Resul KURT

Resul KURT

EYT'den emekli olanlara SGK teşviki var!

EYT'den emekli olanlara SGK teşviki var!

EYT'den emekli olan işçilere işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içerisinde aynı işyerinden sosyal güvenlik destek primine tabi işe girişinin verilmesi durumunda beş puanlık SGDP teşvikinden yararlanma imkanı getirilmişti.

İşte buna ilişkin SGK uygulama genelgesi olan 2023/19 sayılı genelge 03.03.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayınlandı.

510 sayılı Kanun'una tabi 4/a'lı olarak sosyal güvenlik destek primine tabi çalışacak sigortalılara ilişkin ödenecek prim oranı, prime esas kazancın %32'sidir. Bu oranın %7,5 puanına isabet eden kısmı sigortalı payını, %24,5 puanına isabet eden kısmı ise işveren payını oluşturmaktadır. 5510 sayılı Kanun'a eklenen geçici 95 inci maddenin birinci fıkrası kapsamında emekli olanların en son çalıştıkları özel sektör işyerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutarın Hazinece karşılanacak, işveren prim oranı toplam %19,5 olacaktır.

İşverenlerin beş puanlık indirimden yararlanılabilmesi için;

1. 03.03.2023 tarihi ve sonrasında yaşlılık veya emekli aylığı talebi nedeniyle sigortalının işten ayrılış bildirgesinin verilmesi ve sigortalının işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içerisinde aynı işyerinden sosyal güvenlik destek primine tabi işe girişinin verilmesi,

2. Sigortalının 03.03.2023 tarihi ve sonrasında yaşlılık veya emekli aylığı talebinde bulunması ve sigortalıya ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlanması,

3. İşyerinin özel sektör işverenine ait olması,

4. Aylık prim ve hizmet belgesinin/muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin yasal süresi içinde verilmesi,

5. Tahakkuk eden primlerin yasal süresi içinde ödenmesi,

6. İşverenin Türkiye geneli yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması,

7. Çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırmadığı yönünde herhangi bir tespitin bulunmaması, şartlarının birlikte gerçekleşmesi gerekmektedir.

Beş puanlık indirimden yararlanılmak istenen sigortalıların işten ayrılış bildirgelerinin 03.03.2023 ve sonrasında "8-Emeklilik (Yaşlılık) veya Toptan Ödeme" işten çıkış kodundan düzenlenerek SGK'ya gönderilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla 02.03.2023 tarihi ve öncesi işten ayrılış tarihlerine ilişkin düzenlenen işten ayrılış bildirgeleri dikkate alınmayacaktır.

Bu indirimden yararlanmak için, "8-Emeklilik (Yaşlılık) veya Toptan Ödeme" işten çıkış kodundan tarihini takip eden 30 gün içinde sosyal güvenlik destek primine tabi olarak en son çalıştığı işyerinde çalışmaya başlaması gerekmektedir. Bu durumda, işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içinde sosyal güvenlik destek primine tabi aynı işyerinde çalışmaya başladığına ilişkin sigortalı işe giriş bildirgesinin de SGK'ya gönderilmesi gerekmektedir.

Bununla birlikte, Kanun'un amir hükmü gereğince sigortalının işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içerisinde aynı iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlaması gerektiğinden, 30 günlük sürenin bitim tarihinin hafta tatili ya da resmi tatile rastlaması halinde 30 günlük sürenin uzatımına gidilmeyecektir.

İndirimden yararlanılmak istenen sigortalılar için, işe giriş ve işten ayrılış bildirgelerinin yasal süreleri içerisinde SGK'ya gönderilmesi gerekmektedir. İşe giriş veya işten ayrılış bildirgesinin yasal verilme süresi geçmesi halinde, geçmemiş ilk aya/döneme ilişkin muhtasar ve prim hizmet beyannamesinden başlamak üzere Kanun'daki diğer şartların sağlanması kaydıyla bu indirimden yararlanılabilecektir.

Beş puanlık indirimden yararlanabilmek için destek kapsamına giren sigortalılara ilişkin, işverenler tarafından düzenlenecek işten ayrılış bildirgeleri ile işe giriş bildirgelerindeki işyeri sicil numaralarının aynı olması gerekmektedir. Bu bildirgelerdeki işyeri sicil numaralarının farklı olması halinde söz konusu sigortalıdan dolayı bu indirimden yararlanılamayacaktır. Başka bir ifadeyle sigortalı aynı işverenin aynı işyerinde çalışmaya devam etmelidir.

Bununla beraber, asıl işverenden iş alan alt işverenlerce çalıştırılan sigortalılara ilişkin bildirimler asıl işverene ait işyeri sicil numarası üzerinden üç haneli alt işveren numarası kullanılmak suretiyle yerine getirilmektedir. Asıl veya alt işverenlerce bildirilen ve yaşlılık veya emekli aylığı talebi nedeniyle işten ayrılış bildirgesi düzenlenen sigortalıların işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içinde işten çıkış bildirgesi verilen asıl işverene veya alt işverene ait işyerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde kanunda belirtilen diğer şartların sağlanması kaydıyla asıl işveren veya alt işverenlerde bu indirimden yararlanılabilecektir.

Aynı ayda birden fazla işveren tarafından çalıştırılan sigortalılar için her bir işveren Kanun'da aranan şartların sağlanması kaydıyla indirimden yararlanabilecektir.

İşverenleri ve Çalışanları yakından ilgilendiren bu önemli düzenlemeyi bir sonraki yazımda açıklamaya devam edeceğiz.

Tüm okurlarımızın Ramazan Bayramını tebrik eder, esenlikler dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
1 Yorum
Resul KURT Arşivi