Mehmet Emin TOPRAK

Mehmet Emin TOPRAK

GÜNAHTAN KAÇINMA İBADETİ!

GÜNAHTAN KAÇINMA İBADETİ!

Her zamanın bir hükmü vardır. Asırlar ve zamanlar değiştikçe birçok şey değişir. Önceden önemli olan ve insanlar tarafından önemsenen şeyler zamanla itibarını kaybederler. Bu durum hem maddi hem de manevi hayatta cereyan eder.

Bizim söz konusu yapacağımız saha, manevi hayattaki değişim ve farklılıkla ilgilidir. Şöyle ki, önceden önemsemediğimiz bir ibadet şimdilerde önemli hale gelmiştir. Zamanımızda bu ibadetlerin başta geleni:”GÜNAH İŞLEMEMEK” tir.

Hani aklınızdan geçebilir ki, günah işlememek nasıl ibadet olur diye… Evet, günahlardan kaçınmak ve yasaklanan şeyleri yapmamak, emredilen ibadetleri yapmaktan daha öne çıkmıştır.

Şöyle düşünelim, çör çöple dolu bir bahçemiz olsa, o bahçeye ekin ekebilir miyiz? Tabii ki ekemeyiz. Çünkü toprak ekilmeye müsait değildir. Öncelikle çör çöpü temizleyip sonra tohum ekmemiz gerekir.  Aynen insanın fikir, kalp ve düşünce sahası da böyledir. Zamanımızdaki günahların topyekûn hücumu anında, fikir, kalp ve düşünce sahamızı temizlemeden iyi ve hayırlı bir iş yapmak mümkün müdür?  Hayırlı bir iş veya bir ibadet yapmaya kalksak, ondan zevk ve lezzet alamayız. Zorla yapmış gibi olur zamanla bırakırız. Çünkü manevi dünyamız o ibadeti ve hayırlı işi hazmedecek durumda değildir. Hazmedilmeyen yemek, vücudumuza zarar verdiği gibi, hazmedilmeden yapılan ibadette manevi dünyamızı sarsar. Kaş yapayım derken göz çıkarırız.

Onun için bu zamanda emredilenleri yapmaktan daha önemli, günah işlememektir. Evet, günah işlememeyi çok önemsemeliyiz.

Şöyle de düşünebiliriz, eskiden günah işlemek dar sahada iken, zamanımızda başımızı nereye çevirirsek bir günah okuyla karşı karşıya kalıyoruz. Haram işleme imkânımız varken, sadece ve sadece haram olduğu için yapmamak, sabır isteyen çok önemli bir ibadet sınıfına girer.

Evet, Aziz Dostlar! Günahtan kaçınmak gibi müthiş bir hazine var önümüzde. Onun için her an günah işleme imkânımız olduğu gibi, her an da vacip sevabı kazanma imkânımız vardır.

Cenabı hak hepimizi bu zamanın fitne ve fesadından koruyup Salih bir kul yapsın!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Mehmet Emin TOPRAK Arşivi