklilik şirketleri destek sağlayacaktır. 
1. İşyerine ilişkin bilgiler

2. İşverene/işverenin yetkili temsilcisine ilişkin bilgiler

3. Çalışana ilişkin bilgiler

4. Her ay işverenden/yetkili temsilcisinden alınması gereken çalışan verileri

5. Emeklilik şirketi tarafından sunulan emeklilik planlarına ilişkin bilgiler

6. Uyulması gereken diğer koşullar

7. Sözleşmeye ilişkin diğer bilgiler

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Resul KURT Arşivi