Taha TOPRAK

Taha TOPRAK

Uyan Rize ! Tehlike Kapında!

Uyan Rize ! Tehlike Kapında!

Rize’ye son 12 yılda neler yapıldığını görmek istiyorum. Bu kadar uzun bir sürede Rize’de değişen sadece görüntüdür. Rize’de yapılmış olan dev bir proje gösterin dediğimde, kimse ses çıkarmıyor? Yolları yenilemek, sahili yeşillendirmek, altyapıyı düzeltmek, ışıkları modern görünüme kavuşturmak, kaldırım taşlarını devamlı yenilemek eğer büyük bir proje ise susmayı tercih ediyorum.

Rize’de yapılan büyük projeler var, yapılmış eserler yok. Proje var diyorum, çünkü yapılması için hiçbir adım atılmamış kâğıt üzerinde yapılan çalışmalar var. Üzülerek söylemek isterim ki, şehri tamamen değiştirecek ve geliştirecek bir eser Rize’ye kazandırılmamıştır. Varsa da bilmek istiyorum. Bir önceki seçimlerde sunulan projeler için hangi adım atıldı? Sadece “seçim vaatleri” adı altında isimlendirerek vatandaşımız mı kandırıldı? Bilmiyorum, öğrenmek istiyorum. Hani bizim şehir otogarımız ve teleferiğimiz? HAVAALANI yapılmasını istemediğiniz Rize’nin modern görünüme sahip, gelişmiş bir otogarı dahi bulunmamaktadır. Rize otogarı çürümeye bırakılmıştır.

Sahil şehri olmamıza rağmen son 12 yılda bir liman dahi yapılamamıştır. Son dönemlerde yeni yeni projeleri çıkmış ve geç kalınmış bir şekilde çalışmalara başlanılmıştır. Bunları yapmak için 12 yılın geçmesi şart mı? Otogar projesi en önemli projelerden birisidir. Yöneticilerimiz Rize için havaalanını ihtiyaç görmüyorsa, bu acil ihtiyaca “ret” veriyorsa, yorum yapmıyor, susuyorsa… Soruyorum sizlere; şehre tek ulaşım imkânımız olan karayolu için büyük ve modern RİZE ŞEHİR OTOGARI nerede? Modern bir görünüme kavuşturulmaya çalışılan şehirdeki otogar neden çürütülmeye bırakılıyor? Dağlarımızın güzelliği neden yalnız bırakılıyor? Denizimiz ve yeşilimiz neden bir teleferik ile birleştirilmiyor ve halka açılmıyor? Bunları yapmak hemen olmaz diyenlere de sevmediğim ama bazen örnek olarak vermek zorunda olduğum diğer iller var. Diğer illerle karşılaştırmaktan hiç hoşlanmadığımı belirterek ama bazılarına örnek olsun diye ORDU ilinde yapılan teleferiği ve teleferik projesine başlanacak olan TRABZON illerini göstermek istiyorum. Ve en son Rize için ciddi adımları atılan AVM için büyük mutluluk duydum. Şehir ekonomisini hızlandırmak adına böyle bir yapıyı şehre kazandırmak çok doğru bir karardır. Rize için büyük öneme sahip projelerden biri olan AVM için kararlaştırılan yer bölümünü okuduğum Uluslararası Ticaret - 3.sınıf öğrencisi olarak beni son derece rahatsız etmektedir. Şehir içinde bir AVM yapılması nerede görülmüştür? Apartmanların arasında, dar sokaklara sahip o alan, AVM’yi kaldıracak mı? Bu yapı sadece Rize’ye değil, komşu illere de hitap etmelidir. Şu bir gerçektir ki, konum itibariyle orada AVM yapılması şehri tamamen öldürür. Bazıları kiralardan dolayı karşı çıkıyor. İşin ekonomik boyutunu düşünmeden, şehir planlaması düşünülmelidir.

En son okuduğum bir haberde o yerin “BAŞBAKANIN TALİMATI” olduğunu öğrendim. Başbakanımıza bilgiyi veren kim? Bizim yöneticilerimiz doğru bir şekilde bilgiyi aktardı mı? Başbakanımızın geçmiş dönemlerde AVM için işaret ettiği ve burayı düşünün dediği yer “SERBEST BÖLGE” olmamış mıydı? Ve yine son derece ulaşımın rahat olacağı AVM için en ideal yer olan “DEREPAZARI SAHİLİ” hem ekonomik, hem ulaşım, hem planlama açısından uygun değil midir? Şunu söylemek isterim ki, son derece uygundur. Bir şehrin en ölü noktasında AVM yapılması nerede görülmüştür? Kendi Rizeli vatandaşımızın dahi uzak olarak nitelendiği o yere, dışarıdan ilimize gelenler mi gidecek? Araç trafiği orayı nasıl kaldıracak? Kim oraya gelmeyi tercih eder? Hazır çivi çakılmamışken, yöneticilerimiz STK’ların görüşüne, halkın görüşüne ve kurumlarımızın görüşlerine kulak vermelidir. “BAŞBAKANIMIZIN TALİMATI” diyerek konuyu kapatmak son derece yanlıştır.

Bu sözün altında yer alan cümle “Başbakanın dediği olur” cümlesidir. Son derece yanlış bir mantıkla söylenen sözü bizim Rize kullanmamalıdır. Başbakanımız, istişare yaparak, herkesin fikirlerini dinleyerek bir karar alır. Bu söz ile başbakanımızın tek başına iş yaptığını millete düşündürtmeyelim. Bu son derece yanlış bir düşüncedir. Yine doğru düşünceler kendisine iletilirse yine onlara da hak verecektir.

BÜYÜK DÜŞÜN RİZE! İLERİDE OLACAK DEME; BUGÜN OLSUN! YARIN YAPARIM DEME; YARIN BELKİ OLMAYABİLİR! BÜYÜK PROJELERLE KALKINMAYA BAŞLA RİZE; SEN BUNU HAK EDİYORSUN! İLİNE SAHİP ÇIK RİZELİ; SEN SAHİP ÇIKMAZSAN, BAŞKALARI İLİNE SAHİP ÇIKAR! Düşüncelerinize hitaben, Sevgi ve saygılarımla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
5 Yorum
Taha TOPRAK Arşivi