Kıvanç Tığlı BULUT

Kıvanç Tığlı BULUT

Online terapi

Online terapi

Değerli okuyucular, Corona virüs salgını maalesef tüm dünyada olduğu gibi bizim ülkemizin de sağlığını tehdit altına almaya devam ediyor. Hastalanan, yoğun bakımda tedavi gören hastalarımız var, onları ümit ve korkuyla bekleyen yakınları var. Şu an okullar ve diğer eğitim kurumları tatil, dolayısıyla yetişkinler ve çocuklarımız bütün gün evdeyiz. Artık sosyal hayatımız kalmadı, her anımız ailemizle birlikte geçiyor. Son günlerde aile içi sözel ve fiziksel şiddette artış olduğu söyleniyor. Ülke olarak çok zorlu bir süreçten geçiyoruz. Bu nedenle herkesin birbirine karşı daha hoşgörülü, daha sabırlı, daha empatik davranması gerekiyor. Özellikle kaygısı çok yüksek depresif kişiler, temizlik takıntıları olan kişiler bu stresli süreçte daha çok zorlanıyorlar. Kendilerini daha kaygılı, karamsar, ümitsiz hissedebiliyorlar, onların bu karışık duygu hali de eşlerine ve çocuklarına olumsuz şekilde yansıyor.

Tüm bu sebeplerden dolayı ihtiyaç dahilinde online seans yapan psikoterapistler oldukça çoğaldı. Ben de bu yüzden bu haftaki yazımda online psikoterapiden bahsetmek istedim.

İnternetin yaygın bir sosyal araç olarak kabul edilebilirliğinin artması; bilgisayar donanımının ve yazılımının özellikle kullanım kolaylığı, teknolojinin gizlilik ve çevrimiçi iletişim alanında sürekli yenilenmesi ve ilerlemesi, terapötik müdahaleler için bilgisayarların kullanımını arttırmıştır (Barak, Klein ve Proudfoot, 2009). 

Online terapi internet üzerinden terapötik amaçlar için çevrimiçi iletişimi kullanmaktır. Online terapi, danışanların herhangi bir mesafeden ve herhangi bir yerden uzmana başvurmalarını sağlar. İstediği zamanda, rahat olduklarında, evlerinden veya başka yerlerde danışanların çevrimiçi bir danışmanı internet üzerinden bulmasını içerir. 

Psikoterapi uygulamalarında danışanın bilgilendirilmiş onamını almak önemlidir. Onam kavramı kişinin kendi adına aldığı, gönüllü olarak verdiği kararı temsil eder. Danışanın psikoeğitim süreci içinde internet tabanlı müdahalelerde oluşabilecek olumsuz etkiler hakkında bilgilendirilmesi önemlidir. İnternet tabanlı psikoterapi uygulamalarında onam almak için, danışan onay formunu imzalayarak terapiste gönderebilir.

Psikoterapistlerin, başlangıçta danışanlarının acil irtibat bilgilerini, iletişim adreslerini ve gerekli diğer bilgileri toplamaları gerekmektedir. Ayrıca terapist, acil bir durumda ne düzeyde bulunmaya hazır olduğunu önceden belirleyerek terapi başlangıcında bunu danışanları ile konuşmalıdır. Danışanların hangi zaman dilimleri içinde ve ne sıklıkla terapiste ulaşacağı belirlenebilir. Bu saatler dışında acil durumlarda danışanlarını hastanelerin acil servislerine giderek yardım almaları gerektiği açısından yönlendirilmeleri önemlidir (Fitzgerald vd., 2010). 

Geleneksel yüz yüze terapilerin son dönem alternatifi olarak değerlendirilen internet tarafından sağlanan müdahaleler dünyada hızla yayılma potansiyeline sahiptir ve umut verici bir tedavi olarak desteklenmektedir. İnternet tabanlı müdahaleler psikolojik hizmet alamayan birçok kişiye erişilebilir olması, düşük maliyetli, etkili ve kabul edilebilir yenilikçi bir yöntem olması sebebiyle ön plana çıkmaktadır (Titov, 2015). 

Son dönemde artan teknolojik gelişmeler, internetin ve uygulamalarının yaygınlaşması, internete erişimin kolay ve ucuz olması kişilerin birçok ihtiyacını internetten karşılamasına sebep olmuştur. İnternet üzerinden günlük işleri yürütmek kişiler için hem ekonomik hem de zamandan tasarruf sağlamak adına kolay olmaktadır. Bu bağlamda son dönemde internet üzerinden sağlık hizmetlerine erişmekte kolay ve pratik bir yol olarak karşımıza çıkmaktadır. 

İnternet üzerinden psikoterapi uygulamaları son on yılda hızla gelişmekte ve yaygınlaşmaktadır (Barak vd., 2009; Alaoui, 2015). Akıllı telefon teknolojisinin hayatın her alanında olması internet tabanlı psikoterapilere her yerden erişim sağlamak için imkân sunmaktadır.

İnternet tabanlı bilişsel davranışçı tedavilerin sosyal anksiyete bozukluğunun, panik bozukluğunun, yaygın kaygı bozukluğunun ve özgül fobinin tedavisinde etkili olduğunu gösteren kanıtlar giderek artmaktadır.. Burada sağlanan terapist desteğinin tedavi sürecinde yardımcı olduğu ve danışanı günlük hayat pratiklerine hazırladığı düşünülebilir. Bu internet temelli uygulamaların kişilerin anksiyete semptomlarını azaltmasıyla beraber yaşam kalitesini ve psikolojik iyilik halini arttırdığı görülmüştür. Ayrıca anksiyete semptomları dışında depresyon, kişilerarası sorunlar ve işlevsel olmayan düşünceyi de etkili bir şekilde azalttığı bulunmuştur. 

Ülkemizin ve tüm dünyanın corona virüs salgınından bir an önce sağlıklı olarak kurtulabilmesi duasıyla Allah (c.c )’a emanet olunuz ve evde kalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Kıvanç Tığlı BULUT Arşivi