Binaya oturma izni yok

Binaya oturma izni yok
Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı Çamlıbel Mahallesi'nde kolonlarında kırıklar oluşan Site Apartmanının son durumunu inceledi. Bina için Rize Üniversitesi'nden bir an önce tahliye edilmesi kararı çıktı.

Güvenlik açısından ilk günde boşaltılan bina için Rize Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu tarafından yapılan incelemeler sonucu çıkan rapora göre; Binanın taşıyıcı kolonlarından birinin alt kısmında parçalanma meydana geldiği, kolonun bu şekilde göçmesine; uygun olmayan betonun ve donatının neden olduğu, göçme meydana gelen kolon betonunda segregasyon (ayrışma) oluştuğu, elle beton dökümü sırasında agrega, çimento ve su karışımının uygun şekilde yapılmadığı anlaşılmıştır. 

Kolonda etriye sıklaştırılması yapılmadığı, temelden gelmesi gereken donatının olmadığı görülmüştür. Bunlar göz önüne alınarak bina uygun projeye göre güçlendirilene kadar ikamete açılmaması ve gerekli can güvenliğinin sağlanması gerekmektedir.

8087

Konuyla ilgili detaylı bilgi veren Başkan Bakırcı; “Bina kolonlarında meydana gelen patlama sonucu bina oturulamayacak hale gelmiştir. Teknik arkadaşlarımızın yapmış olduğu incelemeler sonucu hazırlamış olduğu raporda aynı doğrultudadır.   Bu binaya 1994 yılında ruhsatsız başlanmış, dönemin belediye yönetimi  tarafından cezai işlem uygulanmış ve ardından  inşaat ruhsatı alınmıştır. Daha sonra sorunlardan dolayı konu yargıya intikal etmiş olup, yargı süreci devam etmektedir. Yargıya intikal ettiği içinde tüm dosyalar mahkemenin elindedir. Bina dosyalarının içinde tadilat projesi için tasdiksiz mimari bir proje vardır. Rize Belediyesi olarak hasar gören kolonlara geçici diye adlandırdığımız bir takviye yapılarak binanın sağlıklı bir şekilde tahliyesi için önlem almış bulunmaktayız. Bina şuanda oturulamayacak durumdadır. 1994 yılında başlamış olan bu inşaatta oturan 24 daire sahibinin hiçbirisi tapu alamamıştır. Tapusuz daireleri ucuza alan vatandaşlarımız daha sonra bu ve benzeri sıkıntıları yaşıyor. Bu ve benzeri olaylardan hisse alınmasını istiyorum. Daire sahibi olmak isteyen hemşerilerimizden daire alacağı müteahhidi iyi incelemelerini, belediye’ye gelerek ilgili birimden dosya ve proje üzerinden bina hakkında bilgi almalarını istiyorum. Zor biriktirdikleri paralarını akıllıca kullanmalarını istiyorum. Ayrıca belediye olarak burada mağdur olan vatandaşlarımıza taşınma noktasında yardımcı olacağımızı da belirtmek istiyorum” dedi.  

SONRAKİ HABERLERİMİZ