Asuman Bilgin YURDAÖZ

Asuman Bilgin YURDAÖZ

Akıllı Mağazalar

Akıllı Mağazalar

Her gün gelişmekte olan pazarlama ve perakende sektörü, müşterilerin isteklerini karşılamak için hızını arttırmalı ve farklı satış kanallarını koordineli olarak yürütebilmelidir. Müşterinin ihtiyaçlarına hızlı cevap verebilmek üzere değişime ayak uydurmak isteyen bir perakendeci, tüketiciye ürün satmanın yanı sıra, satış sonrası hizmet sunmak, tüketici şikâyetlerini karşılamak, doğru ürünü müşteriye doğru reklam kanalları üzerinden ulaştırmak ve ürünleri farklı formlarda ve promosyonlu olarak sunmak gibi farklı özellikler de sağlamak zorundadır. Bu nedenle, yeniçağa ayak uydurabilen pazarlama perakende alanı öğrencilerinin iş hayatına atıldıklarında başarılı olabilmeleri için, müşteri ile doğru iletişime geçebilmeleri, müşteri davranışlarını öğrenebilecek teknolojileri doğru kullanmaları ve gerekli altyapılara hâkim olmaları gerekmektedir. Bu amaçla Pazarlama ve perakende alanında öğrenci yetiştiren kurumların sadece yurt içi değil yurt dışında da staj görmeleri konusunda desteklenmesi gerekmektedir.

Yeni gelişen teknolojilerle WiFi üzerinden telefon tanıma, müşteriye verilen RFID ya da Beacon teknolojisi kullanan kart veya anahtarlık vb. küçük cihazlar ile müşterinin mağazaya girişini anlama gibi uygulamalar kullanmak mümkün olmaktadır. Akıllı mağazalar, perakendecilere cihazdan bağımsız farklı çözümlerden gelen tüm verileri toplayarak anlamlandırma, cihazları uzaktan yönetebilme ve cihazlar arası senaryo oluşturma imkânı sağlamaktadır. Ayrıca, Akıllı mağazalar çözümü ile Big Data teknolojisi, esnek veri yönetimi ve dinamik raporlama, yetkilendirme ve perakendecinin ihtiyacına göre farklı yönetim panelleri/arayüzler kullanılabiliyor olması daha kapsamlı çözümler yaratılmasını sağlamaktadır. Yakın gelecekte değişime ayak uyduran perakendecilerin, Akıllı mağazalar çözümü ile müşterisini doğru tanıyarak isteklerine hızlı bir şekilde cevap verdiği görülecek, bu perakendecileri daha avantajlı hale getirecektir.

Akıllı mağazalarda olan nesnelerin interneti, enerji tasarrufu, zaman tasarrufu, konfor, kolaylık, tüm sistemi bilgisayarlarından veya akıllı telefonlarından yönetebilme kolaylığı gibi sektördeki temel konuları pazarlama ve perakende alan öğrencilerinin AB’de nasıl kullanıldığını yerinde görmeleri, yeni teknolojiyi kullanabilen ve kendini sürekli geliştiren kalifiye elemanlar olarak yetişebilmeleri için yurt dışı eğitimlerinin meslek liselerinde artırılması gerekmektedir.. Amaçlar uzun dönemli olarak düşünüldüğünde, daha teknolojik ve modern ofislerde çalışan insanların iş verimliliği ve motivasyonunun daha yüksek olması öğrencilerin girişimcilik isteğini de arttıracaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Asuman Bilgin YURDAÖZ Arşivi