Ali TEZEL

Ali TEZEL

SSK ile Bağ-Kur'un birleşmesi emeklilik süresini etkiledi mi?

SSK ile Bağ-Kur'un birleşmesi emeklilik süresini etkiledi mi?

Ali Bey, 01.04.1984 SSK girişim ve 2 bin 299 gün SSK günüm var. 06.11.1968 doğumluyum. 1999’da şirket ortaklığından dolayı Bağ-Kur’lu oldum. Şimdi Bağ-Kur ile SSK birleşip SGK olduğuna göre SSK'dan emeklilik için gerekli 48 yaş ve 5 bin 225 günle emekli olamaz mıyım? Bana Bağ-Kur emekliliği için 9 bin gün ve 54 yaşa tabi olduğumu söylüyorlar. Dava açsam emekli olabilir miyim? (Uğur Kantarcı)

Sayın Kantarcı, 5510 sayılı Kanun sosyal güvenlikte norm ve standartları birleştirme amacıyla 2008 Ekim’de yürürlüğe girdi. Fakat çıkan yasalar yürürlük tarihinden önceki farklılıkları değiştiremediğinden yasanın çıkış tarihinden önceki farklılıkların haklardan yararlanma bakımından etkileri 2008'den sonra da sürüyor. Yasanın çıkış tarihinden sonraki sınıflandırma bakımından da bazı farklılıklar var. Örneğin SSK'lılara 2008'densonra 4/1-a sigortalısı, Bağ-Kur'lulara 4/1-b sigortalısı, Emekli Sandığı iştirakçilerine 4/1-c sigortalısı deniyor. Yasanın çıkış tarihinden sonra sigortalılığa başlayanlar için 4/1-a sigortalıları 7 bin 200 günle emekli olma hakkına sahip iken 4/1-b sigortalıları ile 4/1-c sigortalıları emekli olmak için 9 bin gün tamamlamak zorunda bulunuyorlar.
 
DEĞİŞME İHTİMALİ YOK
 

Sizin gibi 2008'den önce sigortalılığa başlayanlar için ise emeklilik hakkını kazanma bakımından 506 sayılı SSK Yasası ile 1479 sayılı Bağ-Kur yasası geçerliliklerini koruyor. Son yedi yılda eğer 4/1-b sigortalılığında geçen süreniz çoğunluktaysa Bağ-Kur sigortalılığı şartlarıyla, 4/1-a sigortalılığı çoğunluktaysa SSK sigortalılığı şartlarıyla emekli olabilirsiniz. 2829 sayılı Hizmet Birleştirme Kanunu’nun getirdiği bu koşulu maalesef dava ile değiştirme ihtimali bizce bulunmuyor.

ELÇİLİK VE KONSOLOSLUKLARDA ÇALIŞANLAR HANGİ ÜLKEDEN SİGORTALI GÖSTERİLİYOR?

Elçilik, konsolosluk, misyon şefliği ve benzeri yerlerde çalışan Türk veya başka ülke vatandaşlarının sigortalı olma durumları artık değişti. 2008 yılı Ekim ayı başına kadar 506 sayılı Kanun’un mülga 86’ncı maddesine göre bu kişiler, kendilerini farklı bir ülkeye gönderen devlette veya üçüncü bir devlette sigortalılıklarını belgeleyemezlerse sigortalılıkları topluluk sigortası yoluyla sağlanıyordu. 5510 sayılı Kanun’un yürürlüğe girdiği 01.10.2008 tarihinden itibaren de bu iş yerlerinde çalışanlar 4/1-a (SSK) sigortalılığı kapsamına alınmışlardı.
 
BİLDİRİME GÖRE DEĞİŞİR
 
Günümüz uygulamasına göre ise devletler hukuku ve Viyana Sözleşmesi hükümlerine göre elçilik, konsolosluk, misyon şefliğinde ve benzeri yerlerde çalışanların diplomatik dokunulmazlıklarının olması nedeniyle bu kişilerin bildirimleri iradi olarak SGK'ya yapılmadığı sürece ülkemiz mevzuatı bu iş yerlerine uygulanamıyor.
Bununla birlikte bahse konu iş yerlerinde çalıştırılanlardan gönderen devlette veya üçüncü bir devlette sigortalılıklarını belgeleyemeyenler ile Türkiye’de ikamet etmekte iken buralarda çalıştırılan Türk vatandaşlarından ilgili işverenler tarafından SGK'ya bildirimleri yapılanların Türk sosyal güvenlik mevzuatına tabi tutulması mümkün bulunuyor. 
 
SGDP DE VAR
 
2008 yılında 5510 sayılı Kanun’la yürürlükten kaldırılmış sosyal güvenlik kanunlarından kaynaklanan haklara göre emekli (yaşlılık) aylığı bağlananlardan elçilik, konsolosluk, misyon ve benzeri yerlerde çalışmaya devam edenlerden Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesme yükümlülüğü de unutulmamalı. 

ASGARİ ÜCRETLİYE BİR DARBE DE EMEKLİ MAAŞINDA GELİYOR

 

Ali Bey, 1966 doğumluyum. 1988'den itibaren SSK'lıyım ve 2016 Ocak ayında emekliliğe hak kazanacağım. Şu an 7 bin 880 gün pirimim var. Bugüne kadar hep asgari ücretle çalıştım. Emekli olduğumda ne kadar maaş alırım? (Hüseyin Özbey)
 
Sayın okurum, bugüne kadar hep asgari ücretle çalıştığınızdan 7 bin 880 günle bağlanacak aylığınız yaklaşık 975 lira kadar olacaktır. 1988-2015 arasında çalışmadığınız yaklaşık altı yıl var ve bu sürenin 2000 öncesi, 2000-2008 Ekim arası ile 2008 Ekim sonrası döneme dağılımı aylığı etkiler. Siz bu dağılımı belirtmediğinizden ben eşit dağıldığını varsayarak hesapladım. Örneğin gün sayınızı eşit dağıttıktan sonra 2008 Ekim sonrası (AKP'nin getirdiği hesaplama) gün sayınızı çıkartıp yok saydığımızda gün sayınız 6 bin 140 güne düşerken bağlanacak aylığınız 1.050 liraya yükseliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Ali TEZEL Arşivi