ÇAYKUR Hayal Kırıklığı Yarattı

ÇAYKUR Hayal Kırıklığı Yarattı
Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, 2010 yılının çay üreticisi açısından iyi geçmediğini, ürünün fazla olduğunu, ama gelir açısından kayıp yaşandığını söyledi.

Paliç, yaptığı açıklamada, geçen sezon yaş çay rekoltesi açısından ortalama rekolteden 200 bin ton civarında fazla yaş çay üretildiğini, ancak bu artışın üreticilere fayda sağlamadığını savundu.

Paliç, ''ÇAYKUR'un planladığından biraz daha eksik yaş çay alması, özel sektörün de çeşitli bahanelerle yüzde 20-30'lara varan oranlarda düşük fiyata alım yapması sonucu rekolte artışından üretici, cebine bir şey girmediği gibi zarar da etti. 2010 yılı çay üreticisi açısından iyi geçmedi. Ürün fazla oldu ama gelir açısından kayıp yaşadı. Özel sektörün bir düzenlemeye ihtiyacı var. Elbette iyi niyetli olanlar var, ancak kötü niyetli olanlar diğerlerine de zarar veriyor'' dedi

Önceki yıllarda 4-5 bin ton civarında olan ithalatın geçen yıl 10 bin tonlara ulaştığını, bunun dışında da büyük oranda kaçak çay girişi olduğunu kaydeden Paliç, kaçak çayın önlenememesinin üreticinin zararının artmasında önemli etkenlerden birisi olduğunu, bu nedenle kaçak çay konusunda önlemlerin artırılması gerektiğini söyledi.

Üreticinin geleceğini garanti altına almak istediklerini belirten Paliç, bir yıl çok iyi para almasını değil, istikrar olmasını istediklerini ifade ederek, şunları söyledi:

''Biz çayın, ÇAYKUR'un daha iyi, sağlıklı, garantili bir şekilde yoluna devam etmesini istiyoruz. Çay kanunu yapılmasından da tarafız. Ama bölgemize, üreticiye daha iyi şartlar getirecek, aksaklıkları ortadan kaldıracak, kaçak çay sorununu önleyecek bir kanun lazım. ÇAYKUR'a zarar verecek, çay üreticisini mahkum edecek bir kanun yapılmasına taraftar değiliz. Çünkü ÇAYKUR, bölgede sektörün lokomotifi, tek güvencesidir. Bu nedenle ÇAYKUR'un sağlıklı yürümesi lazım. Yapılacak olan kanunun bölgeye, ülkeye ve üreticiye faydalı olması gerekir.''

Çay üreticisinin korunmaya muhtaç, çünkü çayın istismara açık bir ürün olduğunu vurgulayan Paliç, ''Çünkü yaş çayın bekleme, depolama şansı yok. Aksi halde üretici, başkalarının insafına kalır. Bunu koruyacak olan da güvencemiz de ÇAYKUR'dur. İnsanlarımızın bölgede kalabilmesi için çayın ve ÇAYKUR'un yaşaması lazım. Aksi halde üretici çayı terk etmek zorunda kalır'' diye konuştu.

Nevzat Paliç, bu yıl kaçak çayla mücadele edilmesi, gümrüklerden düşük fiyata çay girişine izin verilmemesi, tarladan itibaren kaliteli çay toplanıp, kaliteli çay üretilmesi beklentileri olduğunu dile getirerek, bunları yapanlara her zaman yardımcı olacaklarını ifade etti.

Paliç, sektörün ve üreticinin beklentilerinin karşılanmasının tek yolunun, her zaman olduğu gibi ÇAYKUR'un sektörde belirleyici durumda olmasına bağlı olduğunu sözlerine ekledi.