Ali TEZEL

Ali TEZEL

Uzmanları için devlet desteği var

Uzmanları için devlet desteği var

İş Sağlığı ve Güvenliği

Uzmanları için devlet desteği var

Yasa tüm işyerlerinde 1 Temmuz 2014 günü yürürlüğe girdiğinde bakkal-kasap-manav ve apartman yönetimleri iş sağlığı güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmak zorunda kalacak ama 1-9 (10’dan az) işçisi olanlardan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta olanların giderleriniz SGK karşılayacak… Az Tehlikeli olanlar ise parasını ödeyecek…

İşyerinde 9 veya daha az işçisi olanlardan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta olanların iş sağlığı ve güvenliği ile işyeri hekimi veya diğer sağlık personeli ihtiyacını SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) illerde açacağı ihaleler sonrasında, ortak sağlık-güvenlik (OSGB) birimlerine ihale edecek ve bu işyerlerinin cebinden tek kuruş para çıkmayacak. İhaleyi alan OSGB, sanayi sitelerindeki tamirhane, tornacı, elektrik ustaları gibi işyerlerine yılda bir defa 1 saat iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ile üç yılda bir defa işyeri hekimi gönderecek.

***KAYIT DIŞI OLAN İŞVEREN ÜÇ YIL SÜREYLE DESTEKTEN YARARLANAMAYACAK

Kamu denetim elemanlarınca işyerlerinde yapılacak kontrol ve denetimlerde; istihdam ettiği kişilerin sigortalılık bildiriminde bulunmadığı tespit edilen işverenlerden; tespit tarihine kadar yapılan ödemeler yasal faizi ile birlikte SGK tarafından tahsil edilecek ve işveren destekten üç yıl süreyle faydalanamayacak.

***1-9 işçi ---AZ TEHLİKELİ OLANLAR;
İşyerinde 9 veya daha az işçisi olan az tehlikeli işyerlerinde yani bakkal-berber-manav-apartmanlarda 2014 yılı Temmuz ayında yasa yürürlüğe girecek ve bu işyeri işverenleri OSGB ile sözleşme imzalayacaklar ve yıllık maliyetleri de işçi başına 30 ile 100 lira arasında değişecek. OSGB’nin doktoru bu işyerlerine 3 yılda bir defa bir saat uğrayacak, OSGB’nin iş sağlığı ve güvenliği uzmanı da yılda bir defa 1 saat uğrayıp, iş kazalarına karşı riskleri tespit edip, bu risklerin ortadan kaldırılmasını talep edecek.

ÖRNEK SINIFLAR

47.22.01

Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda et perakende ticareti (sakatatlar, av ve kümes hayvanı etleri ile kasaplar dahil)


Tehlikeli

33.12.02

Tarım ve ormancılık makinelerinin bakım ve onarımı (traktörlerin bakım ve onarımı hariç)

Tehlikeli

33.12.03
Motor ve türbinlerin bakım ve onarımı (hidrolik, rüzgar, gaz, su, buhar türbinleri) (gemi ve tekne motorları dahil, motorlu kara taşıtı ve motosiklet motorları hariç)


Tehlikeli

Not: Sınıfınız öğrenmek için 26/12/2012 tarihli resmi gazeteye bakınız.

İzmir SGK yönetimi hedef saptırma peşinde

Bu köşeden İzmir SGK yönetimini eleştiren yazılarım oldu şimdi de İzmir yönetimi sanki eleştirilen kendileri değil de emir ve talimatla çalışan memurlarmış gibi davranıp, yerel bir sendikayı da kullanarak beni ve bir çok köşe yazarına mail göndermeleri için teşvik etmeye başladılar. Sorun memurlar da değil zaten zor çalışma koşullarında düşük ücret ile çalışan memurlara diyecek lafım olamaz. Memurlar ile halkın, sigortalıların sorunlarına duyarsız yöneticilerdir muhatabım ve yazılarımın muhatabı. Hedef saptırarak koltuklarınızı kurtaracağınızı zannetmeyin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Ali TEZEL Arşivi