İsmet KÖSOĞLU

İsmet KÖSOĞLU

Demiryolu İçin Konuşulanlar

Demiryolu İçin Konuşulanlar

Doğu Karadeniz Bölgesinde eksikliği hissedilen DEMİRYOLU şebekesi hakkında değişik açıklamalar yapılıyor.

Bölgede DEMİRYOLU yapılması için geçmiş yıllarda bende çok yazılar yazdım.

Konunu yetkilileriyle de görüşmelerim olmuş.

Son günlerde Rize siyaseti hariç Trabzon, Giresun ve Ordu siyasetçi ve kamuoyunun bu kapsamda aralıksız açıklamaları oluyor.

Trabzon kamuoyunun Erzincan-Trabzon Hızlı Demiryolu ağının yapılması konusunda yoğun kampanyası olduğunu biliyoruz.

2014 yılında Rize Ticaret ve Sanayi Odası ve Rize Ticaret Borsası Başkanlarının DEMİRYOLU Rize’ye gelmeli diye açıklamalarını biliyoruz.    

2016 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da Karadeniz sahilinde Samsun’dan Batum’a kadar bir DEMİRYOLU HATTI acil yapılmalı diye konuşması var.

Proje hakkında Ordu Ticaret ve Sanayi Odası ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları sık sık yaptıkları açıklamalarda Karadeniz ve Kafkasya bölgesinin geleceği açısından bu projenin önemli olduğunu belirtmişler.

Rizeli ama Rize Milletvekili olmayan İstanbul CHP Mehmet Bekaroğlu geçtiğimiz hafta Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan’a cevaplaması için sorular yönelttiğini okuyoruz.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde Bakan Ahmet Arslan’a “Trabzon’u Erzincan’a, Rize’yi Erzurum’a, güneye bağlayacak demiryollarıyla ilgili bir çalışmanız var mı? Bakü-Tiflis-Kars’a geldikten sonra en yakın liman olan Rize ve Trabzon’a inecek mi, ne zaman inecek?” sorularına 7 Aralık 2017 tarihinde Bakanlık tarafından yazılı olarak verilen cevapta “Trabzon-Tirebolu-Gümüşhane-Erzincan, Erzincan-Erzurum ve Erzurum-Kars arasında demiryolu uygulama projeleri yapılmış olup, kesin proje ihalesine 2018 yılı içerisinde çıkılması planlanmaktadır” denilmiş.

Ulaştırma Bakanı Sn. Aslan bölgedeki DEMİRYOLU için Bekaroğluna verdiği yazılı cevapta kesin ihale 2018 de yapılacak derken Cumhurbaşkanının memleketi bu hesapta hiç yok.

Cumhurbaşkanının şehrini; bölgeye gelecek DEMİRYOLU ağından ayrı düşünmek istemiyoruz. Üstelik bu demiryolu yalnız Rize’ye değil Sarp-Samsun güzergâhını kapsamalıdır.  Oysa ortada bir gerçek var ki Rize kalkınmanın dışında tutulmuş, bölgenin gelişmesine önemli katkılar sağlayacak demiryolu hattında Trabzon-Gümüşhane aksı seçilmiştir.

Oysa ki söz konusu demiryolu güzergahı Erzurum-Ovit-İyidere üzerinden belirlenmiş olsaydı; hem Rize hem de Trabzon limanı açısından daha rantabl bir tercih olurdu. 

Bekaroğlu, Demiryolu için yaptığı açıklamada ’AKP Hükümetleri tarafından demiryolunun ulaşım içerisindeki payının arttırılması gerektiğine yapılan tüm vurgulara rağmen, Cumhurbaşkanının memleketi Rize’nin böylesi önemli bir ekonomik projenin dışında tutulması anlaşılır değildir. Bu konuda yapılacak çalışmaların bir kez daha gözden geçirilerek, Rize’nin dahil edilerek Doğu Karadeniz’i güneye bağlayacak olan demiryolu projesinin, İyidere’den başlayıp Ovit üzerinden geçecek şekilde değiştirilmesi Bölgeyi refaha ulaştırma yönünde önemli bir adım olacaktır’dedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
2 Yorum
İsmet KÖSOĞLU Arşivi