Mehmet PAKSU

Mehmet PAKSU

Mantık evliliği yapmıştık ama...

Mantık evliliği yapmıştık ama...

Allah bilir ya, sıkıntım bana büyük geliyor.

Eşimin de benim de ikinci evliliğimiz. Mantık evliliği yaptık ama 2 sene olmasına rağmen hiçbir şekilde aramızda sevgi yok. Bunun yanında cinsel hayatımız da mevcut değil. Eşim menopoza girdi. Ben aşırı derecede çocuk istiyorum. Bunun için boşanmayı düşünüyorum. Yalnız "Kul hakkına girerim" diye korkuyorum. Bana bir yol gösteriniz. (Rumuz: Yol)

Yaşınızı bildirmemişsiniz. İkinci evliliğiniz olduğuna ve eşiniz de menopoza girdiğine göre yaşlarınız 40'ın üzerinde. Bu yaşlar duyguların durulduğu, hissiyatın yatıştığı, şefkatin ve saygının öne çıktığı yaşlardır.

Birbirinizi bulmuş, tanışmış, görüşmüş, anlaşmış ve birlikte bir yuva kurmuşsunuz. Hayatı "ıskalayan" bir delikanlı değilsiniz, evlilik süresince nelerle karşılaşacağınızı tahmin edecek yaştasınız.

İlk evliliklerinizde önemli sıkıntılar yaşamış, tahammülünüzü aşan olaylar görmüş olmalısınız ki, o yuvaya noktayı koymuş, bu ikinci adımı atmışsınız, "mantık" evliliği yapmışsınız.

Mantık evliliği, duygudan yoksun, karşılıklı çıkar ilişkilerine bağlı, kâr zarar ortaklığına dayalı, sadece kendini düşünen, zevkini öne çıkaran, kuru ve ruhsuz bir evlilik olmasa gerektir.

İnsan bu. Mutlu olur, mutsuz olur; hastalanır, üzülür, sıkılır, daralır, iyi günü olur, kötü günü olur. Bazen kızar, öfkelenir, bazen hayat dolu anları yaşar. Bu durum sizin için de geçerli, eşiniz için de...

Eşiniz yaşı icabı böyle fiziksel/psikolojik bir dönem yaşıyor; olur ya siz de başka türlü bir psikolojik problem yaşayabilir, bir sıkıntıya düşebilirdiniz.

Şimdi sizin ona karşı düşündüğünüzü o size karşı düşünse haklı çıkar mı, kendini haklı görebilir mi veya siz ona hak verir misiniz? "Hakkıdır, yapabilir" der misiniz?

***

Gelin, şu sevgi sorununu birlikte gidermeye çalışın. Önce "sevgiyi sevin, nefretten nefret edin." Bir süreliğine kendinizi zorlayın, kendinizi aşın, sizinle hayatını paylaşan insana "hayatım" demeyi çok görmeyin, sevginizi özleyen, sevginize hasret kalan eşinize "Seni çok seviyorum" demeyi çok görmeyin. Yırtın bu perdeyi, yıkın bu duvarı, aşın bu engeli ve dağıtın bu puslu havayı...

Sevgisiz cinsel hayat olur mu? Sevginin kıskanıldığı yerde ruh beden birliği mümkün mü? Sevginin soğuttuğu kalpte heyecan ritmi yaşanır mı?

Eşinizin içinde bulunduğu hali uzman bir doktorla oturun, konuşun, kesin bir menopoz söz konusu ise eşinizle ona göre konuşun. Belki bazı yöntemler kullanılarak hamile kalma ihtimali olabilir. Olmasa bile, o kadar emek verdiğiniz, en azından birkaç yılınızı paylaştığınız bir insanla her halükârda dost kalmayı da ihmal etmeyin.

Kul hakkını düşünen "ince bir ruh sahibi" olarak yanlış karar vermeyin. Ortak bir düşünce paylaşımı içinde hareket edin.

Nikâhım düşmüş oldu mu?

Ben 31 yaşında bir ev kızıyım. Başımdan bir nişan geçti. Dini nikâh da yapmıştık. Nişanlımdan nikâh için gelip yüz yüze nikâhı vermesini istemiştim, ama gelmedi. Biz de telefonla aldık. Bu geçerli olur mu? Bana "Seni 3 talakla boşuyorum" dedi. Ayrıca 3 kere "Boş ol, boş ol" demişti. Şimdi benim nikâhım düşmüş oluyor mu? Yanımda kardeşim de vardı ama sadece yanımda idi, duymadı. Bu konuda beni aydınlatabilir misiniz? (Rumuz: Katre)

Nişanlınız bu sözleri söylemişse dinen nikâhınız düşmüş, boşanmışsınız, tam olarak birbirinize yabancı olmuşsunuz demektir.

Boşanma bizzat görüşerek, yüz yüze olabildiği gibi, telefonla da gerçekleşebilir. Hatta bir mesaj ve mektupla da boşanmak mümkün...

Eşiniz sizi boşarken, boşamayı gerektiren sözleri söylerken onun veya sizin yanınızda birisinin, bir şahidin olması gerekmez. Yani boşanmada şahitlerin hazır olması, birisinin duyma şartı yoktur.

Buna göre yanınızda kardeşinizin bulunup bulunmaması, nişanlınızın sizi boşadığına dair sözleri duyup duymaması şart değildir.

Bu durumda siz nişanlınızla kesin olarak boşanmışsınız. Üç temizlik süresi geçtikten sonra bir başkasıyla evlenmeniz mümkün...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Mehmet PAKSU Arşivi