Mehmet Emin TOPRAK

Mehmet Emin TOPRAK

RİZE’MİZİN ZAAFI = ESNAFIMIZ

RİZE’MİZİN ZAAFI = ESNAFIMIZ

                Hep söyleniriz, Rize’de yaşayanlar Rize’den alış-veriş yapmıyor diye. Gerçekten de öyle… Mesela Forum AVM’ sinden alış-veriş yapanların yüzde kırkı Rize ve civarındaki insanlar. Bu, resmi ağızlardan çıkan orandır, tahmin değil.

                Buna birçok sebep sayılabilir. Sadece bir tanesinden bahsedeceğiz. Esnafımızdan…

                Rize’nin esnafı yani dükkân açıp ticaret yapan insanlar her şeyden önce ticaretin hakkını veremiyorlar. Bunun zenginlikle fakirlikle alakası yoktur. Çok iş yapsan da işler kesat da gitse senin ticaretçi olarak görevin müşteriye iyi davranmandır.

                Şimdi bazıları bu durumu esnafın zenginliğine veya işlerinin çokluğuna bağlıyor. Hayır, hiç alakası yok. O müşteriye iyi davranmayan esnaf belki de kirasını ödeyemiyordur veya ödeyeceği çeki protesto oluyordur.

                Diyeceksiniz ki, o halde neden öyle davranıyor?

                Bu bir huy meselesi… Geçmişten gelen kötü bir alışkanlık…

                Fakat son zamanlarda bu durum değişiyor diye düşünüyorum. Çünkü bu gidişat gerçekten herkesi rahatsız etmeye başladı.

                Yavaş yavaş yeni nesil işlerin başına geçmeye başlıyor. Eski alışkanlıklarımızı bırakmak zorundayız. Ya biz bu kötü huyumuzu bırakacağız, ya da şartlar sıkıştırıp bırakmak zorunda kalacağız.

                Diyorum ki, birinci şıkkı tercih edip kendimiz hatadan dönelim. Niçin ayağımıza gelmiş olan elimizdeki nimeti yemeyelim?

                Burada ki benim kaygım maddi değildir. Yapılan bir işin hakkını vermektir. Peygamber Efendimiz, muhtelif Hadis-i Şerif’lerinde hangi iş olursa olsun, yeter ki meşru olsun hakkını vererek yapmamızı tavsiye eder.

                Ben bu noktada başta Üniversite’mize, Belediye’mize ve Ticaret Odasına öneride bulunmak istiyorum: Artık bu durumdan herkes muzdarip olmaya başladı. Yara artık gizli olmaktan çıkıp görünmeye ve konuşulmaya başlandı.

                İnsanımızın fıtratına uygun olmak şartı ile yani formalitelere boğulmadan somut adımlar atıp esnafımızı bir şekilde bilgilendirmeleri gerekir. Çünkü gerçekten esnafımızda bu aşamaya geldi diye düşünüyorum.

                Birbirimizin eksiklik ve kusurlarını öne çıkarmadan bilakis bunları kapatmaya ve azaltmaya çalışalım. Çünkü herkesin ve her kurumun hataları vardır.

                Burada ilk adımı atmak da büyüklere düşer. İnşallah bu teklif ve önerim değerlendirilir.

                Saygılarımla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
3 Yorum
Mehmet Emin TOPRAK Arşivi