İsmet KÖSOĞLU

İsmet KÖSOĞLU

Ekrem Orhon 34 Yıldır Aramızda

Ekrem Orhon 34 Yıldır Aramızda

Koca Reis Ekrem Orhon büyüğümüz 34 yıl önce aramızdan ayrıldı.

İnsanlar ölür eserleri kalır, aynen Koca Reis gibi.

Parasızlık döneminde Rize için yapılabilecek en güzel hizmetlere evet dedi. Gençler bilmeyebilir, bugünkü Rize’nin neredeyse yarısı deniz doldurularak kazanıldı ve Koca Reisin eseridir. dolguya başlandığı zaman belki de ona deli demişlerdi ama yaptığı eser ortada. Rize iki kat genişlediyse onun sayesinde. Fiziki ve imar bakımından çarpık çirkinlikler Rize’yi yönetenlerdedir.

Ekrem Orhon Rize-İkizdere-Ovit –Erzurum karayolu aşığıydı.

Tabir yerindeyse ömrünü bu yol için feda etti.

Bu yolu kullanan herkes 34 önce aramızdan ayrılmış olsa da halen Ekrem Orhon adını sitayişle telaffuz ediyorsa demek ki hayırlı bir işe başlamıştı, kötü iş yapmıyordu.

Ekrem Orhon’u bende Rize Sanat Enstitüsünde öğrenciyken daha çok 50.Yıl bakkalı önündeki tahta iskemleye oturup Yılmaz Katırcı’nın gazetelerinden okumasıyla hatırlıyorum. Günlük gazeteleri sabahleyin orada okurdu, o zaman şimdiki gibi yerel gazete yoktu.

İkizdere Kaymakamlık binası bitişiğinde bir zamanlar kahvehane vardı. Nereden geldiğini bilmiyorum ama orada bazı kimselerle oturup sohbet ederken beni işaret ederek bir bardak su getirmemi istemişti. Allah rahmet etsin koca Reise bir bardak suyum nasip olmuştu.

Ufku çok genişti. Bugünkü siyasetçiler gibi yaşadığı günü değil asırlara hitap eden bir insandı.

Vizyon ve misyon sahibiydi.

Bugün inşaat çalışması devam eden Atatürk Alanında bir seçim propagandasında kürsüde konuşmasına şahidim. Yıl 1972-73 olabilir. Kürsüdeki Ekrem Orhon ’Ovit dağından aşağıya İkizdere Vadisinden İyidere Limanına akacak İran Petrolü ve bunu işleyecek Rafineriden bahsetmekte. Bu ne büyük ufuktu ki bu söylem gerçekleşti, zira bugün Rize’de İran Doğalgazı yanmakta ve İkizdere Vadisinden aşağıya gelip Rize’ye ulaşmakta.

Ufuk sahibi Koca Reisi çeşitli etkinliklerle anlatılıyor. Bugün 34.ölüm yıldönümü yine Rize Kalesinde kabri başında olacağız.

Yaptığı güzel eserler için kendisinden Allah Razı olsun, yeri mekanı cennet olsun, Allah Rahmet eylesin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
İsmet KÖSOĞLU Arşivi