Mehmet PAKSU

Mehmet PAKSU

Burcumuza bakarak evlenebilir miyiz?

Burcumuza bakarak evlenebilir miyiz?

İslâm'a göre burçlar var mıdır?

Burçlara nasıl bakmalıyız? Örneğin, evleneceğimiz bir kişi hakkında, önceden doğum tarihini öğrendiğimizde, o aya tekabül eden burca bakmak sakıncalı mıdır? Eğer kendi burcumuzda yazılan özelliklerin birçoğunu taşıyorsak, nasıl yorumlamalıyız? (Rumuz: Tuğlu)

Kur'ân kâinatın muhteşem düzenine, güneşe, aya ve yıldızlara sürekli olarak dikkatleri çeker. Buradan Allah'ın varlık ve birliğine kapılar açar.

Yeryüzündeki bütün varlıklar Allah'ın emriyle hareket eder. Hiçbir varlığın yaratıcı, etkileyici ve yönlendirici gücü yoktur.

İslam'ın özü olan tevhit/birlik inancı, Allah'tan başka kimsenin gaybı bilemeyeceğini ders verir.

Bu açıdan İslam, insanın kendi geleceği konusunda yıldız ve burç falına itibar etmeyi, onlara bir anlam ve ümit yüklemeyi kabul etmez.

Toplumumuzda bu tür uğraşıların ilgi görmesi dini eğitim ve yaşantıdaki boşluklardan kaynaklanıyor.

Bundan dolayı burçların insan üzerindeki etkisine inanmak, İslam'ın ilahi iradeye verdiği mutlak hakimiyet prensibine aykırıdır.

Bunun için İslam alimleri, güneşin, ayın ve yıldızların hareketlerine bakarak bunlardan dünyadaki olayların ve insanların kaderine/geleceğine ilişkin sonuçlar çıkarmanın aldatmaca olduğunu, dini bilgi ve inançla çeliştiğini belirtirler.

İnsanın geleceğini Yüce Allah belirler, bunları yıldızlar ve burçlar dahil hiçbir varlığa havale etmez.

***

Konu hakkında yapılan bir araştırmada şu noktalara dikkat çekilir:

Astroloji, aslında insanların doğumlarıyla başlayan ve bir ömür boyu süren davranış ve ahlak kurallarının binlerce yıllık bir deneme yanılma yoluyla tespit edilmesi ve yeni verilerle desteklenerek piyasaya sürülmesinin adıdır.

Bir insanı yüzde yüz, bütün özellikleriyle anlatıyor demek oldukça güçtür. Zira bir insanı bütün varlığı ve yönleriyle ele alıp tanımak zordur.

Yüce kudret, bütün insanların parmak uçlarına ayrı ayrı imza basarak müthiş bir farklılık ve zenginlik ortaya koymuşken, aynı burçtan olan veya belli tarihlerde dünyaya gelmiş insanların psikolojik yapılarının, ortaya bir karbon kağıdı konulmuş gibi hep aynı özelliklerde olmasını neden istesin?

Bu olsa olsa bütün insanların yaratılışında var olan bazı önemli ve genel özelliklerin asırlarca süren bir tecrübe döneminden sonra ihtimal üzerine kurularak ifadeye dökülmüş şeklidir.

Aynı burç özellikleri altında o kadar farklı duygular, farklı kabiliyet ve karakterler çizilmiş ki bunların hepsinin bir insanda bir arada bulunması adeta imkânsız gibi...

Kaldı ki insan karakter ve ahlak yapısının sonradan eğitim ve terbiye yoluyla da eğitilebilir olması çok önemli.

Zira burçların cimri, inatçı, disiplinsiz olarak niteledikleri bir insan, eğitimle pekâlâ değişebilir, bu durumda ne söylenebilir?

***

Evlenmek istediğiniz bir kişinin size uygun olup olmadığını öğrenmek için doğum tarihlerinize denk gelen burca bakıyorsunuz. Sizin özelliklerinizle o kişinin özelliklerinin birçoğu uyarken, bazısı da uymaz. Bazen öyle benzerlikler olur ki, hayret içinde kalırsınız.

Önceden bu işlemler yıldıznameye bakılarak yapılırdı. Şimdi astroloji hiçbir sınır ve inanç esası tanımayarak çok uç noktalara çıktığı için daha farklı ayrıntılara inebiliyor.

Uyar veya uymaz, denk gelir veya gelmez; evlenmeyi düşündüğünüz kişinin özellikleri sizin özelliklerinizle buluşur veya buluşmaz; böyle bir işlem sonucunda evlilik kararı vermek gerçekçi olmadığı gibi, bağlayıcılığı da olmaz.

İnsan zaman içinde aldığı eğitimle, görgüsü ve bilgisi, yaşantısı, geldiği konum gereği olumlu/olumsuz değişebilir. Buna hiçbir şekilde garanti verilemez, kesin bir hükme varılamaz.

Çünkü gelecek ve kader ne yıldıza göredir ne güneşe ve aya göredir ne de gezegenlerin hayali burçlarına göredir. Bu konuda tek söz sahibi ve hüküm verici insanın kaderidir, onun da işleyişi Yüce Kudret'in elindedir.

Bunun için burçlara bakarak evlilik kararı vermek ne akla uyar ne de dine ve İslam inancına...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Mehmet PAKSU Arşivi