Mehmet Emin TOPRAK

Mehmet Emin TOPRAK

RİZE’DE LİMAN VAR MI?

RİZE’DE LİMAN VAR MI?

Çok özür dileyerek soruyorum. Yanlış ta olabilirim. Fakat tatmin olmam için gündeme taşımak istedim. Rize’de yaşayan biri olarak etrafımızda cereyan eden işler bizleri bir şekilde ilgilendirmektedir. Daha doğrusu ilgilendirmesi lazım.

Çünkü yapılan ve yapılacak olan iş ve yatırımlar hakkında yetkililere yardımcı olmak, her duyarlı vatandaşın görevidir.

Akşam evime giderken yolumun üzerinde olduğu için belki daha çok dikkatimi çekmiştir. Rize de yaşayan herkesin bildiği, ismi “Rize Limanı” diye geçen bir yer var sahilde… Kesinlikle tenkit olsun diye söylemiyorum, içimi bir türlü tatmin edemediğim için diyorum ki acaba “Rize Limanı” diye geçen yer Liman mı? Balıkçı barınağı mı? Kayıkhane mi?

Doğrusunu isterseniz, ben ne olduğunu kestiremedim. Niçin bunu gündemime aldım? Onu da söyleyeyim: Geçenlerde bir tanıdığımın arkadaşı, yiyecek mi, gübre mi veya başka bir şey de olabilir, deniz yolu ile Rize’ye gönderecekti. Rize de oturan tanıdığına telefon açıp filan tarihte şu kadar yük Rize’ye göndereceğini söylüyor ve liman yetkilileri ile ön görüşme yapmasını istiyor.

Rize'de ki arkadaş, liman yetkilileriyle görüşünce, beni şahsen çok şaşırtan şu cevabı lıyor. “ O tonajdaki bir gemiyi Rize limanı yetersiz olduğu için kabul edemiyoruz.”

Ya nereye yükünü boşaltabilir diye soruyor ve en yakın liman olarak, ya Of limanına ya da Hopa limanına yanaşabileceğini söylüyorlar.

Bunu duyunca çok şaşırdım şahsen… Denizle özdeşleşmiş Rize gibi bir yerde, doğru dürüst bir limanın olmaması ağırıma gitti. Rize de bir liman ihtiyaç mıdır? Değil midir? Nasıl yapılacak? Doğrusu ben bu konuda yetkili ve de bilgili değilim. Fakat dışarıdan gördüğüm ve bildiğim şu ki, ticari kapasitesi olan ve Çay-Kur gibi bir işletmeye sahip bulunan ilimizde ciddi bir liman niçin olmasın?

Şayet yanlış düşünüyorsam lütfen beni ve Rize kamuoyunu bu işle uğraşanlar aydınlatsınlar. Rize’deki özellikle STK’ların bu konu üzerinde eğilmelerini istiyor ve talep ediyorum.

STK’ların yanında, Rize de yaşayan her bir vatandaşın, Liman konusu ile ilgilenmesi gerekir. Bu sosyal bir görevdir.

Ne yapacak vatandaş?

Nerede olursa olsun her platformda konuyu canlı tutması ve yetkililerden konu ile ilgili bilgi alması gerekir.

Bu tür sosyal konularda biraz daha cesaretli ve konuşkan olmamız dileği ve temennisiyle saygılar sunuyorum…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
5 Yorum
Mehmet Emin TOPRAK Arşivi