Dr. A. Serdar TELLİOĞLU

Dr. A. Serdar TELLİOĞLU

Karpal Tünel Sendromu

Karpal Tünel Sendromu

El bileğinden geçen bir sinir olan median sinirin tuzaklanmasına denir. El bileğinde tam ortadan geçer. Burada yer alan kasların, kemiklerin ve dokunun bir şekilde fazla yer kaplaması ile sinir sıkışıp tuzaklanabilir. Birçok sebeple olabileceği gibi altta yatan herhangi bir sebep olmadan da olabilir. 

Genelde kullanılan elde ortaya çıkması nedeniyle elin fazla kullanmanın buna yol açtığı rahatlıkla düşünülebilir. Mesela kasaplık yapmak, müzisyen olmak, bilgisayarı fazla kullanmak, çay toplamak, aşırı temizlik, örgü-tığ işini fazla yapmak, odun kesmek, süt sağmak, perdecilik gibi elin fazla kullanıldığınbir çok durumda bu hastalıpın ortaya çıkma eğilimini belirginleştirmektedir. Bunun yanında romatizmal hastalıklar, gebelik, şeker hastalığı, tiroid hastalığı, dializ, orada yerleşen tümörler gibi başka sebeplerle de ortaya çıkmaktadır. 

Özellikle ilk üç parmakta bazen tüm elde hissedilen yanma, iğne batması, karıncalanma ve uyuşukluk ilk belirtilerdir. Özellikle ilk başlangıç döneminde daha fazla ve şiddetli hissedilir. Bu ağrı, dirsek, omuz ve hatta boyuna kadar yayılan ağrı yapabilir. Özellikle geceleri daha belirgindir. Zamanla gün içinde de kendini belli etmeye başlar. Güçsüzlük olabilir, elinde birşey tutarakken düşürecek gibi olma, güçsüzlük görülebilir. Hasta gece bu şikayetleri nedeniyle uykusuzluk yaşayabilir. Uyanıp elini sallama, su altına tutma ihtiyacı sık görülür. 

Özellikle ileri dönemlerinde el kaslarında erimeler görülür. Bu dönemde artık uyuşmalar azalmıştır. Hatta elini çok iyi hissetmez. Bazı hastalar bunun boyun fıtığından olduğunu düşünür. Halbuki hem boyun fıtığı hem de el bileğinde sinir sıkışması bir arada olabilir. Hatta el bileğinde sinir sıkışması sadece boyun ağrısı ile bile olabilir. 

Bu yörede özellikle çay toplama işi ve bahçe işinin fazla olması nedeniyle el bileğinde sinir sıkışması yani karpal tünel sendromu sık görülen bir durumdur. 

Tanı koymak için hastanın anlattığı şeyler önemli ipucu verir. Muayene sonrası kan testleri ve EMG yapılarak bazen boyun filmi ve boyun omur MR ile tanı konarak tedavisi planlanır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Dr. A. Serdar TELLİOĞLU Arşivi